Lustrzany Teleobiektyw MC MTO-11 CA 10/1000 - przykładowe zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu_lhotse
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Lustrzany Teleobiektyw MC MTO-11 CA 10/1000 - przykładowe zdjęcia

Witam.

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.

Pozdrawiam
    Rychu_lhotse
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Witam.

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.

Pozdrawiam
    Mam styczność na codzień - leży u mnie w szafie... :-) a tak na poważnie to przyłączam się do prośby. Nie wiem czy jest sens kupować przejściówkę M42-Canonn EF do tej armaty.
    BTW jako podręczny teleskop z przejściówką kątową do okularu to jest zupełnie ok...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Przede wszystkim ciężar przeszkadza w wygodnym użytkowaniu oraz rozmiary. Trudno wyostrzyć ze względu na wizjer w 300d i raczej długo trwa ostrzenie jeżeli chce się przejść miedzy obiektem ktory jest w minimalnej odległości dla tego obiektywu a obiektem w nieskończoności (minute chyba trzeba kręcić ).

Załączone zdjęcia są robione z ręki. Parametry w EXIF'ie

Na zabawe nim miałem jakieś 10-15 minut. Raczej chyba mało praktyczny obiektyw, chociaż zależy do czego się chce go używać.

Zdjecie 1
      Zdjecie 2

Pogoda nie była dobra, pochmurno było i raczej późna godzina więc trzeba było duże ISO dać. Myśle że w słoneczny dałoby się zejść do ISO 400 albo ISO 200 żeby z reki robić bez problemu.

Komentarz

• rychu_lhotse
        Coś już napisał
        • 2005
        • 64

Mam prośbę snow

Czy dało by radę zrobienie zdjęcia tego samego miejsca obiektywem 18-55 na min ogniskowej 18mm.Da mi to możliwość oceny możliwości tego ''potwora''.

Jeśli to nie problem to prosze zamieść link do zdjęci.

Pozdrawiam.
        Rychu_lhotse

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Powiększenia z MTO są kolosalne, masz 1600 mm na 300D, jednakże to jest obiektyw który trzeba lubić, bo zdjęcia z niego robi się ciężko.
          Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza

Komentarz

• snow
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1145

Prosze bardzo:

18mm

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez rychu_lhotse
              Do annaloga miałem wersję 500 mm tego szkła. Cudów się nie spodziewaj. Generalnie wszystkie obiektywy lustrzane mają sporo gorsze parametry optyczne (rozdzielczość) od obiektywów klasycznych, a tutaj dodatkowo musisz brać poprawkę na Made in Russia, lub nawet Made in USSR.
              http://plieth.com

Komentarz

• rychu_lhotse
                Coś już napisał
                • 2005
                • 64

Dzięki snow

Faktycznie potężne zbliżenie.Tak jak mówił KMV10
                ''Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza''

Tak naprawdę myślę o jakimś długim tele do fotografowania przyrody.Myslę o Pentacon 500/5,6 (M42) ale nie wiem czy optycznie jest godny polecenia.
                Narazie na teleobiektyw z AF ni mam kasy więc opcjonalnie patrzę na manualne pod M42.
                Rychu_lhotse

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Kolega używa MTO 1000/10 do fotografowania ptaków. Udało mu się zrobić fotki dość płochliwych podobno żurawi. Co więcej dokupił do tego obiektywu konwerter 2x Taki zestaw wymaga naprawdę bajecznego światła.

Komentarz

• mirhon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

Zamieszczone przez snow
                    Prosze bardzo:

18mm
                    Ten facio na zdjęciu to chyba jakiś manekin :-) , zakładam że musiałeś podmieniać szkła, ostrzyć...
                    Bokeh pakudny, ale tak to z lustrami bywa...
                    Dziwne dla mnie jest to że jak podpinam okular taką np 10mm co mi daje powiększenie 100x to obraz jest żyleta - naprawdę ostry - a tu takie mydełko...Jak sie ma podpinanie bezpośrednio do aparatu w stos. do tzw. "projekcji okularowej". Bezpośrednio podpięty powinien być duużo lepszy?
                    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Fotos
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 406

Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
                      Wyglada jak strzelba :-)

Komentarz

• Ramirez
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 335

Zamieszczone przez Fotos
                        Wydaje mi sie, ze na M42 nie ma nic lepszego od Pentacona 5.6/500. Przede wszystkim to soczewkowe bydle, ino dlugie.
                        Wyglada jak strzelba :-)
                        I ciężki jak diabli.
                        Obiekty statyczne (np. księżyc) fotografuję nim na 2 statywach. Jeden podpiera obiektyw, a drugi body. Inaczej wychodziły mi za duże drgania.
                        Podpiąłem do niego też telekonwerter x2 i fotografuję nim księżyc.
                        Przy tej ognoskowej (1600 mm na 350D) muszę dawać stosunkowo krótkie czasy (ok. 1/125s) przy foceniu księżyca, bo inaczej księżyc wychodzi mi trochę ruszony (rozmyty)

Komentarz

• rychu_lhotse
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 64

Czyli będę musiał wysupłać ok 600-700zł i nabyć tą 500-kę.Światło jak na taką długa ogniskową ma niezłe więc z ostrzeniem będzie mniejszy problem niż z tą Ruską 1000-czką.

Mam Sigmę 70-300 ale trochę za krótka do fotografowania zwierzynki,zwłaszcza dzikiej.Sigma wspaniale sprawdza się w ZOO gdzie nie ma za dużych odległości.
                          Rychu_lhotse

Komentarz

• bonk
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 636

Zamieszczone przez snow
                            przepraszam a na co tu byla ustawiona ostorsc

Komentarz

• maxbmx
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 364

Czy może ktoś znowu umieścić zdjęcia oryginalne z MTO 1000? niestety nie ma juz ich na tym serwerze a bardzo mnie interesuje jak wychodzą z niego zdjęcia.
                              pozdr
                              M
                              Moje zdjęcia
                              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

Pracuję...