Canon-Board.OnAssignment - ostatnia szansa!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Canon-Board.OnAssignment - ostatnia szansa!

Koncepcja jest prosta. Do akcji zgłasza się kilku-kilkunastu ochotników z CB (decyduje kolejność zgłoszeń) i wybiera AssignmentMastera. Jego zadaniem jest wymyślanie tematów prac, które muszą przez wyznaczony okres czasu zrealizować pozostali uczestnicy zabawy. Po upłynięciu terminu mod wystawia sondę ze zdjęciami z danego assignmentu (podobnie jak battle).

W tym momencie mam 2 pomysły :
    a) prowadzony jest regularny ranking biorących udział w zabawie, a po okrągłej liczbie tematów ogłoszeni są zwycięzcy i koniec.
    b) po każdym Assignmencie odpada osoba najniżej położona w wyżej opisanym rankingu (dzięki czemu Assignmenty finałowe stają się bardziej emocjonujące)

Żeby zabawa dobrze wyszła, zgłosić się muszą osoby z różnych dziedzin zainteresowań fotograficznych a i tematy muszą być na tyle dziwne/różnorodne/trudne, żeby doświadczenie uczestniczących w danych dziedzinach fotografii nie przeważało cały czas szali zwycięstwa na ich stronę.

Pomysł jest luźny, jeżeli ktokolwiek ma jakieś sugestie - zapraszam do ich przedstawienia.

Lista :
    1. micles
  • trzeszcz6
    Bywalec
    • 2008
    • 188

pomysł mi się bardzo podoba

lista:
    1. micles
    2. trzeszcz6
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

...ja nic nie zrozumiałem, a Wy? :/
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Aha, zapomniałem napisać, że wpisując się na listę zobowiązujemy się do starania się, żeby nasze fotografie były
        1) na temat
        2) na czas
        3) jak najlepsze
        4) były w ogóle (rezygnacji po rozpoczęciu zawodów nie przyjmuję )

Zamieszczone przez airhead
        ...ja nic nie zrozumiałem, a Wy? :/
        Napiszę prościej : wymuszony udział w kilku/kilkunastu battle'ach pod rząd, brak wpływu na temat battle'ów przez biorących w nich udział użytkownikach.

Największą zaletą udziału w pomyśle jest silna motywacja do robienia jak najlepszych zdjęć (rywalizacja), oraz podejmowanie się tematów trudnych, takich z którymi się jeszcze nie spotkaliśmy (wyznaczanych przez AssignmentMastera. Dobrego AssignmentMastera )
        Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• leCoq
          • 2009
          • 8

Jestem na tak Wreszcie się zmobilizuje do częstszego robienia zdjęcia (a nuż poskutkuje to długo obiecywanym samemu sobie portfolio?:P)

1. micles
          2. trzeszcz6
          3. leCoq

Komentarz

• color
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 40

a ja mam pytanie bo chyba nie zrozumialem a jak ktos wymysli temat "karkonosze zima" i mi go przypisze to co mam zapindalac w gory? chyba cos zle zrozumialem
            ..buy everything before you get married

Komentarz

• stdanielo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1081

Chętnie dołączę, dawno już nie podejmowałem walki a udało mi się kiedyś parę BattleCag'y wygrać Mam co prawda wrażenie, że póki co zawyżam mocno średnią wieku

1. micles
              2. trzeszcz6
              3. leCoq
              4. stdanielo
              www.kondereszko.pl
              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez color
                a ja mam pytanie bo chyba nie zrozumialem a jak ktos wymysli temat "karkonosze zima" i mi go przypisze to co mam zapindalac w gory? chyba cos zle zrozumialem
                Właśnie chciałem pisać, że tematy muszą być wykonywalne bez większego nakładu pieniężnego i czasowego. Miasto, podwórko, dom - jest dużo tematów do zrealizowania w tym środowisku. O ten aspekt zabawy się nie bójcie - zadbam o to, żeby AM nie przesadzał. Możemy zrobić takie coś, że jak temat ewidentnie nam śmierdzi, to robimy głosowanie wśród biorących udział w OnAssignment i jeżeli >50(20? 80? n? k pi? e^x? nie wiem ile - do ustalenia)% stwierdzi, że hardkor, to dostajemy nowy temat.
                Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Zamieszczone przez color
                  zawsze możesz sfotografować "karpatkę" ja uważam, że raczej tematy będą w stylu "reakcja", "senność", "wiara" itp.
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Tematy mogą być abstrakcyjne (wymienione już przez stdanielo), ultraszczegółowe ale prostsze(np pięć kredek o wschodzie słońca ) jak i na przykład kompozycyjne ("spirala", ultrapanorama miejska (kadr o proporcji boków >5:1), kwadrat ze skosem, "V"). Grup z których ograniczenia będą pochodzić jest mnóstwo. Im więcej ich w temacie, tym więcej trzeba szukać i kombinować, żeby zdjęcie się wpasowało, ale za to jaka satysfakcja jak się uda!

Komentarz

• trzeszcz6
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 188

Zamieszczone przez micles
                      Tematy mogą być abstrakcyjne (wymienione już przez stdanielo), ultraszczegółowe ale prostsze(np pięć kredek o wschodzie słońca ) jak i na przykład kompozycyjne ("spirala", ultrapanorama miejska (kadr o proporcji boków >5:1), kwadrat ze skosem, "V"). Grup z których ograniczenia będą pochodzić jest mnóstwo. Im więcej ich w temacie, tym więcej trzeba szukać i kombinować, żeby zdjęcie się wpasowało, ale za to jaka satysfakcja jak się uda!
                      Tak wlasnie to zrozumialem nie moge sie doczekac uhu!
                      5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• deffik
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 54

Proponowałbym, aby pierwszy temat zadała osoba np. z moderacji, która nie brałaby udziału w zabawie, a każdy następny temat zada osoba, która odpada, tak na pocieszenie, otarcie łez

Lub stworzenie puli tematów do zabawy do wglądu jedynie przez moderację, osoba która odpadła pisze w odpowiednim temacie numerek (ew. PW) i moderator ogłasza jaki temat został szczęśliwie wylosowany

Tak, mieszam, ale Micles wspominał o propozycjach ;P

a) prowadzony jest regularny ranking biorących udział w zabawie, a po okrągłej liczbie tematów ogłoszeni są zwycięzcy i koniec.
                        b) po każdym Assignmencie odpada osoba najniżej położona w wyżej opisanym rankingu (dzięki czemu Assignmenty finałowe stają się bardziej emocjonujące)
                        Czyli wygrywa osoba mająca najwięcej głosów w sumie (ew. opracowany zostanie system punktowy, jak np w punktacji ogólnej skoków narciarskich 1=100pkt, 2=80 itd)
                        Czy osoba, która okaże się 'Last Man Standing'? (osobiście ta opcja bardziej mi się podoba, jest też mniej zamotana ).

1. micles
                        2. trzeszcz6
                        3. leCoq
                        4. stdanielo
                        5. deffik

Zabawa, która mnie zmotywuje do działania

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

głosowanie wśród biorących udział w OnAssignment i jeżeli >50(20? 80? n? k pi? e^x? nie wiem ile - do ustalenia)% stwierdzi, że hardkor, to dostajemy nowy temat.
                          człowieku, co Ty studiujesz, że w ten sposób próbujesz się z ludźmi dogadać?

czyli organizujesz konkurs, takie coś, jak comiesięczny konkurs w piśmie FOTO?
                          w sumie ciekawy pomysł
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Informatykę na Politechnice Poznańskiej, Wydział Informatyki i Zarządzania.

Na razie nie konkurs, tylko zabawę, bo nagród nie funduję, a Sergiusz jeszcze tematu nie wyczaił :P Nie wiem jak wygląda konkurs w oiśmie FOTO, bo nie kupuję oism, żal mi kasy.

Bierzesz udział? Doradzisz coś? Czy tylko zabijasz czas?

W pierwszej opcji myślałem o jakiejś punktacji za pierwsze kilka miejsc. Najdrastyczniejszą punktacją byłby 1pkt dla wygranej osoby i tyle. Przy 10 osobach biorących udział w zabawie (chyba najrozsądniej, bo sondy mają ograniczenie do max 10 opcji ztcp) i 15 battle'ach można byłoby chyba rozstrzygnąć jednoznacznie kto jest zwycięzcą.

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Jakby było dużo osób, to możnaby ligi porobić. Spadki i awanse

Komentarz

Pracuję...