pomocy!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tygrysica

pomocy!

hehe...takie pytanie- robię zdjęcia lustrzanką analogową- Nikonem f80. Jutro musze zrobic sesję Canonem 300 cyfrowym. Nie robiłam nigdy zdjęć cyfrą i się na niej nie znam...Kto mi powie: O czym musze wiedzieć? czym się różnia te aparaty?Jak sobie dać radę? Gdzie w necie znajde instrukcję obsługi tego Canona? Pomóżcie- to wazne!... z góry dziękuję
  • santiblue
    Początki nałogu
    • 2004
    • 322

Jak masz duza skrzynke mailowa moge CI podeslac polska instrukcje. 20 pare mb. Podaj maila na PW to podesle.
    Uwazaj na AF. Ustaw najlepiej centralny pkt ostrosci. Najwyzej przekadrowuj
    dSLR + coś tam...

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

hehe...takie pytanie- robię zdjęcia lustrzanką analogową- Nikonem f80. Jutro musze zrobic sesję Canonem 300 cyfrowym. Nie robiłam nigdy zdjęć cyfrą i się na niej nie znam...Kto mi powie: O czym musze wiedzieć? czym się różnia te aparaty?Jak sobie dać radę? Gdzie w necie znajde instrukcję obsługi tego Canona? Pomóżcie- to wazne!... z góry dziękuję
      najlepiej korekcje ekspozycji brac na zapas, 300d lubi niedoswietlac, najlepszym wyjsciem - jesli bedzie czas na przegladanie w miedzyczasie zrobionych zdjec jest wlonczenie histogramu w ustawieniach menu aparatu, i jesli sie mniejwiecej orientujesz na histogramach sprawdzanie poprawnosci naswietlenia....
      UWAGA!!!!! Wyswietlacz klamie, wielokrotnie zdjecie na wyswietlaczu wyglada ok jednak po przeniesieniu na kompa wygladalo na lekko niedoswietlone
      - bardzo wazna sprawa mogaca uratowac sytuacje to zapisywanie fotek w RAW jednak gdy tylko mozemy sobie pozwolic na taki zapis - duuuuza karta pamieci min 512Mb
      polecam robienie w Av i M - reszte mozna sobie odpuscic, chociaz tryb pelnej auto. - sportowy tez niezle sie sprawuje....

acha zapomnialem wazna sprawa w 300d duzo mniejsza i ciemniejsza matowka niz w analogach, ale mozna sie przyzwyczaic!
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Re: pomocy!

Zamieszczone przez tygrysica
        1. Celujesz i ustawiasz aparat tak jak analoga - to normalna lustrzanka.
        2. Instrukcja tu: http://max.boo.pl/instrukcje/
        3. Przed sesja zapoznaj sie dobrze z rozkladem pokretel i przyciskow, porob pare probnych zdjec, pozmieniaj ustawienia, pobaw sie - bez obawy, wszelkie fotki testowe nic nie kosztuja, mozesz usunac.
        4. W zaleznosci od warunkow oswietleniowych pamietaj ze mozesz nawet co kazda klatke zmieniac ISO ! Bez obaw miedzy 100 a 400; 800 i 1600 trzeba by juz troche odszumiac.
        5. Jesli nie robisz w RAW (mala karta pamieci, duzo planowanych zdjec) to pamietaj o dopasowaniu balansu bieli (choc AWB i pozniej autolevels i color correction w PS dadza sobie radze). Szczegolowo o ustawianiu balansu bieli znajdziesz w instrukcji.
        6. Jesli nie robisz w RAW to pamietaj by ustawic podglad zdjecia po zrobieniu i w czasie podgladu by pokazywal rowniez histogram - pozwoli to ocenic w ciagu sekundy czy dobrze dobrane sa parametry naswietlania.
        7. W przypadku robienia w RAW oba powyzsze parametry (balans bieli, korekta ekspozycji) mozna zmienic przy 'wywolywaniu' RAW... ostatecznie mozna i JPG korygowac (levels, curves, channel mixer albo opcje automatyczne) w PS.
        8. Zauwazalne wady: brak przelaczenia AF w tryb One Shot (chyba ze shakowany soft w srodku...), brak zmiany pomiaru swiatla na punktowy; ciemna matowka.

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

tylko co te pytanie robi w dziale "kompakty"? prowokacja? ;-)
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez Przemek Białek
            najlepiej korekcje ekspozycji brac na zapas, 300d lubi niedoswietlac
            Ja zauważyłem, że jest wprost przeciwnie. Więc polecam braketing +/-1. I pamiętać o balansie bieli oraz ISO.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Ja zauważyłem, że jest wprost przeciwnie. Więc polecam braketing +/-1. I pamiętać o balansie bieli oraz ISO.
              to widocznie mamy dwa rozne aparaty - bo dziwnym trafem na histogramie pusto jest z prawej strony a nie z lewej!

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Albo robimy foty w różnych warunkach...
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Czacha
                  tylko co te pytanie robi w dziale "kompakty"? prowokacja? ;-)
                  Zamiast dowcipkowac powinienes cos z tym zrobic .

Komentarz

• tygrysica

dzięki

Thx wszystkim. Co prawda przeczytałam Wasze rady dopiero dziś, bo mi siadł net, ale jeszcze mi się przydadzą ... W ciągu mniej więcej pół godziny metoda "prób i błędów" udało mi się opanowac podstawy Dziś ćwiczyłam dalej i coraz lepiej mi idzie Nie wszystko rozumiem co mi napisaliście, ale wszystko z czasem przyjdzie...Pytanie umiesciłam w tym dziale gdyż nie wiedziałam co to za aparat i nie wiem czemu myślałam, że kompakt- przepraszam urażonych
                    Mimo, iz jestem zwolenniczka analoga, to zaczynam doceniać cyfrę- jednak ekonomicznie i czasowo lepiej się sprawdza...
                    Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Komentarz

• JaW
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 258

Nieśmiała prośba: może teraz pokaż jakieś fotki z cyfry, forumowiczko tygrysica?
                      Pozdr - JaW
                      Moja galeria Fotojaw
                      Moje zdjęcia na plfoto
                      Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• tygrysica

hehe...Na razie nie bardzo, bo to moja praca a nie prywatne zdjecia. Pozdrawiam

Komentarz

• JaW
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 258

Zamieszczone przez tygrysica
                          Szkoda... bo już miałem nadzieje na ciekawe przezycia estetyczne
                          Pozdr - JaW
                          Moja galeria Fotojaw
                          Moje zdjęcia na plfoto
                          Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

to zakryj twarze! chyba sie nie pogniewaja... :wink:

Komentarz

• Aszu
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 707

to zakryj twarze! chyba sie nie pogniewaja...
                              Zawsze można w sądzie rozwiązac wszystkie sprawy.

Nie niemyślę tu reporterce, ale o zdięciach na zamówienie.

Sam niewiem jak to wygląda od strony prawnej, czy mozna publikować, czy nie?
                              //mj

Komentarz

Pracuję...