Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
po tygodniowych poszukiwaniach lampy 580ex najtaniej znalazłem za 1850 zł. brutto i chciałbym się dowiedzieć czy to dobra cena czy też kiepsko szukam i można kupić taniej z gwaranacją Canon Polska?
Witam,
po tygodniowych poszukiwaniach lampy 580ex najtaniej znalazłem za 1850 zł. brutto i chciałbym się dowiedzieć czy to dobra cena czy też kiepsko szukam i można kupić taniej z gwaranacją Canon Polska?
Mozna kupic taniej bez gwarnacji Canon Polska...
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Witam,
Pozdrawiam
Pavlo
a może Sigmę 500 Super? euro gwarancja za 899 PLN + ew. koszty wysyłki...
Sigme tez... Tak samo jak 580'tke... jesli posiadasz druga lampe albo ST-E2. Sigma ma nawet przewage posiadania wbudowanej fotoceli. Choc za pare elementow jakie posiada 580'tka warto doplacic. Zwlaszcza jesli lampa i foty maja byc jako zrodlo dochodu.
Np. do czego warto doplacic? Czysta ciekawosc, nie ironia
No wiec:
1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc ladowania i oszczednosc baterii.
5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem czy przy wprowadzaniu korekty...
6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
Ot detale, ale jednak niektore na tyle zauwazalne ze juz nie mam Sigmy...
1. Na przyklad do tego ze sigma upierdliwie wychodzi z FP (HSS) jak tylko czas w puszce spadnie ponizej sync'a. Korzystanie z Av powoduje wtedy czesto nerwice. Nawet bedac sporo od granicy zdaza sie opuscic obiektyw w nieodpowiednie miejsce i znowu trzeba to przyciskac...
Tak, tak, tak. JESLI sie juz uzywa HSS to jest to mocno upierdliwe.
Zamieszczone przez KuchateK
2. Obracanie palnika.. jeden przycisk rulez Fakt ze w sigmie wypracowalem sobie dziwny chwyt z jednoczesnym przyciskaniem obu, ale jednak to nie to...
Czyli ergonomia, no jakis tam plus napewno Mialem okazje pobawic sie SB-800 i fakt, jest to wygodne. Jako rekompensate roznicy cen...da sie przetrwac te dwa przyciski. Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
3. 580'tka ma zapadke na 45 stopniu ktorej w Sigmie mi jednak czesto brakowalo.
Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli
4. Kompensacja po cropie (okazuje sie swietna). Za tym idzie szybkosc
ladowania i oszczednosc baterii.
Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
5. To kolko tez okazuje sie bardzo fajne przy pracy z manualem...
Juz SB-800 mi sie podobalo, kolko moze byc tylko lepsze. Od przyciskologii Sigmy chyba wszystko ciekawsze, choc zle nei jest...nie marudze.
6. Juz nie mowiac o tym ze jak sigma jezdzila zoomem to sie wszyscy ogladali co to bylo Dzieki czemu palnik Sigmy na stale byl przyblokowany w jednej pozycji (co odpowiednio skracalo zywotnosc baterii, cos za cos).
Nie slyszalem 580tki, ale faktem ze troche ryczy. Ale da sie przezyc, chyba ze sie ma zoom 28-105 i jezdzi po calym zakresie
7. Rowne naswietlanie w 580'tce, widoczne zwlaszcza w kilku klatkach w serii oraz dluzsza seria (ogolnie wogole jakos mniej czekam na lampe).
Znana bolaczka Sigmy, udowodniona niegdys w tescie Foto (zestawiona razem z 550). Szczegolnie nierowno naswietla jesli 1szy blysk byl 1/1
8. Wkoncu lampa oswietla wszystkie punkty AF!!! Mozna komus nieobeznanemu z przekadrowywaniem dac puszke i to nie tlo bedzie ostre. Nawet mimo ustawienia wszystkich punktow AF puszka bardzo czesto decydowala sie na centralny oswietlony przez lampe.
I to tez rzecz ktorej czasem brakuje. Szczegolnie ze to 10d nauczyl mnie korzystania z innych niz centralny pkt AF. Czasem nie sa takie jak bym chcial, ale z rastrem pewnie bezproblemowe. Choc i tak uklad pol AF z Nikona D2H/X jest o niebo lepszy <krzyczy> slyszycie panowie z Canona!!</krzyczy>
Przetestowałem ostatnio po podpięciu do mojego 1D Mk II - ustawiłem na szybkie seryjne - czyli 8,5 fps - 20 klatek naświetlone prawidłowo, 21 nie, 22 już tak.
Wolalbym zmyslne mocowanie stopki jak w Nikonie, a nie to bzdurne pokretlo.
O wlasnie To chyba jedyna rzecz ktora mnie jeszcze dobija w lampach.
Zamieszczone przez Kr4nkEd
Tu tez sie zgodze, dlaczego zapomnieli - nie wiem. Rozbiore i dorobie jesli to tak zrobione jak mysle. Juz i tak mam troche tuningowana ta moja Sigme.
M.in. wejscie jack 3.5mm na przewod synchro/wyzwalacz radiowy i w planie na jutro wylacznik fotoceli
Nie zapomnij wszystkiego ladnie opisac na forum razem z dokumentacja zdjeciowa
Zamieszczone przez Kr4nkEd
Ano, ale DG chyba juz to wspiera? (ja mam bez DG).
Wersja DG to byla zrobiona poniewaz byly tzw. "dzikie jazdy" i z niektorymi puszkami nie dzialaly wogole.
Kompensacje do cropa jak narazie ma tylko 580'tka i 430'stka.
Komentarz