Komp do Full HD z 5Dmk2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zakręcony
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 26

Komp do Full HD z 5Dmk2

Wszystkie wątki komputerowe zamknięte z uwagi na "ataki" Makofanów, a ja mam konkretny problemik (mam nadzieję, że wcześniej uzyskam poradę niż ten wątek także zostanie zamknięty - chociaż tutaj nie widzę miejsca dla Makowej agitacji).
    Otóż mam takiego składaka:
    i5 -750 4x2,66MHz Cache 8MB
    Gigabyte P55-UD3
    Gigabyte HD5750 1GB (ATI)
    Kingston 2x2GB 1333 CL9
    Caviar 500GB 7200rpm
    Chieftec APS-550S (550W)
    Win 7 64bit
    + dograne kodeki K-lite
    + monitor 24" 1920x1200

I teraz problem: film w pełnej rozdzielczości z 5Dmk2 (MOV. h.264) prawidłowo odtwarza się tylko przez pierwsze 10-15 sekund, a potem komputer wiesza się. Przy miejszej rozdzielczości np. 720 (z 500D) nie ma żadnego problemu.
    Jak myślicie, co może być przyczyną takiego zachowania przy odtwarzaniu FullHD i co ewentualnie zmienić, abym mógł normalnie obejrzeć film?
  • piotrek72t
    Początki nałogu
    • 2007
    • 380

Kodeki...., przepraszam ,że tak ogólnie, ale przy tym sprzęcie wina może leżeć tylko po stronie softu
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Komentarz

• madc0w
      Początki nałogu
      • 2009
      • 370

najnowsze klite codec pack spróbuj + odtwarza w media player home cinema
      W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• piotrek72t
        Początki nałogu
        • 2007
        • 380

Po co cały "pack" on też potrafi w penych okolicznościach namieszać, czysty system plus kodeki od jabluszka, jeśli wówczas nie da rady no to jest problem..., każdą razą przynajmniej po moich doświadczeniach ominjac wszelkie "packi" powód ....są mało przewidywalne
        Piotr Talarczyk
        1ds III 1d

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Do obróbki fullHDków z 5d mkII kompa z 4 GB ramu można sobie w tyłek wsadzić. Krótko i na temat. Sam mam podobną konfigurację i montaż materiału video wybiłem sobie skutecznie z głowy.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

No właśnie - te 4GB Cię mocno ogranicza. 64bitowy system, fajny procek a tylko 4GB ramu .

Komentarz

• t00mcio
              Bywalec
              • 2007
              • 114

kodeki k-lite na 64bit - hmmm nie polecam.
              sprawdz http://shark007.net/win7codecs.html
              najpierw komponenty x64, póniej reszta do win7.
              Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414.
              5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• venomer
                Coś już napisał
                • 2007
                • 52

Przekoduj cały materiał na inny format... MOV nieźle się przycina z C5DMK2.
                Moje skromne portfolio.
                Mój fecebook'owy profil
                ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Komentarz

• zakręcony
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 26

Zamieszczone przez piotrek72t
                  Po co cały "pack" on też potrafi w penych okolicznościach namieszać, czysty system plus kodeki od jabluszka, jeśli wówczas nie da rady no to jest problem..., każdą razą przynajmniej po moich doświadczeniach ominjac wszelkie "packi" powód ....są mało przewidywalne
                  Mogę prosić o jakąś linę do wersji niezbędnych kodeków na system 64bit, bo ja mam właśnie te z packa i ni chu, chu... A, i w czym to wtedy odpalać jeśli nie w Media Player Classic Home Cinema?

Zamieszczone przez Cichy
                  Do obróbki fullHDków z 5d mkII kompa z 4 GB ramu można sobie w tyłek wsadzić. Krótko i na temat. Sam mam podobną konfigurację i montaż materiału video wybiłem sobie skutecznie z głowy.
                  Zamieszczone przez Vitez
                  No właśnie - te 4GB Cię mocno ogranicza. 64bitowy system, fajny procek a tylko 4GB ramu .
                  To jest jedno z 2 "wąskich gardeł" które typuję jako domniemane źródło problemu. Pozostaje jeszcze karta graficzna, chociaż słyszałem, że i na znacznie słabszych nie było problemu, tyle że na monitorach o mniejszej rozdzielczości (no właśnie może to karta nie wyrabia z obrazem na Full HD?). W takim razie zamienić ram na wersję 1600MHz, i może z niższym CL (nie wiem jakie to ma przełożenie), czy dołożyć jeszcze 2x2GB kingstona 1333 (wtedy miejsce na ram zostanie całkowicie wykorzystane i w sumie byłby 8GB)? Pamięć mogę dołożyć i potraktować jako dodatkową inwestycję lub mogę też zrobić to kosztem karty graficznej - mogę zamienić na tańszą, tylko jaka karta da sobie radę z filmem z 5Dmk2 na monitorze 24" Full HD?

Nadmienię jeszcze, że w Indeksie wydajności systemu Windows (nie wiem jaka jest rzeczywista przydatność tego wyliczenia, a na ile marketing) mam takie wyniki:
                  procesor - 7,3 (jako ciekawostkę podam, że wcześniej miałem "najmłodsze dziecko" Intela czyli i5 -661 - dwa rdzenie, taktowane 3,33GHz i wtedy wynik był 7,1, a jeszcze wcześniej miałem Q8200 - cztery rdzenie taktowane 2,33 GHz i wynik 5,9)
                  pamięć ram - 5,9
                  grafika - 7,1
                  grafika w grach - 7,1
                  podstawowy dysk twardy - 5,9
                  Jak widać z powyższego najbardziej odstaje dysk twardy i ram.
                  Ostatnio edytowany przez zakręcony; 17164.

Komentarz

• t00mcio
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 114

Zamieszczone przez venomer
                    Przekoduj cały materiał na inny format... MOV nieźle się przycina z C5DMK2.
                    na i386 pewnie tak, ale na i5 - "no way"
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez zakręcony
                    ... A, i w czym to wtedy odpalać jeśli nie w Media Player Classic Home Cinema?
                    bardzo dobry, ale przyznaję się że coraz częsciej korzystam z standartowego wmplayer-a. Począwszy od mkv przez mov, a skończywszy na rm.

...czy dołożyć jeszcze 2x2GB kingstona 1333 (wtedy miejsce na ram zostanie całkowicie wykorzystane i w sumie byłby 8GB)? Pamięć mogę dołożyć i potraktować jako dodatkową inwestycję lub mogę też zrobić to kosztem karty graficznej - mogę zamienić na tańszą, tylko jaka karta da sobie radę z filmem z 5Dmk2 na monitorze 24" Full HD?
                    nie dramatyzujmy z tą ilością RAMu. Na 4 też to pięknie chodzi

pamięć ram - 5,9
                    dziwnie mało wypada ten RAM 1333. Na moich 800 mam 6.6
                    Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414. Powód: Automerged Doublepost
                    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

W takim razie zamienić ram na wersję 1600MHz, i może z niższym CL (nie wiem jakie to ma przełożenie)
                      Nawet nie procenty co promile. W epoce ddr2 to przerabiałem - pomiędzy szarymi 800mhz a mega wypasionymi crucialami 1200mhz(do tej pory sobie pluje w brodę ten zakup a 2gb kosztowało wtedy ponad 1,2k pln) różnice były widoczne jedynie w testach syntetycznych.

Lepiej więcej gorszych niż mniej super wypasionych. A na cyferki w windowsie to patrzył bym jednak z przymrużeniem oka...
                      Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• zakręcony
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 26

Zamieszczone przez t00mcio
                        ...sprawdz http://shark007.net/win7codecs.html
                        najpierw komponenty x64, póniej reszta do win7.
                        A mógłbym prosić bardziej łopatologicznie, bo oczywiście odnalazłem po lewej stronie zakładki x64 Components addon i Windows 7 Codecs, ale jakoś nie mogę trafić na miejsce "zasysanie".

Zamieszczone przez t00ncio
                        dziwnie mało wypada ten RAM 1333. Na moich 800 mam 6.6
                        Mnie też się tak wydaje, system widzi go w całości (4GB), więc niby dlaczego taki słaby wynik osiąga? A może to kwestia otoczenia w jakim ten ram pracuje (płyta z podstawką LGA1156, Win 7 64bit)? Taki sam wynik ram-u, czyli 5,9 miałem na komputerze z Q8200 4x2,33GHz/soket 775/ ram 3GB/ Win Vista 32bit. Dziwne, nie?

Komentarz

• mk307
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 277

Ja bym wgrał kodeki gordianknota http://www.free-codecs.com/download/...Codec_Pack.htm
                          chyba są najbardziej uniwersalne i pracują naprawdę stabilnie, ale pamięć to powinno się dołożyć 64bitowy Winda7 może obsłużyć 64 GB, a ty mu jedynie 1/16 możliwości dajesz, przypuszczalnie tej pamięci faktycznie użytkowej wolnej będziesz miał koło 3gb, sprawdzisz sobie w menadżerze zadań.
                          Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• t00mcio
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 114

A mógłbym prosić bardziej łopatologicznie, bo oczywiście odnalazłem po lewej stronie zakładki x64 Components addon i Windows 7 Codecs, ale jakoś nie mogę trafić na miejsce "zasysanie".
                            słabo szukałeś

x64 componenets
                            http://shark007.net/x64components.html znajdz na stronie "Download the latest stable version, v2.3.6 from:" i obrazek ponizej.

win7 codecs
                            http://shark007.net/win7codecs.html znajdz na stronie "Download the latest stable version, 2.3.2 Final from:"

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez mk307
                            Ja bym wgrał kodeki gordianknota http://www.free-codecs.com/download/...Codec_Pack.htm
                            chyba są najbardziej uniwersalne i pracują naprawdę stabilnie, ale pamięć to powinno się dołożyć 64bitowy Winda7 może obsłużyć 64 GB, a ty mu jedynie 1/16 możliwości dajesz, przypuszczalnie tej pamięci faktycznie użytkowej wolnej będziesz miał koło 3gb, sprawdzisz sobie w menadżerze zadań.
                            proponujesz dołożenie RAMu, bo OS 64bit pozwala na więcej - ale polecasz kodeki 32 bitowe. Dlaczego sie ograniczać ? Człowiek sie natrudził, wydał pieniądze na nowy sprzęt, więc idzmy z duchem czasu i wyciśnijmy z nowego sprzętu pełnię możliwości.
                            Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• quail
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 400

Dlaczego proponujecie koledze dołożenie RAMu? Może lepiej na początek sprawdzić czy rzeczywiście go brakuje?
                              Obróbka wideo wbrew pozorom nie wymaga dużo pamięci. Nie musimy zaczytywać całęgo filmu do pamięci, jak w przypadku zdjęcia w PS. To byłoby totalnie pozbawione sensu. Ważne, aby dysk nie był wąskim gardłem i aby procesor nadążał dekodować.

Pozdrówka

Komentarz

Pracuję...