Pomóżcie-Jaki Obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jetchan
    Bywalec
    • 2005
    • 101

Pomóżcie-Jaki Obiektyw?

Witam.Jestem na kupnie obiektywu.Wymienię może na czym mi zależy:
    1.Dobrze by było gdyby zakres był od szerokiego kąta do około 50-70mm.Tak więc 18-50,18-70 lub coś takiego.
    2.Focenie w miejscach o słabszym oświetleniu...
    3.Jego uniwersalność (zamieniam kita 18-55 z 350'ki)...tak więc-szeroki kąt do widoków i architektury,reszta niezbyt ważna.

Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.

Z góry dzięki za radę.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
  • Błajo
    Początki nałogu
    • 2005
    • 473

Sigma 18-50 2,8 nic chyba innego.... chyba, ze cos szerszego jak Tokina 12-24.
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Jeśli sigma to nie bierz w ciemno tylko potestuj przed kupnem. Mają fatalną QC i są duże różnice między egzemplarzami.
      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• jetchan
        Bywalec
        • 2005
        • 101

A tak się zastanawiam teraz,czy nie lepiej by było kupić ze dwie stałki...albo coś takiego: 50mm 1,8 i 24 2,8...wiem,że dużo spada komfort pracy itd,ale ( i ty pytanie do Was),czy zauważalna jest lepsza jakość zdjęć? No i czym różnią się dzisiejsze obiektywy stałoogniskowe Canona (poza tym,że są nowe i mają autofocus) od obiektywów pod M42?
        Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Stałki canona (te tańsze) wcale nie są takie jasne.
          Optycznie na pełnej dziurze też nie jest to rewelacja. Brak USM.
          Też się na tym zastanawiałem (2 stałki zamiast zooma) i doszedłem do wniosku że jednak szeroki kąt się przyda a zestaw 28 i 50 da ci normalny i krótkie tele.
          Chyba ta sigma jednak lepsza - pod warunkiem że wybierzesz dobry egzemplarz np.:
          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• jetchan
            Bywalec
            • 2005
            • 101

Ok dzięki,zdecydowałem się na Sigmę A stałkami będę się bawił pod m42

Komentarz

• slonek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 90

Zamieszczone przez jetchan
              Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.
              Proponuje zatem abys dozbieral do 17-40L. Ups widze, ze sie spoznilem. Powodzenia z Sigma.
              20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Komentarz

• esenpe
                Bywalec
                • 2005
                • 173

Co do sigmy bdb. obiektyw, ale dopiero 3 sztuka okazala sie bez wad.

Bez PS'a (z reki, f=38mm 1/40, f/2.8 ISO400, swiatlo odbite od sufitu)

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez esenpe
                  Co do sigmy bdb. obiektyw, ale dopiero 3 sztuka okazala sie bez wad...
                  Też się przymierzam do zakupu tej Sigmy i chciałbym dobrze wybrać :-)
                  Proszę opisz, jak wybierałeś? Co po kolei sprawdzać? Czy u sprzedawcy trzeba zrzucać zdjęcia do kompa, czy też wystarczy sprawdzać na ekranie aparatu?
                  Będę wdzieczny za rady.

Pozdrowienia,
                  Tomek
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• esenpe
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 173

Najlepiej przegladac foty odrazu u sprzedawcy jedyny sposob aby wylapac wady AF przy najszerszym kacie, celujesz w jakas np pulke z akcesoriami foto na najszerszym kacie jak nie zlapie ostrosci, a tak bylo w przypadku dwoch pzostalych obiektywow jakie mialem to jest skopany. Ja trafilem na uczciwego sprzedawce naszczescie.

Komentarz

• jetchan
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 101

Slonek nie spóźniłeś się i jakbyś był prorokiem,postanowiłem kupić 17-40 L...dużo osób mówi o nim bardzo dobrze...Jednego czego się obawiam to światło 4..czy to nie jest za ciemno do pomieszczeń ze słabszym oświetleniem.No i zakres mniejszy,ale ponoć im mniejszy zakres tym lepsza jakość zdjęć.Hej a powiedzcie mi,czy zauważę różnicę jakości między moim kitem 18-55 od Canona i 17-40 L? Tzn czy ta różnica jest duża?...
                      Ostatnio edytowany przez jetchan; 3170.

Komentarz

• Polaco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1135

Zamieszczone przez jetchan
                        Hej a powiedzcie mi,czy zauważę różnicę jakości między moim kitem 18-55 od Canona i 17-40 L? Tzn czy ta różnica jest duża?...
                        Na pelnej dziurze jak najbardziej o jakosci wykonania juz nie bede wspominal...
                        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                        Troche moich knotow

Komentarz

Pracuję...