Raynox DCR-150 MAKRO + filtry

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nastier
    Uzależniony
    • 2005
    • 686

Raynox DCR-150 MAKRO + filtry

wlasnie zastanawialem sie nad kupieniem konwertera DCR-250 MAKRO i mam w zwiazki z tym pytanko:
    czy podczas uzywania tego sprzetu moge dolozyc filtry?

wiem, ze pytanie moze wydawac sie glupie, ale nie mam wyobrazenia co do tego...

edit:
    pomylilem modele: to ma byc DCR-250 MAKRO

fotoblog
  • jacam
    Bywalec
    • 2005
    • 202

Zamieszczone przez nastier
    wlasnie zastanawialem sie nad kupieniem konwertera DCR-250 MAKRO i mam w zwiazki z tym pytanko:
    czy podczas uzywania tego sprzetu moge dolozyc filtry?
    możesz nakręcić filtry o średnicy 49mm
    zobacz tu http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr2...exdcr250eg.htm
    powinno ci to dać wyobrażenie o tym raynox-ie

jeśli chcesz tego używać z sigmą to zapomnij o AF, bo nie działa, trzeba ostrzyć manualnie, co przy makro gdzie jest minimalna GO wymaga użycia statywu.
    canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• nastier
      Uzależniony
      • 2005
      • 686

Zamieszczone przez jacam
      możesz nakręcić filtry o średnicy 49mm
      zobacz tu http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr2...exdcr250eg.htm
      powinno ci to dać wyobrażenie o tym raynox-ie

jeśli chcesz tego używać z sigmą to zapomnij o AF, bo nie działa, trzeba ostrzyć manualnie, co przy makro gdzie jest minimalna GO wymaga użycia statywu.
      troche glupio kupowac 2 zestaw filtorw specjalnie dla konwertera 49mm, skoro normalnie korzysta sie z 58, no ale... :/

to z sigma moze ciut utrudnic robote czasami, bo zawsze mam statyw ze soba.
      a z kitem bez statywu i na AF mozna jechac normalnie, no nie?

fotoblog

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

troche glupio kupowac 2 zestaw filtorw specjalnie dla konwertera 49mm, skoro normalnie korzysta sie z 58, no ale... :/

Ano glupio... bo znacznie madrzej, latwiej i taniej wyjdzie ci kupic pierscien redukcyjny 49-58 (49 - gwint 'obiektywu', 58 - gwint filtra) na przyklad na www.raysfoto.pl

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

Zamieszczone przez Vitez
          Ano glupio... bo znacznie madrzej, latwiej i taniej wyjdzie ci kupic pierscien redukcyjny 49-58 (49 - gwint 'obiektywu', 58 - gwint filtra) na przyklad na www.raysfoto.pl

Albo tu: http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id=457

Komentarz

• nastier
            Uzależniony
            • 2005
            • 686

Zamieszczone przez Vitez
            ano. czyli na konwerter daje pierscien redukcyjny a na to filtr, tak ?

wybaczcie,ze o takie glupoty pytam, ale nie mam zadnego doswiadczenia jesli chodzi o rozbudowe sprzetu o jakiekolwiek akcesoria...:-|

fotoblog

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

ano. czyli na konwerter daje pierscien redukcyjny a na to filtr, tak ?
              Dokladnie tak. Pierscien redukcyjny to taki prosty, to znaczy okragly kawalek metalu (chyba aluminium) z dwoma gwintami o roznej srednicy.
              Mniejszy gwint na obiektyw/konwerter nakrecasz a w wiekszy gwint wkrecasz filtr.

Komentarz

• nastier
                Uzależniony
                • 2005
                • 686

Zamieszczone przez Vitez
                Dokladnie tak. Pierscien redukcyjny to taki prosty, to znaczy okragly kawalek metalu (chyba aluminium) z dwoma gwintami o roznej srednicy.
                Mniejszy gwint na obiektyw/konwerter nakrecasz a w wiekszy gwint wkrecasz filtr.
                nie no bez przesady, poradze sobie ale wielkie dzieki

jeszcze mam takie pytanie:
                czy wazna jest marka filtra?bo na przyklad filtry HOYA sa duzo drozsze od Kinga. jaka jest miedzy nimi roznica jakosciowa?

fotoblog

Komentarz

• TommyTheCat
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 222

sporo o roznicach w jakosci filtrow jest na forum, ale aby bylo szybciej to Ci napisze ze do kita akurat bedzie fioletowa hoya
                  Canon 30D

Komentarz

Pracuję...