Wada obiektywu 24-105mm f/4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Coronado
    Początki nałogu
    • 2005
    • 291

Wada obiektywu 24-105mm f/4

Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Coronado
    Ciekawe czy to plotka czy nie?
    Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.
    the silence is deafening

Komentarz

• bebop
      Uzależniony
      • 2005
      • 755

Zamieszczone przez gietrzy
      Nie, nie plotka. W Australii gościu zadzwonił do serwisu i nic nie wiedzieli, ale obiecali, że oddzwonią zaraz po tym jak się upewnią w Japanii. Oddzwonili szybciej niż myślał. W Ameryce Ci co mają CPS już dawno mieli powiedziane, żeby narazie nie ruszać tego szkła.
      ciekawe,*że wielu posiadaczy 24-105L nie dostąpiło zaszczytu złapania "Sugar Ray'a" w akcji... pod specyficznym kątem w stosunku do słońca przy szerokim kącie (ogniskowej) szkła może to się zdarzyć dziwne złapanie promieni słonecznych. 17-40 złapało mi takiego ducha :-)
      gra i buczy bebop

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com).
        Już nie. Jest oficjalny komunikat
        the silence is deafening

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Nie wiem czy to juz bylo ale na szybko nie znalazlem. W weekend oprocz szalenstw na pokazach lotniczych zaliczylem tez targi zabawek dla hobbystow (kolejki, modele latajace, plywajace i takie tam - miodzio). Ale nie o tym. Na jednym ze stoisk zhaczyl mnie jakis japoniec widzac mojego Canona i zaczelismy rozgaworke sprzetowa i powiedzial mi, ze jest ponoc jakas powazna wada tego szkla co w tytule i Canon sciaga go z rynku (recall). Poszukalem troche po sieci i widac, ze chyba to prawda i zwiazane cos jest z flarowaniem w specyficznych sytuacjach oswietleniowych i przy specyficznej ogniskowej. Oficjalnie ponoc podal to Canon w Norwegii. Canon USA twierdzi ze nic takiego nie ma (podaje za dpreview.com). Ciekawe czy to plotka czy nie?

Pozdrawiam
          Coronado
          flary są czasami...
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• twlodar
            Coś już napisał
            • 2005
            • 68

24-105/4L IS - oficjalna akcja serwisowa

Objętych akcją jest niecałe 1000 szkieł..

pzdr
            tadzik
            20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

Komentarz

• iczek
              Uzależniony
              • 2004
              • 711

Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
              Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
              Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.
              FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
              Ptaki
              Portrety
              Pejzaż

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Ja piórkuje nieeee no, ale czasy nastaly.

Komentarz

• bebop
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 755

Zamieszczone przez iczek
                  Załamuje mnie Canon tak samo jak Nikon.
                  Mam wrazenie, ze produkcja obecnych szkiel i montowanie sprzetu po prostu zeszlo na psy! Praktycznie kazdy nowy produkt obarczony jest wadami w mniejszym lub większym stopniu.
                  Jakos dziwnie nie pamietam aby greamialnie do naprawy wracaly Nikony F4 F3, czy nawet F5 - no moze poza odchodząca gumą. Rowniez nie pamioetam wiekszych akcji ze szklami L. A teraz!? No po prostu mam zero zaufania do niby profesjonalnych szkiel.
                  a co ja mam zrobić, jak tej flary mi się nie udało wygenerować?

ale Piotr z jednym jest racja i coraz częściej to widać - następuje "zmierzch profesjonalizmu". masowość, bylejactwo, brak odpowiedzialności za efekty pracy. i nie tylko Canon, Nikon, Apple... bo akurat to kogoś z nas mniej lub bardziej dotyczy...
                  gra i buczy bebop

Komentarz

• iczek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 711

No niestety. Kiedys jak wujas przywiozl sprzet z USA i napisane bylo "Made in USA" to byl kosmos! Wykonanie i trwałośc rewela. Teraz wszystko Made in China, Taiwan czy inne Srele Morele.
                    Ech.... nic tylko nadal kupowac stare szkla Leica, Nikon i Zeiss
                    FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                    Ptaki
                    Portrety
                    Pejzaż

Komentarz

• Pikczer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2578

Tak jest w kazdej dziedzinie. Osobiscie lubie - jak place grube pieniadze - dostawac towar wolny od wad, elegancko wygladajacy, mily w dotyku i niezawodny. Teraz niestety wszedzie, wszedzie i jeszcze raz wszedzie !!! mozna zaobserwowac tandetyzm. BMW serii 7 sie zawieszaja, eLki walą zdjecia, buty sportowe sa jak z plastiku a telewizory Loewe kineskopy maja z LG, ktore w dodatku sa produkowane w Mławie (z calum szacunkiem dla tego pieknego miasta).

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Pikczer
                        Teraz niestety wszedzie, wszedzie i jeszcze raz wszedzie !!! mozna zaobserwowac tandetyzm. BMW serii 7 sie zawieszaja, eLki walą zdjecia, buty sportowe sa jak z plastiku a telewizory Loewe kineskopy maja z LG, ktore w dodatku sa produkowane w Mławie (z calum szacunkiem dla tego pieknego miasta).
                        Ale to co piszesz jest takie, a fe - "antyglobalistyczne", a to okropnie niemodny pogląd w dzisiejszych czasach. Tak przynajmniej stoi napisane w publikatorach, które uchodzą za opiniotwórcze
                        http://plieth.com

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Patrzac na efekty to ten globalizm to jakas tandeta i pomylka...
                          ...

Komentarz

• bebop
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 755

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                            Ale to co piszesz jest takie, a fe - "antyglobalistyczne", a to okropnie niemodny pogląd w dzisiejszych czasach.
                            czyli bylejactwo firmy Canon ze szkłami L czyli ponoć adresowanymi do profesjonalistów (najwyższa półka szkieł Canona) mamy nazywać globalizmem? globalnie nas olewają? globalnie za nasze pieniądze?
                            gra i buczy bebop

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Moze i masz racje Jurku
                              Idac wiec za tym ciosem, proponuje zeby majtki byly rowniez wszystkie takie same i szyte w jednej fabryce bo tak bedzie taniej i wogole wszystko niech robia z jednego materialu i w jednym miejscu tylko loga niech przeszywaja.

Komentarz

Pracuję...