Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).
Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D
Skad to wiadomo?
Zamieszczone przez Kubaman
Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Zaryzykowlabym twierdzenie, ze jedynym. Inne parametry sa mocno przecietne, predkosc slaba, a sama matryca i jakosc fotek tez nie zachwycaja, w porownaniu do innych aparatow.
Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo.
(...)
Co myślicie ?
Mysle, ze to swietny pomysl, zakladaj firme i produkuj, jestem pewien, ze odniesiesz sukces.
Witam,
chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).
Co myślicie ?
Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.
Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.
Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
to można odpowiednio zgrać. Jakiś wystający element, software'owe zabezpieczenie itp. POnadto zgranie z TC byłoby chyba właśnie ograniczeniem chroniżcym rynek lepszych obiektywów z IS.
Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
ale nikt poza Canonem i Nikonem nie ma stabilizacji w obiektywach. A sorki - Sigma ma, ale to raczej kiepski patent
Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.
no właśnie - rozwiązane o którym mówię stabilizowałoby obraz jeszcze przed lustrem, a więc byłoby lepsze
Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.
a czemu nie? skoro da się to wsadzic bez problemu do takiego obiektywu jak 70-300, wiec nie powinno być problemu, w zasadzie to teoretycznie wystarczy jedna mała soczewka zawieszona na elektromagnesach.
Witam,
Co myślicie ?
Ja tam mysle, ze Canon tego raczej nie zrobi. Wiesz jakie psy by wieszali na Canonie wszyscy, ktorzy ostatnio kupili obiektyw z IS-em. Najczesciej bardzo drogi obiketyw?? A co z tonami zapasow w magazynach??
Predzej podejrzewalbym o to Nikona. Historia czesto powaznych zmian w systemie Nikona sugeruje, ze sie mniej licza z klientami niz Canon i latwiej wprowadzaja zmany po ktorych pol systemu leci na smetnik. No ale Nikon w koncu robi najlepsze apraty na swiecie, wiec " ;-)wyznawcy" mu wybacza.
Po za tym, ten sukces D7D jest tak ogromny, ze pewnie Canon drzy z przerazenia i kombinuje co tu by zrobic (bo 7d7 ma AS).
Pomysl z TC do kitu. Jakakolwiek przystawka z soczewka pogorszy jakosc obrazu. Blee. Nie mowiac o tym, ze pewnie zmieni ogniskowa. Drugie bleee.
I nie sadze zeby w stabilizacji obiketywu mozna sobie bylo machac dowolna soczewka!! To juz predzej ruski patent, ze stabilizatorem zyroskopowym prykrecanym jak Grip od spodu body, wydaje sie bardziej realny. Tylko ciezki jak skurczybyk.
Pytanie, po co teoretyzujesz? Przecież sam tego nie zrobisz, a i Canona nie zachęcisz. On nie ma w tym żadnego interesu, bo z całą pewnością bardziej opłaca się sprzedaż drogich szkieł IS niż TC + obiektywy pozbawione IS.
Witam,
Co myślicie ?
Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF). I dlugo by tak mozna wymieniac.
wiesz Jurek, ktoś kiedyś prosił, żeby Canon słuchał czasem swoich klientów..
A pomysł jest IMHO ciekawy, tylko nie wiem na ile realny z technicznej strony - dlatego pytam..
P.S> wystarczy, że Sigma tego posłucha, to wystarczy
Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF).
ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł. A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
Ale najpierw sytuacja na rynku canona musiałaby się pogorszyć, a chwilowo na to się nie zanosi.
Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł.
Niezaprzeczalnie. Ale stabilizowane TC nie rozwiaze problemu telecentrycznosci. Zapedzilismy sie, to sa dwie osobne sprawy.
A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
Gniesc konkurecje marketingowo Canon ma czym jeszcze. Nie jestem ekspertem od optyki, ale jak juz pisalem ide o zaklad ze nie mozna sobie machac ot tak dowlna soczewka w dowolnym obiketywie i juz mamy stabilzacje. Zobacz jak sie 70-200 rozni w wersji IS i non-IS. O ile wiecej soczewek tam siedzi.
Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
I pytanie ile sukcesu D7D w tym, ze to dobry aparat a ile w tym ze do pierwsze dSLR Minolty i po prostu uzyszkodnicy systemu Minolty, do tej pory analogowi, rzucili sie na masowa podmiane body.
Nie wiem czy ktos z was testowal ten aparat, ja tak i stwierdzam ze wizjer jest pawie tak samo jasny i duzy jak w analogu - poprostu poszedlem do fotojokera i siedzialem tam 3h i pokolej testowalem wszystkie na koncu byla minolta poczlemsie jak bym mial analoga, jedyne co mnie odepchnelo to naped przenoszony z body.
Komentarz