Czyszczenie lustra - Wrocław?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Costus
    Bywalec
    • 2005
    • 145

Czyszczenie lustra - Wrocław?

Witam serdecznie
    Na poczatku witam wszystkich grupowiczów - od dawna czytam grupę ale dzisiaj zdobyłem się na odwagę i uaktywniam się:-D . Mam Canona 350D i widzę że trochę mi się zabrudziło lustro (myślę że gdzieś musiałem zahaczyć gruszka przy energicznym przedmuchiwaniu i zostały ślady ) Wiem że już ten temat się wczesniej przewijał - generalnie sugestie były żeby przesłać aparat do serwisu Canona na Żytnią w Warszawie. Jutro akurat jestem we Wrocławiu - może ktoś z grupowiczów zna jakis sensowny serwis który zrobiłby to od ręki? W jakimś wątku przewijał sie serwis z Szewskiej. Może jakieś namiary, telefony? Z góry dziękuje

Pozdrawiam
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

A przeszkadza Ci to w czymś? Widać to na matówce? AF nie łapie?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Silent Planet
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

Czyszczenie lustra: wacik do uszu ( taki niekłaczący aby ) moczysz w siakimś płynie do czyszczenia opartym na alkoholu ( albo w szprycie ) i czyścisz lustro. Koniec.
      is SILENCE
      "Enjoy the silence."
      ---
      Wróciłem...!
      analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Costus
        Bywalec
        • 2005
        • 145

Niestety widzę małą plamkę na zdjęciach z jasnymi elementami (np.niebo) - podejrzewam że już coś mogło się dostać też na matryce
        Pozdrawiam

Komentarz

• esenpe
          Bywalec
          • 2005
          • 173

No raczej na matryce, bo lustro nie ma nic do zdjec jako "wyrobu" koncowego.

Komentarz

• maro25
            Początki nałogu
            • 2005
            • 318

to jest zabrudzenie matrycy a nie lustra. nie rozumiem czemu boisz się czyścić lustra ??

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Lustro to ja mogę choćby szczotą ryżową jechać, nie rozumiem myśli o serwisie...
              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Costus
                Bywalec
                • 2005
                • 145

Swego rodzaju podsumowanie mojego postu. Udało mi się dotrzeć dzisiaj do serwisu przy ul. Psie Budy. Pan po wczorajszej rozmowie specjalnie przyszedł dzisiaj do serwisu po to aby przeczyścić mi aparat. Oczywiście do matówki były przyklejone jakieś wredne paprochy a lustro - co sam zauważyłem - było trochę uciapane. Wszystko zostało wyczyszczone - trwało to dosłownie 20-30 minut. Jestem naprawdę zachwycony poziomem fachowości tego Pana.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

A co z matrycą? Skoro były plamy na zdjęciach to matryca też była brudna. Brudy na lustrze i matówce mogą co najwyżej irytować przy kadrowaniu.

BTW, warto wiedzieć o miłym serwisie foto we Wrocławiu
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• maro25
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 318

a zapłaciłeś coś za tą usługę ??

Komentarz

• Costus
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 145

Samo czyszcznie lustra kosztuje 5 zł. U mnie wyszło (z czyszczeniem matówki) 40 zł. DO tego ekstra Pan mi przeczyścił 2 obiektywy i filtry (polara i UV). Trzeba też brać poprawkę na to, ze była to sobota, Pan specjalnie dla mnie przyszedł do zakładu itd.

Komentarz

• maro25
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 318

5zł - za przetarcie lustra wow. zapłaciłeś dużo kasy za coś co mogłeś samemu zrobić.

ja już czyściłem tyle razy mój sprzęt że gdybym chodził do serwisu z tym to mógłbym sobie spokojnie kupić jakiś dobry obiektyw

Komentarz

• Lutek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 560

Zamieszczone przez maro25
                          5zł - za przetarcie lustra wow. zapłaciłeś dużo kasy za coś co mogłeś samemu zrobić.

ja już czyściłem tyle razy mój sprzęt że gdybym chodził do serwisu z tym to mógłbym sobie spokojnie kupić jakiś dobry obiektyw
                          Mam jakiś paproch (raczej kłak kurzu) na matówce - czy jest do tego jakiś dostęp?

Pozdr
                          Lutek
                          EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• maro25
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 318

Można miękki mały pędzelek zgiąć w literę L (np. podgrzewając go zapalniczką) ja tak zrobiłem i się udało

Komentarz

• Lutek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 560

Zamieszczone przez Lutek
                              Mam jakiś paproch (raczej kłak kurzu) na matówce - czy jest do tego jakiś dostęp?

Pozdr
                              Nie da się zrobić tego domowo, bezpiecznie czy też nikt nie robił tego i nic nie wie?

Pozdr
                              Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
                              Lutek
                              EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

Pracuję...