Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Posiadam tytulowy obiektyw z prywatnego importu zza wielkiej kaluzy, czytaj: praktycznie brak gwarancji :-(. Mam pytanie/prosbe do uzytkownikow. Czy na krotkim koncu (24mm), czesc ktora sie wysuwa z "glownego" kawalka obiektywu bardzo sie wam telepie na boki?? W moim przypadku jest mozliwy ruch po 2-3 milimetry w obie strony (prawo-lewo lub gora-dol jak kto woli). Jednoczesnie przy 24mm wlasnie jest nieprzyjemnie nieostro i w zasadzie nie zmienia sie to z przymykaniem (postaram sie zapodac jakies sample, ale to za pare dni niestety). Przed udaniem sie do serwisu chcialbym wiedziec jak to bywa u innych.
Plus pytanie z innej beczki. Jesli moje obawy sa niebezpodstawne, to gdzie w Ewropie mozna to probowac serwisowac (kaliborwac) liczac na w miare sensowna obsluge?? Mam taka prace ze jezdze sporo wiec nie stanowilo by to problemu, zeby oddac obiektyw do jakies zagramanicznego serwisu.
No hmm, jakiś luz jest, ale kurde nie 3 milimetry! U mnie ledwo wyczuwalny, ciężko zauważyć gołym okiem.
Dzieki.
Chyba sie przejde na gielde do stodoly i pomacam po prostu pare egzemplarzy. Wzglednie jesli pozowla to zrobie pare zdjec. Porownam do swojego. Kiepski to test bo i swiatlo tam kiepskie, ale nie znam nikogo osobiscie z takim szklem zeby lepiej przetestowac-porownac.
Posiadam tytulowy obiektyw z prywatnego importu zza wielkiej kaluzy, czytaj: praktycznie brak gwarancji :-(. Mam pytanie/prosbe do uzytkownikow. Czy na krotkim koncu (24mm), czesc ktora sie wysuwa z "glownego" kawalka obiektywu bardzo sie wam telepie na boki?? W moim przypadku jest mozliwy ruch po 2-3 milimetry w obie strony (prawo-lewo lub gora-dol jak kto woli). Jednoczesnie przy 24mm wlasnie jest nieprzyjemnie nieostro i w zasadzie nie zmienia sie to z przymykaniem (postaram sie zapodac jakies sample, ale to za pare dni niestety). Przed udaniem sie do serwisu chcialbym wiedziec jak to bywa u innych.
Plus pytanie z innej beczki. Jesli moje obawy sa niebezpodstawne, to gdzie w Ewropie mozna to probowac serwisowac (kaliborwac) liczac na w miare sensowna obsluge?? Mam taka prace ze jezdze sporo wiec nie stanowilo by to problemu, zeby oddac obiektyw do jakies zagramanicznego serwisu.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc,
Marcin
Marcinie,
1. Przy wysunięciu na 24mm w moim egzemplarzu nic się nie telepie na boki, nawet na pół milimetra. Zoom wysuwa się ciasno, bez odchyłów na boki.
Tak więc jesli kupiles nowy zoom, zadne telepanie nie powinno miec miejsca.
2. 24 mm to pięta achillesowa tych zoomow (rownież sigm). Sample by się bardzo przydały. Generalnie, ostrość zalezy od egzemplarza. Zdarzają się ostre w calym zakresie ogniskowych. Choc wiele egzemplarzy jest mydlanych. Dlatego przy kupnie 24-70L zawsze testuj, testuj, testuj.
Przyklady fot bez obrobki z egzemplarza ktory posiadam: http://arkan.net.pl/IMG_9835.JPG - ogniskowa 51mm f/2.8 http://arkan.net.pl/IMG_9837.JPG - ogniskowa 35mm f/2.8 http://arkan.net.pl/IMG_9843.JPG - ogniskowa 24mm f/2.8 http://arkan.net.pl/IMG_9845.JPG - ogniskowa 70mm f/2.8 http://arkan.net.pl/IMG_9848.JPG - ogniskowa 46mm f/2.8
i jeszcze tutaj, na pudełkach, coby łatwiej porównać:
Niestety, nie wiem czy można kalibrować obiektyw jesli jest mydlany, i nie jest to spowodowane BF/FF. Raczej male szanse, ale moze inni forumowicze robili taką kalibrację.
Na pewno możesz zgłosić do sprzedawcy usterkę z luzami zooma. Dla mnie to już jest nie do przyjęcia i powinien Ci wymienic egzemplarz na nowy.
Co do serwisu - chwalony jest niemiecki, ale nie mialem osobistych doswiadczen, wiec nie będę rozpowszechnial plotek.
Niestety, nie wiem czy można kalibrować obiektyw jesli jest mydlany, i nie jest to spowodowane BF/FF. Raczej male szanse, ale moze inni forumowicze robili taką kalibrację.
Na pewno możesz zgłosić do sprzedawcy usterkę z luzami zooma. Dla mnie to już jest nie do przyjęcia i powinien Ci wymienic egzemplarz na nowy.
Co do serwisu - chwalony jest niemiecki, ale nie mialem osobistych doswiadczen, wiec nie będę rozpowszechnial plotek.
Pozdrawiam
Witam,
100-krotne dzieki za sample @2.8. Ta psinka przy 24mm to sie mozna golic. U mnie jest totalne mydlo i powidlo. Ech. Obiektyw jest zza wielkiej wody zeby bylo taniej. Chcialem byc szczwany, hehe. Czyli czekaj mnie boje z serwisem.
Tylko najchetniej znalazlbym kogos z dobrym egzemplarzem, zeby zrobic zdjecia pogladowe zdjecia porownawcze dla serwisu. Bywam w Monachium. Tam jest jakis serwis Canona. Bede jakos uderzal. Dzieki raz jeszcze.
Zanalazlem jakiegos sampla z 24mm na notebook'u. Nie mam zadnego www dostpenego pod reka. Jakis pomysl gdzie to moge zapodac na szybko??
Mysle ze obiektyw mozna jakos kalibrowac. Podejrzewam ze wykonanie soczewek jest perfekcyjne (latwo to mozna stwierdzic). Problem jest tylko z ustawieniem tych soczewek do kupy.
Witam,
Zanalazlem jakiegos sampla z 24mm na notebook'u. Nie mam zadnego www dostpenego pod reka. Jakis pomysl gdzie to moge zapodac na szybko??
Marcin
Ja skorzystalem z uprzejmości Arkana. Przeslalem mu fotki a on wystawil je na swojej stronce. Skontaktuj się z nim, może bedzie równie uprzejmy
Co do kupna 24-70L zza wielkiej wody - wiem ze już po fakcie. Ale to szkło to loteria. Testy i jeszcze raz testy przy zakupie.
Teraz być moze serwis pomoże ale ja bym reklamowal te luzy i domagał przyslania innego egzemplarza.
Mam pytanie/prosbe do uzytkownikow. Czy na krotkim koncu (24mm), czesc ktora sie wysuwa z "glownego" kawalka obiektywu bardzo sie wam telepie na boki??
W moim egzemplarzu mogę powiedzieć, że odwrotnie wszystko było idealnie spasowane. Dodatkowo pierścień zoom'a chyba na krótkim końcu "bardzo ciężko" pracował by potem chodzić jak masełko. Podobno ten typ tak ma.
Zdecydowanie radzę oddać go do serwisu.
Komentarz