Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.Jestem na kupnie obiektywu.Wymienię może na czym mi zależy:
1.Dobrze by było gdyby zakres był od szerokiego kąta do około 50-70mm.Tak więc 18-50,18-70 lub coś takiego.
2.Focenie w miejscach o słabszym oświetleniu...
3.Jego uniwersalność (zamieniam kita 18-55 z 350'ki)...tak więc-szeroki kąt do widoków i architektury,reszta niezbyt ważna.
Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.
Z góry dzięki za radę.
Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
A tak się zastanawiam teraz,czy nie lepiej by było kupić ze dwie stałki...albo coś takiego: 50mm 1,8 i 24 2,8...wiem,że dużo spada komfort pracy itd,ale ( i ty pytanie do Was),czy zauważalna jest lepsza jakość zdjęć? No i czym różnią się dzisiejsze obiektywy stałoogniskowe Canona (poza tym,że są nowe i mają autofocus) od obiektywów pod M42?
Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
Stałki canona (te tańsze) wcale nie są takie jasne.
Optycznie na pełnej dziurze też nie jest to rewelacja. Brak USM.
Też się na tym zastanawiałem (2 stałki zamiast zooma) i doszedłem do wniosku że jednak szeroki kąt się przyda a zestaw 28 i 50 da ci normalny i krótkie tele.
Chyba ta sigma jednak lepsza - pod warunkiem że wybierzesz dobry egzemplarz np.:
Mam około 1800 zł.Nad czym się zastanawiałem? Sigma 18-50 2,8 i Canon 17-85 (mimo iż ciemniejszy,ma stablizacje..)Wiem,że są droższe ale może udałoby mi się dozbierać coś.
Proponuje zatem abys dozbieral do 17-40L. Ups widze, ze sie spoznilem. Powodzenia z Sigma.
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
Co do sigmy bdb. obiektyw, ale dopiero 3 sztuka okazala sie bez wad...
Też się przymierzam do zakupu tej Sigmy i chciałbym dobrze wybrać :-)
Proszę opisz, jak wybierałeś? Co po kolei sprawdzać? Czy u sprzedawcy trzeba zrzucać zdjęcia do kompa, czy też wystarczy sprawdzać na ekranie aparatu?
Będę wdzieczny za rady.
Najlepiej przegladac foty odrazu u sprzedawcy jedyny sposob aby wylapac wady AF przy najszerszym kacie, celujesz w jakas np pulke z akcesoriami foto na najszerszym kacie jak nie zlapie ostrosci, a tak bylo w przypadku dwoch pzostalych obiektywow jakie mialem to jest skopany. Ja trafilem na uczciwego sprzedawce naszczescie.
Slonek nie spóźniłeś się i jakbyś był prorokiem,postanowiłem kupić 17-40 L...dużo osób mówi o nim bardzo dobrze...Jednego czego się obawiam to światło 4..czy to nie jest za ciemno do pomieszczeń ze słabszym oświetleniem.No i zakres mniejszy,ale ponoć im mniejszy zakres tym lepsza jakość zdjęć.Hej a powiedzcie mi,czy zauważę różnicę jakości między moim kitem 18-55 od Canona i 17-40 L? Tzn czy ta różnica jest duża?...
Komentarz