Problem z 380ex

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • walotson
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 30

Problem z 380ex

Witam
    Moze moje pytanie bedzie dla niektorych bardzo banalne,ale naprawde nie wiem w czym jest przyczyna.Tzn. kupilem niedawno na ebey lampe 380ex.
    Zrobilem pare fotek i wszystko bylo ok,fajnie doswietlone i w ogole.Wczoraj natomiast chcialem sie troszke pobawic swiatlem i wszystkie zdjecia wyszly jakies ciemne.Mam wrazenie ze gdybym uzyl lampy ktora wbudowana mam w D60 byly by jasniejsze.Czy mozliwe ze cos sie w niej przepalilo,albo czy to wina baterii?
    |Canon 40D|50 1.8 MKII|Sigma 24-60 f2.8 DG EX|Canon 70-2004|380ex|Plecak canon 200EG|
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

1) Opisz na czym te zabawy świałem polegały?
    2) Sprawdź czy nie ustawiłeś sobie przypadkiem w body korekcji ekspozycji dla błysku?
    3) Słabe baterie/akumulatorki na pewno nie spowodują spadku mocy lampy, a jedynie wydłużają czas ładowania.

Pozdrowienia,
    Tomek
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• walotson
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 30

Dzieki Gwozdzt,wydaje mi sie ze powoli zaczynam jak rozpracowywac.Mialem ustwiony obiektyw na manual i chyba to bylo przyczyna.Po przestawieniu na AF wszytsko wrocilo do normy.
      Pozdrawiam
      |Canon 40D|50 1.8 MKII|Sigma 24-60 f2.8 DG EX|Canon 70-2004|380ex|Plecak canon 200EG|

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez walotson
        Dzieki Gwozdzt... Mialem ustwiony obiektyw na manual... po przestawieniu na AF wszytsko wrocilo do normy...
        No teraz to ja wymiękam ;-)
        Konia z rzędem temu, co mi wytłumaczy co to ma wspólnego z niedoświetleniem zdjęć!!!

Pozdrowienia,
        Tomek
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

E-ttl zachowuje sie calkiem inaczej z obiektywami manualnymi. Taki tam stary bug zwiazany zapewne z przywiazywaniem pomiarow do punktow AF...
          ...

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

380 Ex Nie Nadaje Sie Do Manualu .....

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez KuchateK
              E-ttl zachowuje sie calkiem inaczej z obiektywami manualnymi...
              A gdzie jest mowa o manualnym obiektywie?
              IMHO jest tylko mowa o przełączaniu obiektywu pomiędzy MF<=>AF i dalej nie rozumiem, jaki to może mieć wpływ na naświetlenie zdjęć?

Pozdrowienia,
              Tomek
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Ty tego nie rozumiesz, ja nie rozumiem... Moze w Canonie rozumieja, choc jak by rozumieli to by mogli tego buga wyeliminowac zanim to zaczna sprzedawac... Wiec pewnie tez nie rozumieli.

Efektem "oswiecenia" i zrozumienia wkoncu w czym rzecz jest e-ttl II.
                ...

Komentarz

• szam

Mam 380EX do Canona 400D i od pewnego czasu zacial sie prawdopodobnie zoom (czaly czas miga dioda przy 50). Nie zmienia sie to niezaleznie od ustawienia lampy czy ogniskowej, to samo jest po wlaczeniu lampy zdjetej z aparatu. Podobnie dzieje sie ze zwyklym Canonem S5. Czy ktos sie z takim czyms spotkal?? Gdzie jest serwis lamp Canona??

Komentarz

• Michał Ciucias
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 41

Chyba tam gdzie serwis aparatów, Warszawa, Żytnia 15.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :-)
                    Michał

--
                    www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego
                    Fotografia aktu, portretu, reportażu - www.uwm.edu.pl/myszki - galeria fotografii Studenckiego Fotograficznego Koła Naukowego "Myszki"

Komentarz

• senner
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 328

Odp: Problem z 380ex

[wybaczcie odgrzewanie kotleta.. a jakby tego było mało to jest to mój pierwszy post na forum od..2009 ;P ]

mam problem z 380ex - zdjęcia są za ciemne. [patrz linki na dole]

lampa była używana 1,5-2 lata temu, z moim 400d działała perfekcyjnie, tak samo jak z analogowym EOSem 500.
                      po tym leżeniu (bez baterii), wyciągnąłem ją z szuflady, lecz nie chciała odpalić. zauważyłem że jedna z blaszek od baterii jest zaśniedziała [?]. rozebrałem więc lampę, wylutowałem blaszkę, wyczyściłem, wlutowałem i złożyłem z powrotem. lampa działa, ale zdjęcia są.. ewidentnie za ciemne. jak by tego było mało, 380ex ma kontrolkę "poprawnie naświetlonego zdjęcia" [za: instrukcja]. i ta kontrolka odpala się równie często, jak robiła to 1,5-2 lata temu, mimo że na zdjęciach ledwo co widać.

jeden z "przewodów" w lampie to światłowód (jeden koniec "goły" w palniku na górze, drugi w odbiorniku na płytce drukowanej) - pomyślałem, że zagiąłem go niechcący układając przewody. niestety, ułożony jest dobrze. w złączu światłowodu wchodzącego na płytkę jest kwadratowa, zielona szybka - pewnie jakiś filtr etc. wkładałem go jedna i drugą stroną do dołu (na oko niczym się nie różnią, ale..) i odpalałem lampę i bez niego - zero różnicy.
                      poodciskałem wszystkie końcówki przewodów, posprawdzałem etc etc.
                      podczas robienia zdjęcia w lampie odpala się czerwony wspomagacz AF, focus nastawia się poprawnie
                      zdjęcia są za ciemnie również przy zrobieniu przedbłysku pomiarowego jak i przy zmianie czasu naświetlania (oraz załączeniu trybu "H" w lampie)

nie mam pojęcia co może być nie tak.. ktoś coś wie?

w najbliższym czasie postaram się sprawdzić lampę z innym body, ale wydaje mi się to winą samej lampy..

w aparacie:
                      korekta błysku 0,
                      E-TTL II jako 'evaluative' (i tak ta lampa ma E-TTL)
                      błysk na 1 lamelkę
                      pomiar "evaluative" (matrycowy? jak to się po polsku zwie?)

zdjęcie z 380ex: [1/60, 3.5, ISO 400, P]

zdjęcie z 380ex z przedbłyskiem: [1/60, 3.5, ISO 400, P]

zdjęcie z 380ex z przedbłyskiem, [1/200 (zablokowany w Cn.f.) , 6.3,ISO 400, Av + lampa przełączona na "H"]

zdjęcie z wbudowana lampą: [1/60, 3.5, ISO 400, P]

zdjęcie z lampą Tumax DPT386EZ*: [E-TTL II; 1/60, 3.5, ISO 400, P]

exify dostępne, wszystkie zdjęcia robione z kitem IS
                      jeśli linki nie działają to proszę spróbować za kilka minut

*straszna bieda, nie kupujcie jej ;P
                      Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust

Komentarz

• adawro
                        Pełne uzależnienie
                        • 2011
                        • 1109

Wygląda jakby w ogóle nie błyskała głównym błyskiem.
                        Zrób synchro na drugą kurtynę i czas 1-2 sek i zobacz czy błyśnie dwa razy - raz przedbłysk a raz pod koniec ekspozycji drugi błysk.
                        R3 + RF85LDS

Komentarz

• senner
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 328

sprawdziłem-blyska 2 razy..

in film we trust

Komentarz

• adawro
                            Pełne uzależnienie
                            • 2011
                            • 1109

Nie masz przypadkiem jakiejś korekcji siły błysku ustawionej w korpusie? Albo co?
                            Spróbuj z innym korpusem.

Ja jestem z Ursynowa, jak masz blisko to możemy sprawdzić.
                            R3 + RF85LDS

Komentarz

• senner
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 328

Zamieszczone przez adawro
                              Nie masz przypadkiem jakiejś korekcji siły błysku ustawionej w korpusie?

Zamieszczone przez senner

w aparacie:
                              korekta błysku 0
                              E-TTL II jako 'evaluative' (i tak ta lampa ma E-TTL)
                              błysk na 1 lamelkę
                              pomiar "evaluative" (matrycowy? jak to się po polsku zwie?)
                              zdjęcia są poprawnie naświetlone dopiero jak dam korektę błysku +2 Ev

jutro będę próbował z innym body

in film we trust

Komentarz

Pracuję...