Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam,
mam pytanie do wszystkich, ktorym nieobca jest dziedzina pt. budowa obiektywu. Zepsul mi sie moj wysluzony obiektyw od analogowego canona 300- 28-90mm. Wygladalo to w ten sposob, ze na wszystkich ogniskowych z wyjatkiem najdluzszej dzialo sie tak jakby zacinala sie migawka...z innymi aparatami obiektyw zachowywal sie tak samo wiec zaryzykowalam teze (:wink: ) ze to walsnie z obiektywem cos nie tak i zanioslam do punktu z fotonaprawa. pan w fotonaprawie powiedzial mi ze zepsula sie jakas folia i trzeba ja wymienic, co bedzie kosztowalo nawet do 150 zl oczywiscie bardzo mnie zmartwila ta cena, wiec dlatego chcialam zapytac Was - czy wiecie na czym polega tego typu awaria, gdzie sie znajduje ta folia i w ogole czy mnie- biednej studentki-nie nabieraja z ta cena.. z gory bardzo dziekuje!! pozdrawiam wszystkich
witam,
mam pytanie do wszystkich, ktorym nieobca jest dziedzina pt. budowa obiektywu. Zepsul mi sie moj wysluzony obiektyw od analogowego canona 300- 28-90mm. Wygladalo to w ten sposob, ze na wszystkich ogniskowych z wyjatkiem najdluzszej dzialo sie tak jakby zacinala sie migawka...z innymi aparatami obiektyw zachowywal sie tak samo wiec zaryzykowalam teze (:wink: ) ze to walsnie z obiektywem cos nie tak i zanioslam do punktu z fotonaprawa. pan w fotonaprawie powiedzial mi ze zepsula sie jakas folia i trzeba ja wymienic, co bedzie kosztowalo nawet do 150 zl oczywiscie bardzo mnie zmartwila ta cena, wiec dlatego chcialam zapytac Was - czy wiecie na czym polega tego typu awaria, gdzie sie znajduje ta folia i w ogole czy mnie- biednej studentki-nie nabieraja z ta cena.. z gory bardzo dziekuje!! pozdrawiam wszystkich
Witaj na forum.
Jeśliś z Wawy skontaktuj się z ludźmi z www.foto-tronik.pl - mnie pomogli szybko tanio i fachowo.
Z 150 zl ja bym do naprawy nie dawal. Za tyle kasy to uzywki sprawne na Allegro widzialem. A za 300 zl obecnie mozna kupic chocby EF 28-80mm USM 1:3.5-5.6 IV.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Oprócz tego dobry jest też EF35-70/3,5-4,5 za jakieś 200zł, natomiast wystrzegać się 38-76, 35-80 oraz 28-90 właśnie, bo to najgorsze denka od butelki.
O wiele lepiej kupić sprawny, używany EF28-80 (uwaga 80, a nie 90!) i wcale nie musi to być USM za 300zł.
zgadzam sie. przed cyfrakiem mialem analoga 3000N i 650 ze szklem 28-80mm i bylem na tyle glupi, ze przed wyjazdem do Wloch sprzedalem go i kupilem se 28-90mm (chcac miec ,,wiekszy zakres ogniskowej'' ). wyniki-ten obiektyw okazal sie duzo gorszy niz 28-80! wiec nie polecam go.
zeby nie byc goloslownym: 28-90
To zdjęcie już kiedyś pokazywałem, było ono właśnie zrobione kitem 28-90 na 90mm przy przesłonie 6.7.
Czyli zdjęcie wg. niektórych powinno być absolutnie nie do przyjęcia... cóż.
To zdjęcie już kiedyś pokazywałem, było ono właśnie zrobione kitem 28-90 na 90mm przy przesłonie 6.7.
Czyli zdjęcie wg. niektórych powinno być absolutnie nie do przyjęcia... cóż.
Fatalnie, nie?
zaskoczyles mnie. ja mam zupelnie odmienne doswiadczenia. egzemplarz egzemplarzowi nierowny?
A mógłbyś to jakoś uzasadnić, podeprzeć argumentami...?
Dawno, dawno temu :-) fociłem Praktiką MTL z jakimś manualnym zoomikiem M42 Exacta 35-70/światła nie pomnę... i z jakości byłem zadowolony. Potem zachciało mi się nowoczesności i przesiadłem się na EOS3000 z kitem 38-76 i strasznie się rozczarowałem (słaba ostrość, brak kontrastu). Pozbyłem sie go na rzecz 35-80 i nic to nie pomogło. Dopiero zmiana na starego EF35-70/3,5-4,5 doprowadziła w moich oczach do jakości sprzed przesiadki.
Natomiast opinię o 28-90 wyraziłem mając w pamięci zdjęcie Wenecji, które widziałem wcześniej, i które sie zresztą potem w tym wątku pojawilo.
Twój 28-90 zdecydowanie się broni i chyba naprawdę jedyny słuszny wniosek, to nierówność egzemplarzy. Zresztą będąc szczerym, mam znajomego, który również bardzo chwali swojego 28-90, z tym, ze od razu zaznaczał, ze to bdb egzemplarz.
Z drugiej strony jednak nie spotkałem nikogo chwalącego 38-76, więc wygląda na to, że niezależnie od poszczególnych egzemplarzy, wybitnie nieudane modele też w przyrodze istnieją :-) IMHO prawda leży jak zwykle pośrodku...
Natomiast jeszcze nie spotkałem nikogo chwalącego 38-76
I pewnie nie spotkasz... Ja pamiętam swoje ogromne rozczarowanie, po przesiadce z Zenita (tego co w stopce) właśnie na EOSa 3000 z 38-76 - też bardzo szybko się go pozbyłem (całego EOSa zresztą).
Można by jeszcze spróbować po wersji "mark" sprawdzać i numerach seryjnych/dacie produckji :wink: ale ja już nie pomogę, bo kita już mieć nie mam. Ale to był markII.
is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Komentarz