Laboratoryjny test 1DsMkII

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Laboratoryjny test 1DsMkII

Ktoś na pl.rec.foto.cyfrowa podał ten wielce interesujący link http://www.imaging-resource.com/PROD...DS2IMATEST.HTM
    Niektóre dane są moim zdaniem bardzo ciekawe, szczególnie w konfrontacji z Nikonem!
    http://plieth.com
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Niezły hardcore, nowe techniki dla onanistów.

A takie infomacje powinien dostarczać sam canon.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Nono, raj dla onanistów :-) Wykresy, wykresiki, tabelki...
      Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Niektóre dane są moim zdaniem bardzo ciekawe, szczególnie w konfrontacji z Nikonem!
      Hmm, no właśnie, zwłaszcza wykres szumów i wynik D2X - trochę inaczej niż "się powszechnie uważa"...
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez muflon
        Nono, raj dla onanistów :-) Wykresy, wykresiki, tabelki...
        Hmm, no właśnie, zwłaszcza wykres szumów i wynik D2X - trochę inaczej niż "się powszechnie uważa"...
        Właśnie to miałem na myśli. Różnica jest wprawdzie symboliczna, ale jest na korzyść D2

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Właśnie to miałem na myśli. Różnica jest wprawdzie symboliczna, ale jest na korzyść D2
          No, patrząc na ten wykres to wcale aż taka symboliczna nie jest.. stała w całym zakresie i sporo niżej od całej reszty krzyżującej się tu i tam.

A tak w ogóle to zaskoczyły mnie liczby okreslające rozpiętość tonalną... 11EV? Toż na p.r.f(.c) od niepamiętnych czasów pieje się, że cyfra pod tym względem tak straaaasznie kuleje, a to przecież jest chyba więcej od wiekszości slajdów? (nie wiem, nie znam się, tak coś tylko kojarzę)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

A tak w ogóle to zaskoczyły mnie liczby okreslające rozpiętość tonalną... 11EV? Toż na p.r.f(.c) od niepamiętnych czasów pieje się, że cyfra pod tym względem tak straaaasznie kuleje, a to przecież jest chyba więcej od wiekszości slajdów? (nie wiem, nie znam się, tak coś tylko kojarzę)
            Nie bardzo mam teraz czas, aby rozczytywać co to znaczy vs. image quality, ale jeśli nawet założyć, że jest to "tylko" ok. 8, to i tak mniej więcej tyle samo, co mają filmy diapozytywowe.

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Poczytaj na dpreview 1D/... forum posty PIXSurgeon odnośnie 1D2. Ten gość poprostu mnie rozbraja. Kiedyś napisał ile EV potrafi wyciągnąć ze swojego 1D2. Nie pamiętam dokładnie ile EV to było, bo mnie to generalnie nie obchodzi, ale wywołało to ogólne poruszenie.
              the silence is deafening

Komentarz

• pn_
                Zablokowany
                • 2005
                • 857

Przy ISO1600 i 3200 nawet troche wiecej niz symboliczna. Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)

Komentarz

• pn_
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 857

Zamieszczone przez pn_
                  Przy ISO1600 i 3200 nawet troche wiecej niz symboliczna. Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)
                  Cos sie dzieje z forum, chcialem wyedytowac powyzsza uwage, coby nie bylo, ze znowu..., a tu klawisz edytuje nie dziala, opcja posty z ostatnich dni zniknela, czy ma to jakis zwiazek z ostatnim update?

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

Zamieszczone przez pn_
                    Uzywajac slownictwa niektorych Canonierow w odniesieniu do D70 mozna by powiedziec, ze 1Ds Mark II to obrzydliwie zaszumione dziadostwo. ;-)
                    Co byś nie napisał, to mnie nie sprowokujesz do pyskówki

Komentarz

• pn_
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 857

Co byś nie napisał, to mnie nie sprowokujesz do pyskówki
                      No chcialem wyedytowac to drugie zdanie zaraz po wyslaniu, ale cos forum sie buntuje...

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

To pokazuje najlepiej ile takie podejście jest warte. Przecież nie trzeba nikogo zbytnio przeknywać, jak wyglądają szumy z D2X, wystarczy zerknąć w sieci.

Ewentualnie mogło by to oznaczać, że w przypadku idealnych warunków ekspozycji, możliwych do uzyskania tylko w laboratorium Nikon wykazuje świetne osiągi, a w sytuacjach rzeczywistych jest dużo gorzej (mała tolerancja na zmianę warunków)
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Pn, skasowac-poedytować cos w twoich postach? Co do edycji to nie wiem, spytaj w watku http://canon-board.info/showthread.php?t=5815
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

OK, tutaj trochę wyjaśnienia ze strony przeprowadzających test:

This chart compares the 1Ds Mark II's noise performance over a range of ISOs against that of other cameras. While I continue to show noise plots of this sort because readers ask for them, I have to again point out that the noise magnitude is only a small part of the story, the grain pattern being much more important. The bottom line really comes when you look at prints from 1Ds Mark II images shot at ISO 1600: We were very impressed by how smooth they looked, with only a slight softening of details betraying the operation of the camera's anti-noise processing. (Prints from ISO 1600 shots as large as 13 x 19 inches really looked surprisingly good.)

co mniej wiecej znaczy, że oczy nas nie mylą
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• dgi
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 104

Nie bardzo mam teraz czas, aby rozczytywać co to znaczy vs. image quality, ale jeśli nawet założyć, że jest to "tylko" ok. 8, to i tak mniej więcej tyle samo, co mają filmy diapozytywowe.
                              Apropo rozpiętości tonalnej to na forum FredMiranda kolesie postanlowili sami pomierzyć na swoich aparacikach i zaprezentowali wyniki w postaci takiej tabelki:

Jak to mierzyli jest napisane w wątku:
                              Explore Canon Forum photography discussions. Share your photos, discuss gear and techniques, and buy or sell equipment in our marketplace.

Komentarz

Pracuję...