Niedawno kupiłem czytnik CF, montowany w kompie i połączony 5-stykowym przewodem z płytą główną. Moje pytanie : czy można podczas pracy i włączonego PC ładować i wyciągać kolejne karty CF, czy jednak zalecane jest wyłączenie kompa, załadowanie karty , włączenie kompa? Czy takie działanie wiąże się to z możliwością uszkodzenia karty?
Ładowanie kart do czytnika
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
A instrukcja do czytnika nie ma nic w tym temacie do powiedzenia? Ja na szczescie mam czytnik na usb. Najpierw wpycham w niego CFa, a potem siup do gniazda.EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000 -
Nie sadze zeby byla taka potrzeba, zeby wylaczac kompa. Pomijajac juz to, ze byla by to mordega, to gniazdo CF jest bodajze zkonstruowane tak jak PCMCIA, czyli przy wyjmowaniu najpierw wypinasz zasilanie, pozniej sygnal, pozniej dopiero uziemienie (przy wkladaniu na odwrot).Zamieszczone przez satrianiNiedawno kupiłem czytnik CF, montowany w kompie i połączony 5-stykowym przewodem z płytą główną. Moje pytanie : czy można podczas pracy i włączonego PC ładować i wyciągać kolejne karty CF, czy jednak zalecane jest wyłączenie kompa, załadowanie karty , włączenie kompa? Czy takie działanie wiąże się to z możliwością uszkodzenia karty?
Tak czy owak (nie wiem jak w wingrozie sie to realizuje) warto urzadzenie 'odmontowac'.
EDIT: Niezaleznie jednak do powyzszego przychylam sie do sugestii kolegi Pszczola - use the manual
Komentarz
-
instrukcji niestety nie było ani w formie papierowej , ani elektornicznej na płytce ze sterownikami. Czytnik ma ok 20cm przewód usb do którego dołączono redukcję z usb na tą 5stykową wtyczkę do płyty gł. Nie mam możliości włączenia lub wyłączenia zasilania z samego czytnika, a restart rzeczywiście jest problemem kiedy chcę zgrać zdjęcia z kilku kart. Na razie restartuję z kartą w środku, jakoś nie mam odwagi zrobić inaczej...Komentarz
-
odłącz redukcję i podłącz bepośrednio przez USB i wtedy możesz wkładać i wyciągać karty przy włączonym kompie. Ja tak robię i nic się jeszcze nie stało przynajmniej niedobrego......Zamieszczone przez satrianiinstrukcji niestety nie było ani w formie papierowej , ani elektornicznej na płytce ze sterownikami. Czytnik ma ok 20cm przewód usb do którego dołączono redukcję z usb na tą 5stykową wtyczkę do płyty gł.
20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580Komentarz
-
-
Mam taki panel.
Nigdy nie bawiłem się wyłączanie kompa i nic się w związku z tym nie dzieje (pracuję na XP). Zalecana jest zdaje się tzw. „bezpieczne usuwanie sprzętu” tyle tylko że powoduje to usunięcie z systemu nie karty a całego panelu więc żeby odczytać następną kartę trzeba i tak restartować system co by znowu zobaczył czytnik (chyba że coś robię nie tak).
Tak więc od wielu miesięcy po prostu wkładam i wyciągam kolejne karty i nic się z niczym nie dzieje.Komentarz
-
-
tomku, sugerujesz tak jak wynikało to z tekstu wyżej, żeby przed zmianą karty usuwać czytnik a potem go dodawać z już założoną kartą bez restartu?Komentarz
-
Wszystko jest tak jak napisal maku. Zatrzymujesz urządzenie w systemie. Tylko zamiast ponownie rrestartowac po prostu wypinasz go z sub i wkładasz z nową kartą. i to wszystko.Komentarz
-
-
driver, problem w tym że nie mam możliwości po zamontowaniu w zatoczce 3,5' wypinać czytnika, mogę go oczywiście wyjąć, kupić przedłużacz usb włączać i wyłączać wtyczkę - ok. Pytałem o to czy z czytnika można wyjmować i wkładać karty bez obawy o jej uszkodzenie
Komentarz
-
a może tak przez analogię: urządzenie zainstalowane i podłączone np: CD przy wymianie płytki nie wymaga odinstalowania ani restartu. Więc i to, jeżeli jest instalowane na płytę przez złącze też nie wymaga - można śmiało wymieniać karty!!!! Na kompach się znam dobrze bo je skłądam i naprawiam jak trzeba. Pozdro20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580Komentarz
-
koledzy wyżej napisali juz na ten temat. wiec chyba mozesz
ja mam czyt na usb i jak go wypne bez zatrzymania to system mi "drze morde" ze coś tam zle robie. ( winn 2000 )
wpinac mozesz na 100 % w "locie". co do wypinania. ? poza komunikatem u mnie sie nic nie stało.Komentarz
-
Nie ma potrzeby wylaczania komputera czy tez usuwania czytnika i wyszukiwania go ponownie. Sam mam kilka takich i zmieniam karty kiedy tylko mam ochote badz potrzebe. Warunkiem takiego dzialania jest posiadanie windowsa XP
Pod w2k bez wzgledu na to czy w2k sp4, sp3, w2k AS potrafia wystapic bledy objawiajace sie nieskasowaniem przeniesionych na dysk twardy zdjec. Po wyciagnieciu karty na nieodmontowanym czytniku zaraz po operacji kasowania nadal potrafia na niej byc (operacja wykonywana jest z opoznieniem). Pod XP nigdy mi sie cos takiego nie przydazylo.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
Komentarz