Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Powstaja nowe watki co do jakosci roznych obiektywow.
Najwiecej jest skarg na FF/BF, CA i mydlenie. W jednym z art. Muflon - na zadane pytanie "czy z roznymi body to samo szkielko moze chodzic roznie" - odpowiedzial: moze
To znaczy, ze jak wydam 20.000pln na szkielka i z moim body bedzie zyleta, i jak bede chcial zmienic puszke, to moze sie okazac, iz wszystkie beda zle fokusowac, winietowac i mydlic???? Przeciez to absurd
A co Wy sadzicie na ten temat?
Powstaja nowe watki co do jakosci roznych obiektywow.
Najwiecej jest skarg na FF/BF, CA i mydlenie. W jednym z art. Muflon - na zadane pytanie "czy z roznymi body to samo szkielko moze chodzic roznie" - odpowiedzial: moze
To znaczy, ze jak wydam 20.000pln na szkielka i z moim body bedzie zyleta, i jak bede chcial zmienic puszke, to moze sie okazac, iz wszystkie beda zle fokusowac, winietowac i mydlic???? Przeciez to absurd
my sądzimy, że jakość i powtarzalność produkcji Canona zwłaszcza to mit i trzeba się z tym zwyczajnie pogodzić...
...To znaczy, ze jak wydam 20.000pln na szkielka i z moim body bedzie zyleta, i jak bede chcial zmienic puszke, to moze sie okazac, iz wszystkie beda zle fokusowac, winietowac i mydlic???? Przeciez to absurd
Miałem tak po przesiadce z 300d na 20d. Zrezygnowałem wtedy z 20D i udało mi się dobrać dobre 10D do moich szkieł.
Tak już jest. Jeżeli kupisz walniętą puszkę to właśnie będziesz miał taką przykrą przygodę. Kłania się kontrola jakości w fabryce.
Dotychczas 2x zmieniałem puszkę, D60 -> 10D -> 20D. Z 20D i 4 szkłami byłem na Żytniej bo FF/BF (pisałem o tym na forum).
A ja się nie zgadzam. Sugerowanie kupna analoga jako rozwiązania problemów jakościowych to chyba jednak pomyłka. Jestem głęboko przekonany, że taki EOS Elan II, którego mam i bardzo sobie chwalę, nie zachowuje się lepiej niż przeciętny 350D. Robiłem zdjęica 10 lat Canonem i w życiu nie zdarzyło mi się powiększać więcej niż 20x30 (a to i tak kilka razy zaledwie). A teraz wszyscy patrzą w PS na 100% cropa i mówią - kurcze, analog to była jakość. Nieprawda.
A, i jeszcze jedno, do Pikczera - w Polsce wiele zagranicznych firm przyznaje, że jakość wyprodukowanych tu produktów nie tylko nie jest niższa niż w fabrykach tych firm na zachodzie, ale jest dużo lepsza. Przykłady: Toyota, Opel, choćby moja firma z zakładem wiązek kablowych w Jeleśni. Japonia nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości, gdy w grę wchodzi globalna kalkulacja kosztów.
i jeszcze jedno, do Pikczera - w Polsce wiele zagranicznych firm przyznaje, że jakość wyprodukowanych tu produktów nie tylko nie jest niższa niż w fabrykach tych firm na zachodzie, ale jest dużo lepsza. Przykłady: Toyota...
Dokładnie. Mój tato jest kontrolerem jakości w jednej z firm produkującej dla Toyoty. Mówi, że u Toyoty nie ma przeproś. Jest napisane w specyfikacji "tyle setek, mikronów" i koniec. Nie trzyma zwrot. Koniec pieśni.
A ja się nie zgadzam. Sugerowanie kupna analoga jako rozwiązania problemów jakościowych to chyba jednak pomyłka. Jestem głęboko przekonany, że taki EOS Elan II, którego mam i bardzo sobie chwalę, nie zachowuje się lepiej niż przeciętny 350D. Robiłem zdjęica 10 lat Canonem i w życiu nie zdarzyło mi się powiększać więcej niż 20x30 (a to i tak kilka razy zaledwie). A teraz wszyscy patrzą w PS na 100% cropa i mówią - kurcze, analog to była jakość. Nieprawda.
A, i jeszcze jedno, do Pikczera - w Polsce wiele zagranicznych firm przyznaje, że jakość wyprodukowanych tu produktów nie tylko nie jest niższa niż w fabrykach tych firm na zachodzie, ale jest dużo lepsza. Przykłady: Toyota, Opel, choćby moja firma z zakładem wiązek kablowych w Jeleśni. Japonia nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości, gdy w grę wchodzi globalna kalkulacja kosztów.
O tak, Polska fabryka ma super opinię, lepiej nigdzie na świecie Opla nie robią, no ale to inna sprawa, jak masz 20% bezrobocie i faszystów/brygadzistów to chodzisz jak szwajcarski zegarek...
O tak, Polska fabryka ma super opinię, lepiej nigdzie na świecie Opla nie robią, no ale to inna sprawa, jak masz 20% bezrobocie i faszystów/brygadzistów to chodzisz jak szwajcarski zegarek...
Tytus, co Ty masz, okres, czy co? wszystko na nie?
Tytus to nie jest tak jak mówisz. Tak pewnie bywa. Moim zdaniem wszystko zależy od kultury organizacyjnej firmy, od ludzi tam pracujących, icj motywacji irp. U mnie w firmie (a nie jestem jej właścicielem) wszyscy wiedzą, że jeśli robota jest zrobiona, to co miało być zrealizowane, zarobią i to niezłe pieniądze. Tak jest już od 13 tu lat!
Tytus, ale przywaliłeś
przerysowałeś ostro, ale chodzi własnie o to - jeśli japońca nikt nie pilnje tak jak naszych, to tam zrobią to gorzej. Zasady są wszędzie takie same, robisz tak jak od ciebie wymagają. Dlatego ewentualny spadek jakości Canona zwalam na karb zmieniającej się polityki firmy (ech ta globalizacja i cięcie kosztów). Choć tak jak pisałem, ja bym z tym nie przesadzał.
Skad Ty sie urwales??? Ile lat zyjesz w tym kraju??? I co z tego, ze nasze wzmacniacze byly wspaniale???? Juz ich nie produkujemy. Co z tego, ze Polonez mial 5 gwiazdek w crash testach ??? Teraz to historia.
Chcesz jezdzic Toyota z silnikiem robionym w Polsce? Prosze bardzo. Ale nie gadaj mi, ze bedzie on lepiej zmontowany niz to zrobia w Japonii.
Podaj mi jedna naszą markę, ktorej nazwa jest znana na swiecie.
To nie chodzi o to, ze tu jest be, a tam jest wspaniale. Kocham ten kraj i nie chcialbym zyc gdzie indziej. Nie zmienia to jednak faktu, ze jest w nim bieda. A tam gdzie ludzie nie maja co do garnka wlozyc i gdzie praca byla przez dziesiąt lat przykrym obowiazkiem i odbębnieniem 8 godzin, daleko nam bedzie do fabryk, gdzie produkuja eLki.
Komentarz