Sigma 18-50/2,8 - jakieś super powłoki???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Sigma 18-50/2,8 - jakieś super powłoki???

byłem dziś na tym słynnym pierwszym foceniu, nie, zdjęć nie pokażę, tank zdechł, choć coś tam chyba się ostało na karcie, zobaczę...

ale co innego mnie zastanawia, jak patrzyłem dziś na dworze to widziałem obraz jakbym miał polara założonego, niebo było przyciemnione a kremowe mury łapały pomarańczową barwę, dokładnie taki efekt miałem jak polara zakładałem

o co chodzi???
    20Dset
    maj łeb...
  • Mat

No wlasnie. Tez zamierzam kupic ten obiektyw i czytalem ze ma jakies bajery antyrefleksowe itp, czy to oznacza ze nie potrzeba do niego ktoregos filtra?

Komentarz

• Tytus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez Mat
      No wlasnie. Tez zamierzam kupic ten obiektyw i czytalem ze ma jakies bajery antyrefleksowe itp, czy to oznacza ze nie potrzeba do niego ktoregos filtra?
      ona jest generalnie BARDZO ciepła, to jej cecha

co niestety czasami wkurza, bo wyraźnie przeinacza kolory, ale faktem jest, że niebo przyciemnia jak z polarem...

generalnie moim zdaniem nie warta kasy, jej mit w moich oczach prysł...
      20Dset
      maj łeb...

Komentarz

• Mat

Kurcze po czym wnosisz ze przeinacza kolory? Mozesz zaprezentowac material dowodowy? Prosilbym jakichś asów od sprzętu zeby sie wypowiedzieli.
        Pozdr

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Mat
          Kurcze po czym wnosisz ze przeinacza kolory? Mozesz zaprezentowac material dowodowy? Prosilbym jakichś asów od sprzętu zeby sie wypowiedzieli.
          Pozdr
          obraz w wizjerze jest inny jak w rzeczywistości, niebo jest ciemniejsze, to co jest szare jest kremowe/pomarańczowe, wszystko jest cieplejsze i to jest bardzo zauważalne

byłem tym bardzo zaskoczony
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• Mat

Zamieszczone przez Tytus
            obraz w wizjerze jest inny jak w rzeczywistości, niebo jest ciemniejsze, to co jest szare jest kremowe/pomarańczowe, wszystko jest cieplejsze i to jest bardzo zauważalne

byłem tym bardzo zaskoczony

no tak ale przeciez chodzi o kolory na zdjeciu a nie w wizjerze, heh

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez Mat
              no tak ale przeciez chodzi o kolory na zdjeciu a nie w wizjerze, heh
              a myślisz, że są inne? 20D to nie jest hybryda tylko DSLR...

EDIT
              sprawdziłem, zdejmij ze zdjęcia 500K i będzie to mniej więcej to, ale niebo ciągle zostanie ciemniejsze...
              Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• esenpe
                Bywalec
                • 2005
                • 173

pozniej sobie ktos to weznie do serca, maszyna gwizda tylko kierowca......

Ogolnie obiektyw bardzo dobry, ale jak ktos szuka "nieistniejacej ksiezniczki" powodzenia, niedlugo zmienisz Canona 17-85... kwestja czasu - wrozka.

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez esenpe
                  pozniej sobie ktos to weznie do serca, maszyna gwizda tylko kierowca......

Ogolnie obiektyw bardzo dobry, ale jak ktos szuka "nieistniejacej ksiezniczki" powodzenia, niedlugo zmienisz Canona 17-85... kwestja czasu - wrozka.
                  miałem, macałem, fociłem i zamieniłem na 17-85, wybór był bardzo świadomy i przemyślany, Sigma mnie w żadnym wypadku nie podnieciła, a miejscami bardzo rozczarowała

jak zamienię to na to o czym gdzies indziej pisałem, COŚ 10-20 i Tamron 28-75, żadne tam Canony 17-40 w grę nie wchodzą...
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Mat

Sęk w tym ze musze miec swiatlo 2.8 w calym zakresie. Czy jeszcze ktos kumaty mial kontakt z tym obiektywem? Pozdr

Komentarz

• heniek
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 614

Zamieszczone przez Mat
                      Sęk w tym ze musze miec swiatlo 2.8 w calym zakresie. Czy jeszcze ktos kumaty mial kontakt z tym obiektywem? Pozdr
                      swiatło w sigmie jest ale... w tamronie 28-75 też jest a jednak bez przymknięcia w zasadzie malo kto robi i jednym i drugim, mam ten obiektyw ale filtrow nie uzywam, jakoś nie widzę potrzeby...

pozdrawiam
                      Heniek

Komentarz

• Pawel Woo
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 177

Zamieszczone przez Tytus
                        ona jest generalnie BARDZO ciepła, to jej cecha

co niestety czasami wkurza, bo wyraźnie przeinacza kolory, ale faktem jest, że niebo przyciemnia jak z polarem...

generalnie moim zdaniem nie warta kasy, jej mit w moich oczach prysł...
                        Hmm...
                        Nie stwierdziłem shiftu w kolorach - jest podobnie jak EF 24-70, czy 100-400IS...
                        Natomiast niebo - fakt dużo obiektywów ma kiepski kontrast - ten nie.
                        Pawel Woo

Komentarz

• Venio
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1084

Zamieszczone przez heniek
                          swiatło w sigmie jest ale... w tamronie 28-75 też jest a jednak bez przymknięcia w zasadzie malo kto robi i jednym i drugim, mam ten obiektyw ale filtrow nie uzywam, jakoś nie widzę potrzeby...

pozdrawiam
                          nie koniecznie trzeba robic zdjęcia z tym światłem... raczej chodzi tutaj o sprawne działanie AF w trudnych warunkach jak koscioł czy ewentualnie imprezy jakieś. Przydaje sie duzy stały otworek

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Venio
                            nie koniecznie trzeba robic zdjęcia z tym światłem... raczej chodzi tutaj o sprawne działanie AF w trudnych warunkach jak koscioł czy ewentualnie imprezy jakieś. Przydaje sie duzy stały otworek
                            nie ma to żadnego znaczenia, EF 17-85 ostrzy w ciemnym wnętrzu równie dobrze, sprawdzałem to dokładnie...
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Tytus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Zamieszczone przez Tytus
                              nie ma to żadnego znaczenia, EF 17-85 ostrzy w ciemnym wnętrzu równie dobrze, sprawdzałem to dokładnie...
                              poczytajta sobie Tomasze jak Sigmę zaklasyfikowano...

http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand='Minolta%20AF'%20 OR%20brand='Sigma%20AF'%20OR%20brand='Tamron%20AF' %20or%20brand='Tokina%20AF'%20or%20brand='Vivitar% 20AF'%22
                              20Dset
                              maj łeb...

Komentarz

Pracuję...