"masowa" zmiana z raw na jpg

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Metus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 424

"masowa" zmiana z raw na jpg

Czesc!
    Mam mały problem... zrobiłem ok 500zdjęć w RAW i musze je jakoś przebrac... co do wywalenia a co do poprawki... Denerwuje mnie, że RAW'ow nie można oglądać w przeglądarce.... (tak jak jpg) zastanawiam się jak można by je masowo zamienić na jpg i zapisać np w innym katalogu. Nie bardzo fajnie by było zamieniać każde zdjęcie z osobna samemu... trwało by to zbyt długo.... a czasu mam stanowczo zbyt mało.. grrrr

Dobrze by było, aby była taka możliwość w PS... cos jak wsadowa zmiana nazwy... tak wsadowa zmiana (kompresja) do jpg

ps może ktoś wie gdzie można kupić troche czasu?? (hehe żart)
    Ostatnio edytowany przez Metus; 2200.
    pozdrawiam
    Metus
  • dfilip
    Coś już napisał
    • 2005
    • 61

I za to lubie RAW bo zmusza do myslenia juz nie pstrykam zdjec bez sensu zanim zrobie zastanawiam sie...

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

można oglądać w przeglądarce: choćby irfanview.

mozna masowo zamienić na jpgi, choćby krótki skrypcik z dcrawem. można wyciągnąć zaszyte jpgi.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Metus
        Początki nałogu
        • 2005
        • 424

Zamieszczone przez dfilip
        I za to lubie RAW bo zmusza do myslenia juz nie pstrykam zdjec bez sensu zanim zrobie zastanawiam sie...

są to zdjęcia ślubne. zawsze robie dużo aby było co wybrać. Przy tego tupu zdjęciach nie zawsze jest czas na namysły. Kiedy chce się uchwycić chwilę, która za momencik pryśnie jak bańka... nie ma możliwości przygotować się do zdjęcia...

Również polubiłem RAW ale... czy RAW zmusza do myślenia?? pozatym sorry ale z Twojej odpowiedzi nic nie wynika...

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        mozna masowo zamienić na jpgi, choćby krótki skrypcik z dcrawem. można wyciągnąć zaszyte jpgi
        Tomek nie znam się na skryptach... moge liczyć na Twoją pomoc??
        pozdrawiam
        Metus

Komentarz

• stdanielo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1081

W PS OTWORZ WSZYSTKIE POTEM SLECT ALL I W OKNIE OBROBKI RAW ZAMIAST OPEN KLIKNIJ SAVE PODASZ KATALOG I WSIO, TYLKO TROCHE TO POTRWA. ACHA NO I POZOSTAJE DARMOWY IRFAN + DARMOWE PLUGINY http://www.irfanview.com/
          www.kondereszko.pl
          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• p13ka
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1013

Zamieszczone przez Metus
            Mam mały problem... zrobiłem ok 500zdjęć w RAW i musze je jakoś przebrac... co do wywalenia a co do poprawki...
            Uruchom Adobe Bridge jeżeli masz PS. Dokonaj w nim pierwszej selekcji RAWów. To co zostanie zaznacz i otwórz w ACR do dalszej obróbki.

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Metus
              Tomek nie znam się na skryptach... moge liczyć na Twoją pomoc??
              Łatwo, mogę ci napisać, jak pod win to powinno wyglądać.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

w Windows XP pliki RAW normalnie widać w exploratorze jako miniaturki, można je też przeglądać microsoftowym MS RAW Viewer.

poza tym najnowszy DPP ma narzędzie Quick Check Tool w którym szybciutko można przejrzeć i pomarkować w fullscreen wszystkie RAWy (a potem wywołać).
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• rysiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 897

Zamieszczone przez mxw
                  w Windows XP pliki RAW normalnie widać w exploratorze jako miniaturki, można je też przeglądać microsoftowym MS RAW Viewer.

poza tym najnowszy DPP ma narzędzie Quick Check Tool w którym szybciutko można przejrzeć i pomarkować w fullscreen wszystkie RAWy (a potem wywołać).
                  Zapomniałeś dopisać, co należy doinstalować do XP, aby było tak, jak piszesz...:rolleyes:
                  Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

dokaldnie to ze strony misrosoftu

MS RAW Viewer.!!! i oczywiscie service pack 2.0 (jak sie nie myle)
                    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Ja masowe ilosci RAWow zawsze przegladam, przerzucam pomiedzy katalogami i ewentualnie wywoluje wgladowki (rowniez masowo) - BreezeBrowser Pro. Pare zl kosztuje ale szybkosc i skutecznosc dzialania - bardzo dla mnie zadowalajaca.
                      Kiedys to byl moj podstawowy program do konwertowania RAW a od czasu jak am CS2 nadal jest to moj podstawowy program do przegladaia i selekcji. JPG rowniez oczywiscie czyta i mozliwia ich skuteczne zrzadzanie, zaznaczanie, sortowanie, selekcje itp.

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez rysiaczek
                        Zapomniałeś dopisać, co należy doinstalować do XP, aby było tak, jak piszesz...:rolleyes:
                        było już tu na forum kilka razy, ale wpisz RAW Viewer w google, to od razu cię wrzuci na własciwą stronę microsoftu.

problem polega tylko na tym, że o ile sam pakiet (viewer + podgląd ikonek) ma "tylko" 6 MB, to żeby go zainstalować, trzeba mieć wcześniej zainstalowane .NET Framework (ponad 40 MB)
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• Metus
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 424

Zamieszczone przez stdanielo
                          ACHA NO I POZOSTAJE DARMOWY IRFAN + DARMOWE PLUGINY http://www.irfanview.com/
                          Dzieki!! to działa

ps nie moge znaleźc opcji obracania zdjęć wg np exifa... aby obracał zdjęcia pionowe... bo po zgraniu na dysk zdjęć z aparatu zdjęcia pionowe "leżą" Czy infran Viver ma taką opcję??
                          pozdrawiam
                          Metus

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

ma. poklikaj w opcjach. chyba na viewing. nie pamietam dokladnie

Komentarz

• GoTo
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 163

Zamieszczone przez Metus
                              bo po zgraniu na dysk zdjęć z aparatu zdjęcia pionowe "leżą"
                              A czym zgrywasz, że leżą? Wydaje mi się że soft Canona (ZoomBrowser bodaj) potrafi obracać, ale nie używam, więc nie jestem pewien. Natomiast fajny jest Breeze Downloader - nie tylko obraca, ale i zmienia nazwy, umieszcza w wybranych katalogach i różne podobne fikołki
                              Czy infran Viver ma taką opcję??
                              Ma, w ustawieniach (or Preferences, language depends ) pierwsza zakładka:JPG/PCD/GIF, pierwszy box.

A RAWy pięknie pokazuje taki np. FotoAlbum Pro - też nie za darmo, ale dużo tańszy od BreezeBrowsera

Komentarz

Pracuję...