Lampa Speedlite 430 EX czy Sigma EF-500 Super

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • speed555
    Bywalec
    • 2005
    • 200

Lampa Speedlite 430 EX czy Sigma EF-500 Super

Byłem zdecydowany na sigme lecz jak zobaczylem cene i specufikacje 430EX Canona to sie zaczalem zastanawiac, bo w Sumie Canon to Canon.

Co byście mi polecili? lampa będzie glownie uzywana na rajdach samochodowych.

Jesli macie jakies porownania (linki) do tych lamp to poprosze

A tak wogole to czym one sie roznia? specyfikacje czytalem ale moze sie lepiej ktos orientuje?

PS. nie moge znalezc informacji jaK szybko sie laduje ta lampa
    Ostatnio edytowany przez speed555; 2109.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Na rajdach samochodowych - czyli z jakiej odległości planujesz strzelać te zdjęcia. Tak w przybliżeniu.
    Link do 430: http://www.fotopolis.pl/index.php?go...&arch=1&e=3282
    Ostatnio edytowany przez Robson01; 1916.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• esenpe
      Bywalec
      • 2005
      • 173

Ja mam sigme, chcoc canona jest lepszy ma przelicznik dla cropa, dostosowuje WB pobierajac z lampy temperature koloru otoczenia, ale sigma ma "moc" i calkiem spoko mi sie spsiuje zawodzi tylko w 20% przypadkow.

Komentarz

• speed555
        Bywalec
        • 2005
        • 200

Hmm 20% to troche dużo :/
        A jak sie ma moc sigmy do tej 430?? jest duzo mocniejsza? bo reszta bajerow jak stroboskop itp nie jest mi potrzebna.
        Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• Venio
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1084

tak BTW to przy jakich zdjęciach przydaje sie stroboskop??

Komentarz

• speed555
            Bywalec
            • 2005
            • 200

np. Robisz zdjecie jadacego samochodu w nocy na dlugim czasie i gdy uzyjesz stroboskopa to na zdjeciu bedziesz mial kilka takich samych autek obok siebie
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez speed555
              Hmm 20% to troche dużo :/
              Ja bym sie zapytal w ilu przypadkach z tych 20% zawodzi fotograf a nie lampa ?
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Venio
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1084

Zamieszczone przez speed555
                np. Robisz zdjecie jadacego samochodu w nocy na dlugim czasie i gdy uzyjesz stroboskopa to na zdjeciu bedziesz mial kilka takich samych autek obok siebie
                wsumie fajny bajer ale mi sie nie przyda :P

Komentarz

• esenpe
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 173

Zamieszczone przez McKane
                  Ja bym sie zapytal w ilu przypadkach z tych 20% zawodzi fotograf a nie lampa ?
                  Mysle ze 15% to moja niewiedza i nieuwaga :-) Ale caly czas sie ucze...

A tak btw, mysle ze lampa to najlepszy zakup z produktów sigmy jaki kupilem.

Komentarz

• speed555
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 200

Moze ktos napisac jak sie ma sila blysku w Sigmie do 430ex? Jaki zasieg ma lampa tu a jaki tu?
                    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Zamieszczone przez esenpe
                      Mysle ze 15% to moja niewiedza i nieuwaga :-) Ale caly czas sie ucze...

A tak btw, mysle ze lampa to najlepszy zakup z produktów sigmy jaki kupilem.
                      No wlasnie ja tez sie do niej przymierzam stad tez moje przekorne pytanie ile % to wina lampy a ile fotografa Nawet jesli te 20% to rzeczywiscie wina lampy po co sie niepotrzebnie stresowac jeszcze przed kupnem skoro mozna zwalic na fotografujacego
                      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• speed555
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 200

Pomoze ktos? Jaka jest w praktyce sila blysku 550 w porownianiu 430 ewentualnie 420??
                        Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Nieprecyzyjnosc sigmy to akurat pomijalny problem.

Do slubow raczej 430'stke. Choc naprawde to preferowana by byla 580'tka ze wzgledu na sporo wyzsza moc. Tej na slubach nigdy dosc. Roznica w cenie skompensuje sie najprawdopodobniej dosyc szybko przy zarabianiu lampy na siebie.

Czemu nie sigma? Wystarczy sam brak mozliwosci wlaczenia FP na stale. Trzeba albo forsowac ISO aby czasy w Av nie spadaly (i tak wystarczy machnac na garnitur dzieki czemu znowu trzeba wlaczac) albo miec warunki i wyrabiac sie ponizej synchro (tyle ze wtedy problem z otwarciem przyslony i malym GO w sloneczne dni). Generalnie samo bzdurne dopalenie dorzuca kombinacje i niepotrzebna robote. Skoro mozna przyjemnie bezstresowo
                          ...

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

hmm czyli co wkoncu lepsze ? czy canonem 430 EX da sie dopalic cienie w dzien? ma synchronizacje z krotkimi czasami tak jak sigma?... bo cena jest bardzo atrakcyjna :>
                            350D

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Jak chcesz odpowiedzi na pytanie "co wkoncu lepsze" to Ci powiem ze 580ex Lepsza od wszystkiego A jak nie chcesz 580ex to musisz sie okreslic do czego. Choc twierdze ze w wiekszosci zwyklych przypadkow 430ex lepsze zdecydowanie lepsze od sigmy.

Tak, ma HSS/FP. Wszystkie popularne lampy Canona serii EX maja ta funkcje (od 380ex w gore). Nawet chyba niepopularna 220ex to ma.

Szybciej bys mial odpowiedz jak bys sam poszukal Na nastepny raz polecam specyfikacje/instrukcje/google. Nawet po obrazkach widac (symbol "pieruna" z literka 'h').
                              ...

Komentarz

Pracuję...