Jaka CF do 300D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hiv
    Początki nałogu
    • 2005
    • 321

Jaka CF do 300D?

Mam zamiar kupić 1GB Kingstona ElitePro. Gdzies odbiło mi sie o uszy, ze 300D nie wspołpracuje szybciej z szybszymi kartami... Warto kupic tego Kingstona czy może lepiej 512MB SanDisca Extreme?
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez Hiv
    Mam zamiar kupić 1GB Kingstona ElitePro. Gdzies odbiło mi sie o uszy, ze 300D nie wspołpracuje szybciej z szybszymi kartami... Warto kupic tego Kingstona czy może lepiej 512MB SanDisca Extreme?
    Witaj na forum.

To prawda, 300D nie wykorzystuje w pelni szybkich kart. Po prostu jest za wolny.
    Jeśli zamierzasz zgrywac CF’a przez czytnik USB 2.0 to zdecydowanie dołożyć troszke do szybszej karty.

Btw, o kartach jest już mase topicow. W przyszłości uzyj wyszukiwarki zanim zaczniesz nowy temat.

Komentarz

• Domini-Q
      Bywalec
      • 2005
      • 151

ja mam te kingstony , co prawda z 350D ale lepiej zainwestować w coś szybszego. trzeba myslec przyszłościowo.
      EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• kocis
        Początki nałogu
        • 2005
        • 472

W 300D stosuje 2 typy:
        PRETEC 1G 80x
        Kingston Elite pro 1G 50x.
        I ciekawa sprawa, Kingston w aparacie jest szybszy o kilka % (przy serii 10 zdjęć - 3s). W czytniku szybkość zgodna z tym co napisane na kartach.
        300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• maro25
          Początki nałogu
          • 2005
          • 318

jak do canona to nie polecam Kingston. Jak do 300D to wszystko obojętne ja mam 512 Dane-Elec 512 i SanDisk Ultra II 512 i jedyna różnica między nimi to cena. chyba że używasz czytników kart z USB 2.0

Komentarz

• sail0r
            Bywalec
            • 2005
            • 198

Zamieszczone przez maro25
            jak do canona to nie polecam Kingston.
            ja uzywam kingstona z canonem i wszystko OK, czemu nie polecasz?
            S45 user

Komentarz

• maro25
              Początki nałogu
              • 2005
              • 318

Zamieszczone przez sail0r
              ja uzywam kingstona z canonem i wszystko OK, czemu nie polecasz?
              Chodzi o lustrzanki cyfrowe
              mój kolega jakiś czas temu poszedł robić zdjęcia na weselu z 300D i o jakiejś 23:00 siadła mu właśnie karta kingstona. Stracił wszystkie zdjęcia, kasy nie zarobił państwo młodzi byli nie zadowoleni itp. Na szczęście miał na nią gwarancję więc dostał nowego kingstona ale jakoś niedawno mówił że znów coś jest nie tak z nią. A zresztą sam canon przyznał się że są pewne kłopoty z tymi kartami i niektórymi modelami canonów (co prawda z wyższej półki).
              Ostatnio edytowany przez maro25; 2977.

Komentarz

• Domini-Q
                Bywalec
                • 2005
                • 151

Jestem zmuszony nie zgodzić się z maro25, jedziemy w firmie na Kingstonach już 2 lata i żadnych problemów, może dostawca dorwał jakąś taniochę po przejściach z niewiadomo skąd, i dla tego sie walą.
                EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

tez nie mam problemow z Kingstonami. w tej chwili na zmiane dwa ElitePro 512MB i nie zdarzyly mi sie zadne klopoty. takze osobiscie nie moge o nich zlego slowa powiedziec.

a koledze, ktory na wesele poszedl z jedna karta pamieci to w sumie gratuluje... wziac odpowiedzialnosc za tak wazne zdjecia i nie przyniesc zapasowego nosnika...
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Gregg
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 222

Mam 2 Kingstony 1 GB (Elite Pro i x50) i 350d i żadnych problemów...
                    Problemy biorą się z tego że jest to najbardziej powszechna karta na rynku. Jest ich najwięcej więc częściej się słyszy o ich awaryjności.

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez akustyk
                      tez nie mam problemow z Kingstonami. w tej chwili na zmiane dwa ElitePro 512MB i nie zdarzyly mi sie zadne klopoty. takze osobiscie nie moge o nich zlego slowa powiedziec.

a koledze, ktory na wesele poszedl z jedna karta pamieci to w sumie gratuluje... wziac odpowiedzialnosc za tak wazne zdjecia i nie przyniesc zapasowego nosnika...
                      No właśnie!
                      A ja mam w sumie z 8 kingstonów, w tym parę gigabajtowych, i żadnych kłopotów.

Komentarz

• ziemna
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 117

Ja w moim 300D przerobiłem Kingstony (2 szt.), SanDisk i Lexar.
                        Wszystkie mają ten sam problem, co IMHO dowodzi że problem powoduje albo aparat albo czytnik. Raczej aparat, bo niektóre karty w ogóle nie trafiały do czytnika. Ale nie wiem.

Mianowicie, po kilkudziesięciu zapisach pełnej karty i sczytaniu do kompa, czytnik (komp) zaczyna raportować, że nie widzi karty.
                        Jeżeli jest połączenie aparat-komp, mówi że nie ma żadnych zdjęć.
                        Natomiast w czytniku po prostu w trakcie kopiowania mówi że do jakiegoś pliki nie ma dostępu. I odłącza napęd. Ponowne połączenie pozwala znowu zobaczyc pliki, ściągaja się ze 4 a potem znowu. Więc operacja kopiowania to dosyć długa sprawa.
                        Przy czym aparat na kablu nie "przeprasza się" nigdy, natomiast czytnik zawsze. Tyle, że potem zaraz znowu zdycha.

Nigdy też, ani SanDisk ani Lexar nie raportowały błędnych plików - są OK, tylko jakby karta się wyłączała. Natomiast Kingstony miały ten sam objaw, połączony z niszczeniem zdjęć - plik był, ale np. cały czarny, albo pocięty.
                        EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Ja o Kingstonach i krazacych o nich legendach pisalem juz nie raz wiec nie bede sie powtarzal. U mnie z 300D dzialaja bez problemu dwa Kingstony 512 jeden elite Pro drugi normalny pomaranczowy (i testowalem kilka innych).

Nieprawda jest tez fakt ze nie widac roznicy pomiedzy tymi dwiema kartami w szybkosci zapisu, sprawdzalem i roznica jest. Dzisiaj juz sobie nie przypominam ile ale napewno lezy to gdzies w archiwum. Prawdopodobnie roznicy nie bedzie widac dopiero pomiedzy Elite Pro (albo czyms o podobnej szybkosci) a jakims wypasionym Lexarem.
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Zamieszczone przez ziemna
                            Ja w moim 300D przerobiłem Kingstony (2 szt.), SanDisk i Lexar.
                            Wszystkie mają ten sam problem, co IMHO dowodzi że problem powoduje albo aparat albo czytnik. Raczej aparat, bo niektóre karty w ogóle nie trafiały do czytnika. Ale nie wiem.

Mianowicie, po kilkudziesięciu zapisach pełnej karty i sczytaniu do kompa, czytnik (komp) zaczyna raportować, że nie widzi karty.
                            Jeżeli jest połączenie aparat-komp, mówi że nie ma żadnych zdjęć.
                            Natomiast w czytniku po prostu w trakcie kopiowania mówi że do jakiegoś pliki nie ma dostępu. I odłącza napęd. Ponowne połączenie pozwala znowu zobaczyc pliki, ściągaja się ze 4 a potem znowu. Więc operacja kopiowania to dosyć długa sprawa.
                            Przy czym aparat na kablu nie "przeprasza się" nigdy, natomiast czytnik zawsze. Tyle, że potem zaraz znowu zdycha.

Nigdy też, ani SanDisk ani Lexar nie raportowały błędnych plików - są OK, tylko jakby karta się wyłączała. Natomiast Kingstony miały ten sam objaw, połączony z niszczeniem zdjęć - plik był, ale np. cały czarny, albo pocięty.
                            A nie myslales zeby odeslac aparat na gwarancje ? Przeciez malo prawdopodobne jest zebys trafil na 4 walniete karty roznych producentow. Spotkalem sie kiedys z podobnym problemem ... awaria polegala na zlym podawaniu przez jakis uklad napiecia na karte (taka byla przynajmniej oficjalna notka z serwisu canona). Wymienili uklad i problem nie wrocil ... podobnie zreszta jak i klient
                            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Robson01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1574

Witam, ja również używam z moim 20D Kingstonów ElitePro 2x512 i 1GB. Jak do tej pory odpukać nic nie zgrzyta. Uważam więc że nie ma co przesadzać z tą awaryjnością u Kinga.
                              Canon
                              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

Pracuję...