Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na poczatek chce sie przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum.
sprawa wyglada nastepujaco ...
planuje wymienic swoja optyke i mam na to troszke funduszy,
plan wyglada nastepujaco 24-105L IS i 70-200L IS
korpus to 10-ka
chce miec jak najbardziej uniwersalny zestaw do fotografii
slubnej i plenerowej.
czy uwazacie ze alternatywa beda stalki ?
w zestawie powiedzmy
24 1.8
50 1.4
85 1.8
135 2
200 2.8
koszta beda mniej wiecej porownywalne
tylko co lepiej bedzie sie spisywac w warunkach slubno weselno plenerowych
jeszcze plener rozumiem ... ale w kosciele czasem stalki moga chyba zapedzic w kozi rog jesli akcja potoczy sie nie tak jak sobie czlowiek zaplanuje.
prosilbym o porade lub zwrocenie uwagi na inne kwestie ktorych nie dostrzegam.
Jezeli slub/wesele czasami przyadje sie szeroki kat cos ok 18mm 28 po cropie, sam tego doswiadczylem, czasami nie mozna sie odsunac zeby dobrze skadrowac.
Jezeli slub/wesele czasami przyadje sie szeroki kat cos ok 18mm 28 po cropie, sam tego doswiadczylem, czasami nie mozna sie odsunac zeby dobrze skadrowac.
Popieram. Coś szerszego i jasnego do wnętrz + lampa.
Drugi zestaw (stałki) z pewnością lepszy optycznie, ale bardziej "pracochłonny", montaż, demontaż...
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Moim zdaniem jak do kosciola i na weselisko to raczej jakis jasny zoomik (np. polecany Tamronik albo cos jeszcze szerszego) - tam moze nie byc czasu na zoom nozny. Jak w plener i jest czas na ustawianie mlodych i jak fundusze pozwalaja oraz jak mamy cisnienie na jak najlepsza jakosc optyczna to stalki. Ale i w plenerze Tamron wyrobi...
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
stałki nigdy nie będa alternatywą - bo to stałki. Wg mnie lepiej było zamiast 24-105 kupić osławionego Tamrona 28-75/2.8 i zostanie Ci jeszcze na portretową stałkę, ewent. jeszcze coś szerokiego. W ten sposób i wilk syty i owca beczy..
mam to juz ... 17-35 i 28-75 tamrona
sa naprawde ok
jednak IS w obiektywie 24-105 bardzo by mi pomogl bo rece mam niezbyt stabilne i nie ma mowy zebym zszedl ponizej reguly 1/ogniskowa.
17-35 chce zostawic a 28-75 bede sprzedawac.
lampa tez jest 420 a bedzie 580 ka ...
wiec jedynym pytaniem jest zoom or not to zoom
ale chyba juz znam odpowiedz.
hmm no to trochę dziwnie robisz... IS pomaga znacznie, ale z drugiej strony w Tamronie masz 1 działkę więcej na starcie, do tego ISO... Tak czy inaczej do kompletu ja bym wybrał 70-200. Zoom na ślubie/plenerze to naprawdę dobra rzecz (szczególnie dla młodej pary)
niby tak ... 2.8
jednak sam widzialem odbitki z IS-em robione na czasie 1/5s i nic nie bylo rozmyte. wiec to troche wieksza przewaga niz 2.8
a inna sprawa ze czasem mam okazje pocykac dla przyjemnosci zawody lekkoatletyczne i tutaj niestety AF tamrona troszke odstaje od USM-a
hehhe widzę, że Cię nęci nowe 24-105 Jeżeli zamierzasz go używać także do innych zastosowań, to rzeczywiście, w takiej lekkoatletyce wychodzi jego znacząca przewaga, natomiast w ślubach/plenerach chyba nie, w końcu nie robi się tego w nocy
Podpowiem ze tez zamierzam kiedys zmienic Tamrona na 24-105 4L .
Co do jasnosci 2.8 - iso1600 + ew. Neatimage w 20D/350D zalatwiaja sprawe. W 10D sporo gorzej...
Co do GO portretowej - tu na plener 70-200 2.8 IS swietnie sie sprawia, a przy f4 i ten 24-105 bedzie rozmywal tlo bez problemu - oby byl zadowalajaco ostry przy tej f4.
Co do IS - niezastapiony ! Po dwoch-trzech godzinach slubnego focenia ciezko utrzymac nawet 1/ogniskowa - IS wiele daje na zmeczone rece.
Co do szerokosci - Milo do tego zestawu miec cos z tego: Tamron 17-35 2.8-4, Canon 17-40 4L, Sigma 20 1.8 .
Oprocz teo rowniez na ekstremalne sytuacje (np ciemny kosciol i zakaz blyskania lampa od ksiedza) - 50 1.8.
sprawa wyglada nastepujaco ...
planuje wymienic swoja optyke i mam na to troszke funduszy,
plan wyglada nastepujaco 24-105L IS i 70-200L IS
korpus to 10-ka
chce miec jak najbardziej uniwersalny zestaw do fotografii
slubnej i plenerowej.
Może wygłoszę herezję, ale na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
Sprzedałbym 10D. Potem kupiłbym tylko: 5D + 24-105L.
Zyskujesz na szerokim kącie, szumach - nie kupisz 70-200, bo pieniędzy nie starczy - ale masz taką matrycę, że w razie konieczności wytniesz fragment w sofcie. Jakość będzie sporo lepsza, lampa będzie lepiej działała...
Tak bym zrobił.
Jeżeli masz zarejestrowaną działalność fotograficzną- nie powinieneś przepłacić - możesz kupić u dystrybutora i wciągnąć w koszty. Cena jest naprawdę interesująca.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
ano neci neci ...
poczatkowo myslalem na 17-40 i dlugi zoom a zostawic 28-75
jednak przeliczylem sumiennie ile zdjec wykonuje na jakich ogniskowych
i lepsza inwestycja bedzie 24-105 a planowana przesiadka na pelna klatke jest dodatkowo motywujaca dzieki szerszemu koncowi.
Co do planu 5D + nowa L-ka to faktycznie kuszaca propozycja
jednak jak narazie cena jest zbyt wysoka.
a w dodatku to nowy sprzet, niech go rynek troche zweryfikuje
ok ... wiem wiem ... krece sie w kolko .. ale juz nie zakladam nowego postu ...
tak sobie poogladalem galerie ... i wogole pomyslalem i przeliczylem ...
zamiast zoomow stalki ...
moje propozyszons ...
sigma 30-1.4
canon 50-1.4 lub 1.8
canon 85-1.8
canon 135-2 ( jesli kupilbym 50 1.8 )
canon 200-2.8 ( jesli kupilbym 50 1.4 )
- 28-75 tamiego leci na sprzedaz a 17-35 zostawiam na szeroki koniec ...
ew. sigma 20-1.8
czy ktoryś z tych obiektywow ma lepszy zamiennik w podobnej cenie
przejzalem chyba wszystko i nic nie zlalazlem ... ale moze sie myle.
50 kup 1.8 jak już musisz miec koniecznie 50. wyjdzie Ci taniej a i tak albo użyjesz 30 z fajnymn swiatłem i 85 , 50 jest taki ani tu ani tu , ja by mgo pominał, reszte to już wg Ciebie bo 200 mm to fajne ale w planerze wiewiórki była na 10% kadru to max, chyba ze przyjdzie na orzeszki :-)
Komentarz