Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hey..
nie wiem czy było czy nie ale ja nie znalazlem..
Otóż kupilem filtr polaryzacyjny do mojego zooma ale mam pewnien problem...
Jak kręcić filtrem polaryzacyjnym jeśli założona jest osłona?? przecież osłona jest na tyle długa że nie ma możliwości zakręcić filtrem... zdejmować osłonę kręcić a potem zakładać ją znów to troszke nie bardzawo... zresztą nawet przy szerokim kącie 17-40 gdzie osłona nie jest wcale głęboka jest problem...
albo ja jestem bardzo zmęczony, albo qrna tępy...albo cos jest nie tak...
z pewnością macie na to swoje sposoby... więc jesli to nie tajemnica... byłbym wdzięczny
Hey..
z pewnością macie na to swoje sposoby... więc jesli to nie tajemnica... byłbym wdzięczny
no ja tez mialem ten problem a rozwiazanie jest banalnie proste ;-)) Kub sobie zwykla oslone gumowa i wkrec ja do filtra. Ja osobiscie mam dwie takie. Jedna uzywam z 17-40 - jest bardzo szeroka a druga uzywam od 24mm w gore. Zakladam takie cos na obiektyw i krece oslona zamiast filtrem - duzo wygodniejsze niz krecenie samym filtrem nawet bez oslony. Gdyby cos winietowalo to zawsze mozna taka oslone zlozyc. Druga zaleta tego rozwiazania jest to, ze przestalem nosic ze soba orginalne oslony, ktore sa duze i nieporeczne, a taka gumowa mozna sobie zlozyc i nie zajmuje wiele miejsca :-)
Moje paluchy nie sa zbyt grube wiec jakos sobie radze choc czasem zostawiam odcisk na polarze
Podobno srodkowy palec(sloneczny)jest analogiczny dlugoscia meskiemu przyrodzeniu.Tak przynajmniej twierdzi moja kumpela.Ja nie mam z tym problemow podobnie jak Vitez.Zewnetrzny pierscien z gwintem w filtrze spilowalem do powierzchni szkla,wiec mam wieksza powierzchnie "styku" dla opuszka ale niestety rowniez wieksza droge dla palca w oslonie 100-400 L...
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
to, że ktoś ma palce długie czy krótkie nie znaczy, że nie postawi "palca" na filtrze... heh :/ częste czyszczenie filtra też nie jest fajne jeszcze nie wiem co... ale z pewnością cos wykombinuję... :>
Podobno srodkowy palec(sloneczny)jest analogiczny dlugoscia meskiemu przyrodzeniu.Tak przynajmniej twierdzi moja kumpela.Ja nie mam z tym problemow podobnie jak Vitez.Zewnetrzny pierscien z gwintem w filtrze spilowalem do powierzchni szkla,wiec mam wieksza powierzchnie "styku" dla opuszka ale niestety rowniez wieksza droge dla palca w oslonie 100-400 L...
Niestety Twoja kumpela jest w dużym błędzie .... co do analogii między palcem a przyrodzeniem
Hey..
...Jak kręcić filtrem polaryzacyjnym jeśli założona jest osłona?? przecież osłona jest na tyle długa że nie ma możliwości zakręcić filtrem...
Rozwiązanie to system Cokin'a - ma dużo zalet, jednym polarem można obsłużyć wiekszość obiektywów, daje się kręcić razem z osłoną (też Cokina). W sumie przy 3-4 obiektywach o różnych srednicach wychodzi najtaniej.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Potrzebuję porady - jak używać filtra CPL w zestawieniu z 70-200L z założoną osłoną przeciwsłoneczną.. trochę ciężko wsadzać tam rękę, żeby mu mordkę przekręcić, a rezygnowanie z osłony tez nie jest najlepszym rozwiązaniem
I czy przy fotografii lotniczej będzie się to wogóle sprawdzało??
40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Potrzebuję porady - jak używać filtra CPL w zestawieniu (z dowolnym dluższym obiektywem) z założoną osłoną przeciwsłoneczną.. trochę ciężko wsadzać tam rękę, żeby mu mordkę przekręcić, a rezygnowanie z osłony tez nie jest najlepszym rozwiązaniem
Problem jest stary.
Rozwiązania jeszcze nie spotkałem i w związku z tym przyłączam się pytania :-)
Rozwiązaniem byłaby nieoryginalna osłona mocowana na gwint, którą można wkręcić w polar. Do 70-200 nie jest to i tak tulipan (jeśli się nie mylę), więc można nią swobodnie kręcić. Na Allegro zdaje się można znaleźć takowe. To taka pierwsza myśl.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Tego się niestety nie da zrobić (przy uzyciu standartowego zestawu). Cięzko włozyć rękę/palce i przekręcić w dowolną stronę. Rozwiązanie Peri Noid`a wydaje się być OK - pod warunkiem że masz możliwoąć wkręcenia osłony w filtr. Np. czarna Hoya slim nie ma w wewnątrz gwintu i tu już przytoczone rozwiązanie nie zda egzaminu. Ano niestety trzeba się męczyć i kombinować.
(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )
- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow
Komentarz