filtr polaryzacyjny a nasycenie kolorów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

filtr polaryzacyjny a nasycenie kolorów

a ja mam takie pytanko:
    czy jest sens stosowania filtra polaryzacyjnego przy fotografii ludzi ?
    Nie chodzi mi o pejzaż, chmurki, czy zieloną trowkę, chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem i bez flesza... czy jest sens zakładania (najpierw kupna w moim przypadku) polaryzatora ? Proszę o opinie osoby, które znają temat z praktyki.

Michał.

8)
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Jesli robisz osoby w kontrastowym oswietleniu - to ma sens bo zlagodzi kontrasty.
    Jesli robisz osoby na tle nieba - to ma sens bo poprawi wyglad nieba.
    Jesli robisz osoby "blyszczace sie" - to rowniez moze miec sens gdy pudru nie masz ze soba - moze nieco zgasic odblaski (lysinki, pot itp)

Komentarz

• Artur Lewandowski
      Bywalec
      • 2005
      • 195

Vitez potu nie zgasi trzeba się umyć a tak na serio to poza tym co powiedział Vitez uwydatnisz prawdziwe kolory właśnie eliminując odbicia.

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Panowie moje doświadczenia z polarem to pięć munut zabawy na krakowskim zlocie CB. Mam jednak jedno pytanie, bo nieco powątpiewam w wasze odpowiedzi: w jaki sposób ustawić polara, tak żeby przy odbitym świetle lampy dawał nasycone kolory i eliminował refleksy :rolleyes:. IMHO to niemożliwe, musielibyście bez przerwy świecić lampą.

Jeśli natomiest mówimy o lampie używanej jako fill light - to przecież lampa jedynie doświetla, zasada używania polara będzie taka sama jak zwykle, więc chyba nie o to autorowi wątku chodziło
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Przeczytaj dokladnie o co autor pyta. "Z fleszem, bez flesza" - to tylko przyklad. Natomiast ty Kubaman uparcie chcesz zaciagnac temat do kącika "czy uzycie polara z fleszem ma sens" - odpusc - autor pyta ogolnie o sens uzywania polara a nie o polar vs flesz.

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1572

Zamieszczone przez michal_sokolowski
            a ja mam takie pytanko:
            czy jest sens stosowania filtra polaryzacyjnego przy fotografii ludzi ?
            Nie chodzi mi o pejzaż, chmurki, czy zieloną trowkę, chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem i bez flesza... czy jest sens zakładania (najpierw kupna w moim przypadku) polaryzatora ? Proszę o opinie osoby, które znają temat z praktyki.

Michał.

8)
            Wydaje mi się, że w fotografii ludzi bardziej przydatny jest inny rodzaj filtrów ----> http://www.pragmatic.com.pl/cokinpor.htm

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Shadow
              Wydaje mi się, że w fotografii ludzi bardziej przydatny jest inny rodzaj filtrów ----> http://www.pragmatic.com.pl/cokinpor.htm
              O ile robisz na filmie to tak.
              Ale wszystkie efekty tego zestawu da sie w programie graficznym zasymulowac (lepiej albo gorzej... zalezy).
              Za to polara nie zasymulujesz wiec...

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Zamieszczone przez michal_sokołowski
                chodzi mi o fotografię np. ślubną, z fleszem
                Zamieszczone przez Vitez
                Przeczytaj dokladnie o co autor pyta. "Z fleszem, bez flesza" - to tylko przyklad. Natomiast ty Kubaman uparcie chcesz zaciagnac temat do kącika "czy uzycie polara z fleszem ma sens" - odpusc - autor pyta ogolnie o sens uzywania polara a nie o polar vs flesz.
                Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - a myślę, że akurat autorowi by się ta odpowiedź przydała, bo ja swoje zdanie mam. BTW jak sobie wyobrażasz profesjonalną fotografię ślubną bez flesza?

Zamieszczone przez Kubaman
                Jeśli natomiest mówimy o lampie używanej jako fill light - to przecież lampa jedynie doświetla, zasada używania polara będzie taka sama jak zwykle
                Zakładam, że autor wie, jakie jest działanie polara, sądząc po sformułowaniu pytania. Niczego nie muszę odpuszczać , odpowiedziałem na temat.
                Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
                  Nie odpowiedziałeś na moje pytanie - a myślę, że akurat autorowi by się ta odpowiedź przydała, bo ja swoje zdanie mam.
                  Autor pytania napisal "np. z fleszem" , dla mnie w domysle - z fleszem jako dopelnieniem, polar wtedy likwiduje odblaski, poprawia kolory i kontrasty - swiatla zastanego. Ze swiatlem fleszowym polar niewiele ci zdziala.

BTW jak sobie wyobrażasz profesjonalną fotografię ślubną bez flesza?
                  Normalnie . Sigma 20 1.8, Canon 30 1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, ISO 800/1600 i jazda. Znam paru profesjonalnych slubnych co tylko na stalkach i swiatle zastanym jada.

Niczego nie muszę odpuszczać , odpowiedziałem na temat.
                  Ale probowales skierowac temat na inne tory .

Komentarz

• Gapollo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 44

Chyba ma, jeśli na lampę też założysz polara i ustawisz je na 90stopni względem siebie. Zmniejszy to odbicia np na okularach.
                    Nie sprawdzałem tego jeszcze, ale właśnie się przymierzam do zmajstrowania takiego filterka na lampę i zobaczenia, co to daje.
                    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Komentarz

• jharv
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 121

"Normalnie . Sigma 20 1.8, Canon 30 1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, ISO 800/1600 i jazda. Znam paru profesjonalnych slubnych co tylko na stalkach i swiatle zastanym jada."

Chętnie bym takie foty obejrzał

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez jharv
                        "Normalnie . Sigma 20 1.8, Canon 30 1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, ISO 800/1600 i jazda. Znam paru profesjonalnych slubnych co tylko na stalkach i swiatle zastanym jada."

Chętnie bym takie foty obejrzał
                        http://www.forumslubne.pl - rzuc watek z prosba o przykladowe foty z tego typu szkiel i tylko swiatla zastanego... jest tam paru fachowcow ktorzy na pewno maja takie foty w swoim portfolio 8)

Komentarz

Pracuję...