Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Interesuje mnie stałka, która po cropie da mi 40-50mm (max 55, wolę mniej) i zapewni jakość po przymknięciu o 1 działke lepszą niż zoomy. Mam 50/1.8 ale jednak jest czasem za wąski (małe DOF przy dużej dziurze).
Zastanawiałem się nad 28/2.8 canona bo jest atrakcyjny cenowo tylko czy przymnięty o 1 działkę będzie lepszy od takiego np. tamrona? Prawdę mówiąc zastanawiałem się jeszcze nad Canon EF 35 f/2.0, ciut droższy i ta sama niepewność czy po przymknięciu będzie lepiej niż z zoomem.
Jakieś inne typy do 1100 zł?
Interesuje mnie stałka, która po cropie da mi 40-50mm (max 55, wolę mniej) i zapewni jakość po przymknięciu o 1 działke lepszą niż zoomy. Mam 50/1.8 ale jednak jest czasem za wąski (małe DOF przy dużej dziurze).
Zastanawiałem się nad 28/2.8 canona bo jest atrakcyjny cenowo tylko czy przymnięty o 1 działkę będzie lepszy od takiego np. tamrona? Prawdę mówiąc zastanawiałem się jeszcze nad Canon EF 35 f/2.0, ciut droższy i ta sama niepewność czy po przymknięciu będzie lepiej niż z zoomem.
Jakieś inne typy do 1100 zł?
odpowiedź krótka: będzie. i chyba raczej 35mm bym celował, sam zresztą powoli zmierzam w kierunku tej stałki - o ogniskowej 35mm w cropie 1.6 pisał kiedyś Arkan - jego podpytaj. stosowny wątek i test obiektywu chyba jest też na forum.
mam manualnego Porsta 2.8/35. jest pieronsko miekki przy f/2.8~4 (co przy kobietach i zdjeciach roslinek mozna kreatywnie wykorzystac), okolo f/8 jest OK. dodatkowo, w pelnej klatce winietuje przerazliwie nawet po solidnym przymknieciu. natomiast w cropie juz nie i daje bardzo przyjemna ogniskowa do fotografowania ludzi.
uzywam jej glownie do portretu i do makro (z pierscieniem posrednim 18mm daje jakies 1:2 a to mi bardzo odpowiada przy roslinkach). przyszlo mi dac za to szkielko dac 30zl i za ta cene jest git.
a ogniskowa na tyle fajna, ze przy wolnych funduszach rozmyslalbym nad 35/2 Canona
Wreszcie się ktoś odezwał. Co prawda nie o te stałki mi chodziło ale zawsze coś. Co do canona to nikt nie testował 28/2.8 vs standardowy zoom (np. słynny tamron)? Parę razy czytałem w Internecie że jest lepszy od zoomów a i cena fajna.
Jest jeszcze canon 24/2.8 tylko nie wiem czy do uniwersalnych zastosowań (czyt. wakacyjno/spacerowych) nie będzie za szeroki?
Mam na myśli ceny w USA, bo u nas są kosmos...
Ja używam 24/2.8 jako podstawowy obiektyw na 10D. Tak go lubię, że sprzedałem nawet 17-40 (!) gdyż stwierdziłem, że 24/2.8 mi w zupełności wystarcza - zamiast dużo mniej poręcznego 17-40 (dodam że nie fotografuję krajobrazów). Według mnie 24/2.8 to świetne narzędzie do reporterki i street photo, oraz do dłuższych spacerów i wycieczek jako poręczny i lekki "walk-around lens".
Czytałem że 24/2.8 jest lepszy optycznie niż 28/2.8, poza tym 28x1.6 to już - jak dla mnie - nie dość szeroko.
Myślę, że jakieś 80% ze wszystkich moich zdjęć powstaje właśnie z 24/2.8. Polecam gorąco ten obiektyw!
Ja z podobnych powodow bardzo lubie uzywac 2 szkielka: 50/1.4 i 28/1.8. Oba wg mnie swietne - male, ostre, jasne.
28/1.8 po cropie robi sie 45mm wiec akurat sie miesci w zakresie ogniskowych ktore poszukujesz. To ze jest jasniejszy od zooma to wiadomo. Wymiary, waga - kolejne zalety.
Jesli chodzi o ostrosc - warto byloby porownac go np. z Tamronem 28-75Di tylko nie mam tego szkla na stanie.
Co do mojej dwudziestki osemki to moge powiedziec ze najwieksza wada tego szkla, czyli dosc miekkie rogi na pelnej dziurze, nie jest az tak bardzo uciazliwa przy cropie. Po przymknieciu do f/4 albo f/5.6 wszystko wlasciwie jest ostre. Ostrosc w centrum wg mnie nawet przy f1.8 jest OK.
Ja z podobnych powodow bardzo lubie uzywac 2 szkielka: 50/1.4 i 28/1.8. Oba wg mnie swietne - male, ostre, jasne.
28/1.8 po cropie robi sie 45mm wiec akurat sie miesci w zakresie ogniskowych ktore poszukujesz. To ze jest jasniejszy od zooma to wiadomo. Wymiary, waga - kolejne zalety.
Jesli chodzi o ostrosc - warto byloby porownac go np. z Tamronem 28-75Di tylko nie mam tego szkla na stanie.
Co do mojej dwudziestki osemki to moge powiedziec ze najwieksza wada tego szkla, czyli dosc miekkie rogi na pelnej dziurze, nie jest az tak bardzo uciazliwa przy cropie. Po przymknieciu do f/4 albo f/5.6 wszystko wlasciwie jest ostre. Ostrosc w centrum wg mnie nawet przy f1.8 jest OK.
Na photodo tego 28/1.8 ocenili gorzej i to dużo gorzej niż 28/2.8. (3.2 vs 3.8) Jak jest naprawdę? Czy te testy są wiarygodne?
Mysle ze 28/2.8 ma lepsze oceny ze wzgledu na cene ok 1000 pln tanszy od 28/1.8 USM. Jeszcze w innym miejscu tez podobne oceny. Sam sie przymierzam do 28/2.8. Jest podobny do slynnego 50/1.8, ale lepsze wykonanie.
EDIT: 35/2 tez w kregu moich zainteresowan i wszystie wraz z 50/1.8 maja srednice filtra 52 wiec wystarczy 1 polar (UV nie uzywam)
Mysle ze 28/2.8 ma lepsze oceny ze wzgledu na cene...
Chyba jednak nie. "Average Weighted MTF" nie ma nic wspólnego z ceną szkła. Zastanawia mnie tylko skąd biorą obiektywy do testów. Zawsze można trafić na 'bad copy" i wtedy test byłby raczej mało wiarygodny.
Bardzo mnie ciekawi czy ten tańszy 28 jest optycznie lepszy.
Chyba jednak nie. "Average Weighted MTF" nie ma nic wspólnego z ceną szkła. Zastanawia mnie tylko skąd biorą obiektywy do testów. Zawsze można trafić na 'bad copy" i wtedy test byłby raczej mało wiarygodny.
Bardzo mnie ciekawi czy ten tańszy 28 jest optycznie lepszy.
Rzeczywiscie z wykresow MTF na stronie Canona tez wynika ze ten 28/2.8 powinienien byc lepszy zwlaszcza do cropa
EDIT: I moze ktoś wie ile listkow przysłony ma 28/2.8 i 35/2
Komentarz