Dlaczego Canon tego nie zrobi...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Dlaczego Canon tego nie zrobi...

Witam,
    chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.

Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).

Co myślicie ?
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • pn_
    Zablokowany
    • 2005
    • 857

Zamieszczone przez Kubaman
    Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D
    Skad to wiadomo?

Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.
    Zaryzykowlabym twierdzenie, ze jedynym. Inne parametry sa mocno przecietne, predkosc slaba, a sama matryca i jakosc fotek tez nie zachwycaja, w porownaniu do innych aparatow.

Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo.
    (...)
    Co myślicie ?
    Mysle, ze to swietny pomysl, zakladaj firme i produkuj, jestem pewien, ze odniesiesz sukces.

Komentarz

• jharv
      Bywalec
      • 2005
      • 121

Witam,
      chodzi mi ostatio po głowie nastepująca myśl. Wiadomo, że Minolta niedługo wprowadzi profesjonalną lustrzanke cyfrową D9D, która może stanowić bardzo poważną konkurencję dla propozycji Canona (o Nikonie nie wspominając). Zachwyty nad D7D i sukces tego modelu są niezaprzeczalne. Jednym z powodów IMHO jest wbudowana w body stabilizacja obrazu AS.

Oczywiście Canon ma inny system z IS wbudowanym w obniektywy, ale pojawia sie pytanie, czy nie byłoby rozsądnym pomysłem dostarczenie podobnej technologii co Minolta :rolleyes: Myślałem, czy nie można by stworzyć czegoś przypominającego TC - krótkiego modułu wpinanego pomiędzy lensa i body, w którym ostatnia soczewka przed matrycą byłaby stabilizowana. Jestem przekonany, że można by coś takiego zrobić stosunkowo niedrogo. Ewentualne połączenie tego układu z TC Canona wygląda na bardzo sensowną propozucję (wiadomo, IS jest szczególnie przydatny z TC).

Co myślicie ?

Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
      Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.

Komentarz

• storm
        Bywalec
        • 2004
        • 183

Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
        Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.

Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez jharv
          Idea jest bardzo dobra, sęk w tym, że firma w ten sposób ograniczy sprzedaż obiektywów ze stabilizacją, co nie jest jej na rękę.
          to można odpowiednio zgrać. Jakiś wystający element, software'owe zabezpieczenie itp. POnadto zgranie z TC byłoby chyba właśnie ograniczeniem chroniżcym rynek lepszych obiektywów z IS.
          Wcześniej czy później wg mnie coś takiego się pojawi to tylko kwestia czasu, ale liczyłbym tutaj na firmy niezależne.
          ale nikt poza Canonem i Nikonem nie ma stabilizacji w obiektywach. A sorki - Sigma ma, ale to raczej kiepski patent
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

Zamieszczone przez storm
            Hmm, nie wiem jak dziala minoltowska stabilizacja matrycy, ale jej efektu nie widzisz w optycznym wizjerze, tylko w lcd.
            Stabilizacja na optyce to nie tylko mniej poruszone zdjecia, to takze latwiejsze kadrowanie na dlugiej lufie.
            no właśnie - rozwiązane o którym mówię stabilizowałoby obraz jeszcze przed lustrem, a więc byłoby lepsze

Nie jestem pewien czy wykonanie takiego TC z IS jest mozliwe.
            a czemu nie? skoro da się to wsadzic bez problemu do takiego obiektywu jak 70-300, wiec nie powinno być problemu, w zasadzie to teoretycznie wystarczy jedna mała soczewka zawieszona na elektromagnesach.
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mjastrzebski
              Początki nałogu
              • 2005
              • 450

Witam,

Co myślicie ?
              Ja tam mysle, ze Canon tego raczej nie zrobi. Wiesz jakie psy by wieszali na Canonie wszyscy, ktorzy ostatnio kupili obiektyw z IS-em. Najczesciej bardzo drogi obiketyw?? A co z tonami zapasow w magazynach??

Predzej podejrzewalbym o to Nikona. Historia czesto powaznych zmian w systemie Nikona sugeruje, ze sie mniej licza z klientami niz Canon i latwiej wprowadzaja zmany po ktorych pol systemu leci na smetnik. No ale Nikon w koncu robi najlepsze apraty na swiecie, wiec " ;-)wyznawcy" mu wybacza.

Po za tym, ten sukces D7D jest tak ogromny, ze pewnie Canon drzy z przerazenia i kombinuje co tu by zrobic (bo 7d7 ma AS).

Pomysl z TC do kitu. Jakakolwiek przystawka z soczewka pogorszy jakosc obrazu. Blee. Nie mowiac o tym, ze pewnie zmieni ogniskowa. Drugie bleee.
              I nie sadze zeby w stabilizacji obiketywu mozna sobie bylo machac dowolna soczewka!! To juz predzej ruski patent, ze stabilizatorem zyroskopowym prykrecanym jak Grip od spodu body, wydaje sie bardziej realny. Tylko ciezki jak skurczybyk.

Marcin
              Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Co myślicie ?
                Pytanie, po co teoretyzujesz? Przecież sam tego nie zrobisz, a i Canona nie zachęcisz. On nie ma w tym żadnego interesu, bo z całą pewnością bardziej opłaca się sprzedaż drogich szkieł IS niż TC + obiektywy pozbawione IS.
                http://plieth.com

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

Witam,

Co myślicie ?
                  Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF). I dlugo by tak mozna wymieniac.

Marcin

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

wiesz Jurek, ktoś kiedyś prosił, żeby Canon słuchał czasem swoich klientów..
                    A pomysł jest IMHO ciekawy, tylko nie wiem na ile realny z technicznej strony - dlatego pytam..

P.S> wystarczy, że Sigma tego posłucha, to wystarczy
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Zamieszczone przez mjastrzebski
                      Po za tym Canon moglby zrobic kilka innych ciekawych rzeczy. Jak jakies pozadne krotkie szklo, albo poprawic krotkie L-ki zeby lepiej gadaly z matrycami (skoro tak napiera na FF).
                      ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł. A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
                        Ale najpierw sytuacja na rynku canona musiałaby się pogorszyć, a chwilowo na to się nie zanosi.

Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
                        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mjastrzebski
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 450

ale to wymaga potężnego zaangażowania w rozwój optyki, bo trzeba poprawić dziesiątki szkieł.
                          Niezaprzeczalnie. Ale stabilizowane TC nie rozwiaze problemu telecentrycznosci. Zapedzilismy sie, to sa dwie osobne sprawy.

A taki stabilizator to chyba w miarę prosta sprawa, a przygniotłaby konkurencję - marketingowo chociażby.
                          Gniesc konkurecje marketingowo Canon ma czym jeszcze. Nie jestem ekspertem od optyki, ale jak juz pisalem ide o zaklad ze nie mozna sobie machac ot tak dowlna soczewka w dowolnym obiketywie i juz mamy stabilzacje. Zobacz jak sie 70-200 rozni w wersji IS i non-IS. O ile wiecej soczewek tam siedzi.

Marcin

Komentarz

• mjastrzebski
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 450

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            Ta minolta musiałaby nieźle wstrząsnąć wszystkim, żeby profesjonaliści masowo zaczęli się przesiadać. A przecież taki TC-IS nie byłby raczej dla profi tylko dla amatorów.
                            I pytanie ile sukcesu D7D w tym, ze to dobry aparat a ile w tym ze do pierwsze dSLR Minolty i po prostu uzyszkodnicy systemu Minolty, do tej pory analogowi, rzucili sie na masowa podmiane body.

Marcin

Komentarz

• esenpe
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 173

Nie wiem czy ktos z was testowal ten aparat, ja tak i stwierdzam ze wizjer jest pawie tak samo jasny i duzy jak w analogu - poprostu poszedlem do fotojokera i siedzialem tam 3h i pokolej testowalem wszystkie na koncu byla minolta poczlemsie jak bym mial analoga, jedyne co mnie odepchnelo to naped przenoszony z body.

Komentarz

Pracuję...