Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
1) 75-300/4.0-5.6 III USM - tego mam (nie jest tragiczny ale nie rewelacja]
a może
2) 100-300/4.0-5.6 USM - tego nie mam
a może
3) Sigma 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro - tego nie mam ale podobno to nowość i zoptymalizowany dla cyfrówek (x1,5-1,7) /znalazłem opis na http://www.e-oko.pl/PK4qQNWpP5yguXMk ..... moze jest gdzieś test?
Który najlepszy do 350D?
Prosze o radę czy warto zamienić 1) na 2).... a może 3) a moze coś innego w podobnej cenie i zakresie ogniskowych
Niestety na L-ke mnie nie stać :-(
Pozdrawiam
PS) wg moich obserwacji ten 1) pod wzgledem jakosci obrazu jest słabszy od innego mojego szkła 28-105/3.5-4.5 USM i słabszy też od kita.... szukam czegoś porównywalnego jakościa z tym 28-105/3.5-4.5 USM
Z tego co wiem to ta sigma ma żałośnie wolny AF. Optycznie po przymknięciu do f8 jest całkiem ok - tak przynajmniej twierdzą ci co ją mają...
Ja ostrzę zęby na nowego canona 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Z tych szkieł które wymieniłeś brałbym chyba 100-300/4.0-5.6 USM ze wględu na USM i zbliżoną jakość optyczną (tak ludzie gadają) do sigmy.
W każdym bądź razie nie bierz w ciemno(!) tylko idź do sklepu podepnij i trzaśnij jakieś fotki...
Z tego co wiem to ta sigma ma żałośnie wolny AF. Optycznie po przymknięciu do f8 jest całkiem ok - tak przynajmniej twierdzą ci co ją mają...
Ja ostrzę zęby na nowego canona 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Z tych szkieł które wymieniłeś brałbym chyba 100-300/4.0-5.6 USM ze wględu na USM i zbliżoną jakość optyczną (tak ludzie gadają) do sigmy.
W każdym bądź razie nie bierz w ciemno(!) tylko idź do sklepu podepnij i trzaśnij jakieś fotki...
Tem IS mma te same szkła co ten co wymieniłem 1) .... prawde mowiąc liczyłem na wiecej... zwłaszcza przy 300mm.....
Co do sigmy to wiem ze podobne oznaczenia ma wiele ich modeli a ten to podobno absolutna nowość.... czukam jakiś testów i sampli...
Pozdr
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
mam od niedawna Sigme 70-300 APO DG. jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. znakomity kontrast, piekne kolory, bardzo dobra ostrosc w calym zakresie - nawet w dlugim koncu (przy samych 300mm troche gorzej, ale tak 200~250mm jest nadal bardzo porzadnie).
przy pelnej dziurze jest OK. jesli swiatla starcza to warto przymknac do f/8, ale i bez tego jest akceptowalnie.
tryb makro, wbrew moim obawom, jest zupelnie uzyteczny i optycznie w porzadku. zaleta obiektywu jest dosc przyjemny (jak na tej klasy zoom) bokeh. to mnie akurat bardzo na plus zaskoczylo, bo nie spodziewalem sie.
z wad to dosc wolny AF - jak u Sigmy. mnie to az tak bardzo nie przeszkadza, bo zdjec akcji robie wzglednie malo. mozna tez sie przyczepic do kontrastu pod swiatlo - zauwazalnie spada
generalnie, to Sonnar moze z tej Sigmy nie jest, ale jak potrzeba na szybko cos robic to bez zadnego zazenowania siegam i fotografuje. musze wykombinowac jakis home-mage extender na oslonke przeciwsloneczna, zeby przy zdjeciach pod swiatlo lepiej odseparowac promienie rysujace...
za te pieniadze (u nas 900zl, ja kupilem za jakies 680zl) to znakomity zakup
Co do tego canona (nowego) to IS ma możliwość przełączania trybu pracy (2 tryby 1 lub 2 osie) i możesz wyłączyć oś poziomą i robić panning, poza tym to jest nowszy i znacznie lepszy IS niż w starszym modelu.
wersji 70-300 Sigma wyprodukowala z piec. ta strona na pbase obejmuje wersje APO Macro Super II
APO Macro Super II to przedostatnia wersja 70-300 Sigmy. najnowsza jest APO DG Macro, ktore pojawilo sie na rynku moze pol roku temu. to ze zdjecia z niej trafiaja na te sama strone to logiczne. ale to nie sa te same modele.
Wracając do sigmy to prawdę mówiąc też o niej myślałem ale zniechęciła mnie trochę lektura forum na dpreview. Jeden gostek napisał że kręciła mu kiedyś ze 2 sekundy ustawiając AF (z nieskończoności). Ja focę dzieciaka który jest dość ruchliwy i czasem mam zamiar robić zdjęcia na nartach zatem wolny AF raczej nie wchodzi w grę. Jeśli robisz np. hipopotamy w zoo lub jakieś statyczne portrety to bierz tą sigme za tą kasę nie kupisz nic lepszego.
wersji 70-300 Sigma wyprodukowala z piec. ta strona na pbase obejmuje wersje APO Macro Super II
APO Macro Super II to przedostatnia wersja 70-300 Sigmy. najnowsza jest APO DG Macro, ktore pojawilo sie na rynku moze pol roku temu. to ze zdjecia z niej trafiaja na te sama strone to logiczne. ale to nie sa te same modele.
Nie podejrzewam żeby te wersje APO jakoś radykalnie różniły się optycznie...
zgadza sie - AF w Sigmie jest za wolny, zeby ten obiektyw powaznie rozwazac do zdjec akcji. w Zoo akurat sprawdzalem (z tym, ze nie na hipkach) i jest OK, ale z dzieckiem spodziewam sie niezlej przeprawy jak juz zacznie petac sie u nog (moze do tego czasu kupie jakiegos spacer-zooma z szybkim AF).
natomiast czytajac opinie na forum typu dpreview wez pod uwage, ze ich stac na drozsze klocki i producenci trzeci zawsze sa gorsza alternatywa. dlatego Sigma (czy Tamron, czy Tokina) zawsze beda na starcie gorzej oceniane za sama etykietke
2 sekundy ustawiania AF w 70-300 DG sa mozliwe. w dlugim koncu, przy bardzo niskokontrastowym motywie. a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK
Zamieszczone przez mirhon
Nie podejrzewam żeby te wersje APO jakoś radykalnie różniły się optycznie...
rowniez sie tego nie spodziewam. choc nie wykluczam np. doboru nieco lepszych soczewek...
natomiast powloki zoptymalizowane pod cyfre moga miec wplyw na kolory i aberracje. a przyznam, ze to akurat mnie w 70-300 autentycznie zachwyca - absolutnie znikome aberracje (trzeba starannie poszukac na rozmiarze 1:1) i bardzo dobre kolory. czy wersja starsza jest pod tym wzgledem gorsza - nie wiem. de facto, srednio mnie to obchodzi, gdy w sklepach sa dostepne wersje nowsze, ktore mozna w ciemno brac :-)
... a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK
A to mnie bardzo ciekawi. Przy długim tele DOF jest zwykle dość wąskie i jak się mają ruchy pierścienia do ustawienia ostrego kadru? Czy przez trochę badziewny wizjer DSLR widać że łapie ostrość?
zgadza sie - AF w Sigmie jest za wolny, zeby ten obiektyw powaznie rozwazac do zdjec akcji. w Zoo akurat sprawdzalem (z tym, ze nie na hipkach) i jest OK, ale z dzieckiem spodziewam sie niezlej przeprawy jak juz zacznie petac sie u nog (moze do tego czasu kupie jakiegos spacer-zooma z szybkim AF).
natomiast czytajac opinie na forum typu dpreview wez pod uwage, ze ich stac na drozsze klocki i producenci trzeci zawsze sa gorsza alternatywa. dlatego Sigma (czy Tamron, czy Tokina) zawsze beda na starcie gorzej oceniane za sama etykietke
2 sekundy ustawiania AF w 70-300 DG sa mozliwe. w dlugim koncu, przy bardzo niskokontrastowym motywie. a w czasie ponizej 2s to ja moge zrzucic AF i samemu ruszyc pierscieniem :-) i jeszcze mam pewnosc, ze jest OK
2 sekundy to ja miałem nawet na tym canonie USM 1) .... latał z jednego konca do drugiego....
Czy mogłbyś przysłać mi kilka sampli (w pełnej rozdzielczosci) z tej Sigmy 70-300/4.0-5.6 APO DG Macro na najkrótszym(moze 1-2) i nadłuższym końcu (kilka)- moze na adres; [email protected]
Pozdr
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
A to mnie bardzo ciekawi. Przy długim tele DOF jest zwykle dość wąskie i jak się mają ruchy pierścienia do ustawienia ostrego kadru? Czy przez trochę badziewny wizjer DSLR widać że łapie ostrość?
przy f/5.6 nie jest az tak zle jesli chodzi o GO. a w wizjerze 10D, dziekuje, jakos sobie radze. na tyle, ze mam wiecej zaufania do wlasnego oka, niz do AF aparatu/obiektywu, ktore musza sobie poradzic z bardzo niskim kontrastem.
jestem generalnie nawykly do zagladania w Sigme 18-125 z nakreconym polarem. w najszerszym kacie (gdzie najczesciej robie zdjecia) daje to efektywnie swiatlo na poziomie f/8. oczy, bogu dzieki, jeszcze sluza
Komentarz