Przesiadka na 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • student_22
    Coś już napisał
    • 2005
    • 78

Przesiadka na 350D

W listopadzie planuje zmiane aparatu. Konkretnie przesiadam sie z Minolty Z10 na EOS`a 350 D. Wybór body to już praktycznie klamka zapadła ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać.
    Mam dylemata bo z tego co czytam oba obiektywy sa dość podobne. Większe róznice to metalowe mocowanie Sigmy i osłonka w komplecie.
    Cholernego Kita nie podepne pewnie do niczego wiecej bo to EF-S.
    To te róznice czysto techniczno-zewnętrze. A optycznie podobno to samo "szambo" jak to wielu określa.
    Co wybrać ?
    350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
  • Riccardo
    Uzależniony
    • 2005
    • 691

Zamieszczone przez student_22
    W listopadzie planuje zmiane aparatu. Konkretnie przesiadam sie z Minolty Z10 na EOS`a 350 D. Wybór body to już praktycznie klamka zapadła ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać.
    Mam dylemata bo z tego co czytam oba obiektywy sa dość podobne. Większe róznice to metalowe mocowanie Sigmy i osłonka w komplecie.
    Cholernego Kita nie podepne pewnie do niczego wiecej bo to EF-S.
    To te róznice czysto techniczno-zewnętrze. A optycznie podobno to samo "szambo" jak to wielu określa.
    Co wybrać ?
    A jaka roznica w cenie kita z kitem a body z sigma? Moze rozwaz Kita + 50/1.8?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Komentarz

• student_22
      Coś już napisał
      • 2005
      • 78

130 zł drożej wyjdzie Sigma + Body
      50/1.8 to pewnie dokupie kiedyś ale na razie chciałem mieć jako taki szeroki kąt

Komentarz

• Riccardo
        Uzależniony
        • 2005
        • 691

130 zł drożej wyjdzie Sigma + Body
        50/1.8 to pewnie dokupie kiedyś ale na razie chciałem mieć jako taki szeroki kąt
        No to chyba wszystko jedno, Sigma jest chyba troche lepiej wykonana.
        Pozdrawiam
        Riccardo
        --
        Fuji & Ricoh

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

...planuje zmiane aparatu na EOS`a 350 D, ale ciągle myśle o obiektywie. Kit albo Sigma 18-50 DC. Na nic wiecej w tej chwili mnie nie stać...
          Ehhh, spłukać się na aparat i nie mieć na szkło... Coż Ci poradzić?
          Sigma lepsza mechanicznie, kit może minimalnie optycznie.
          Odpowiedz sobie na pytanie, czym zrobisz lepsze zdjęcia:
          - wypasionym aparatem i kitowym szkłem?
          czy
          - skromniejszym body i lepszym obiektywem?
          Jeśli myślisz tak jak ja, to radziłbym Ci kupić 300D, jak najtaniej, bez kita, a do niego od razu Sigmę 18-50/2,8 (zwróć uwagę na 2,8!).

Pozdrowienia,
          Tomek
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Riccardo
            Uzależniony
            • 2005
            • 691

Zamieszczone przez gwozdzt
            Ehhh, spłukać się na aparat i nie mieć na szkło... Coż Ci poradzić?
            Sigma lepsza mechanicznie, kit może minimalnie optycznie.
            Odpowiedz sobie na pytanie, czym zrobisz lepsze zdjęcia:
            - wypasionym aparatem i kitowym szkłem?
            czy
            - skromniejszym body i lepszym obiektywem?
            Niech pstryka kitem i zbiera na lepsze szklo. Przynajmniej sie okresli czy potrzeba mu bardziej szeroko czy wasko.
            Pozdrawiam
            Riccardo
            --
            Fuji & Ricoh

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez Riccardo
              Niech pstryka kitem i zbiera na lepsze szklo. Przynajmniej sie okresli czy potrzeba mu bardziej szeroko czy wasko.
              Osobiście przy ograniczonych środkach zakupiłem kita i stałkę 50mm 1,8.
              Kit nie jest taki zły i za tą cenę IMO warto go mieć.

pozdrowienia

Komentarz

• student_22
                Coś już napisał
                • 2005
                • 78

No to ma być obiektyw na razie. Potem mam zamiar rozbudowywać baze obiektyową w miare możliwości albo sigme albo kit posłać w diabły. Ale na razie nie mam gotówki na Sigme 18-50 2.8 niestety bo bym sie nie zastanawiał.....

Komentarz

• MarekC
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 647

student_22 IMHO bierz kita, choćby ze względu na pełną (z przekazywaniem odległości ostrzenia) kompatybilność z ETTL-II.
                  Nie przejmowałbym się zbytnio opiniami, by kupić 300d i mieć 1 kPLN na szkło. Miałem plany i kasę by kupić naraz 350d z 100-300 USM, 430 EX, ..., ... - niestety nieplanowane, spore wydatki pokrzyżowały je. Robię więc kitem i na co narzekam, to że jest za ciemny. Dlatego w najbliższym czasie dokupię 50/1.8. reszta szkieł na przyszły rok
                  Ostatnio edytowany przez MarekC; 2175.
                  Pozdrawiam
                  Marek

Komentarz

• student_22
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 78

MarekC - to że ciemny to wiem ale to jeszcze mogę znieść. A jak optyka ? Miałem go włapach no i ergonomika nie jest najgorsza nie licząc przedniego małego pierścienia MF. Szczególnie za tą cene....

Komentarz

• MarekC
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 647

MarekC - to że ciemny to wiem ale to jeszcze mogę znieść. A jak optyka ? Miałem go włapach no i ergonomika nie jest najgorsza nie licząc przedniego małego pierścienia MF. Szczególnie za tą cene....
                      PS Twoim przyjacielem :-). W plenerkach (czyli od F8 ) nawet nieźle, "portreciki" trzeba podostrzać. jakichś dużych aberacji nie widziałem, winietowanie póki co tylko przy pełnej dziurze i ogniskowej 18...ale specowie pewnie znaleźliby nieco więcej wad.
                      Poszedłem za słowami Viteza, który twierdził że przy tych ogniskowych, ponad kita warto inwestowac tylko w "eLki"
                      Pozdrawiam
                      Marek

Komentarz

• jacam
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 202

zajrzyj do wątku
                        http://www.canon-board.info/showthre...?t=5761&page=2
                        dałem tam linki do zdjęć wykonanych kitem,
                        i powtórzę jeszcze, przy cenie kita nie warto z niego rezygnować.
                        canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Andrzej 'Andy' Kidaj

To może i ja parę słów. Wszyscy narzekali na kit, ze to kit i lepiej od razu kupić coś lepszego. Nie stać mnie na razie, więc wziąłem z kitem, coby body nie leżało bezczynnie. Od maja pstrykam i jestem mile zaskoczony. NIe jest to rewelka, ale porażka też nie. Dobry na pewno dla kogoś, kto chce extremalnie pomolestować aparat w trudnych warunkach na przykład. Wtedy ewentualne uszkodzenie szkła nie zaboli tak bardzo Teraz kombinuję z podpięciem szkieł od starego T-70.

Komentarz

• MarekC
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 647

taka sobie fotka z wycieczki...

Inne robione kitem np. http://www.kgw.pilickanet.pl/index.p...d=61&Itemid=56

Z wycieczki tylko korekta levelsów, w artykule - levelsy, czasem kontrast, ostrość..
                            Ostatnio edytowany przez MarekC; 2175.
                            Pozdrawiam
                            Marek

Komentarz

• student_22
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 78

Tak sobie oglądam zdjęcia z Kit niektórych ludzi i tak mnie powalają co niektóre że mam wrażenie że jeżeli dobrze go urzyć to rzeczywiście będzie dobrym rozwiązaniem i pewnie minie troszke czasu zanim dojde do poziomu na którym będzie dla mnie on syfem totalnym a i wtedy moze juz dorobie ise czegoś lepszego......

Komentarz

Pracuję...