Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wszystkie wątki komputerowe zamknięte z uwagi na "ataki" Makofanów, a ja mam konkretny problemik (mam nadzieję, że wcześniej uzyskam poradę niż ten wątek także zostanie zamknięty - chociaż tutaj nie widzę miejsca dla Makowej agitacji).
Otóż mam takiego składaka:
i5 -750 4x2,66MHz Cache 8MB
Gigabyte P55-UD3
Gigabyte HD5750 1GB (ATI)
Kingston 2x2GB 1333 CL9
Caviar 500GB 7200rpm
Chieftec APS-550S (550W)
Win 7 64bit
+ dograne kodeki K-lite
+ monitor 24" 1920x1200
I teraz problem: film w pełnej rozdzielczości z 5Dmk2 (MOV. h.264) prawidłowo odtwarza się tylko przez pierwsze 10-15 sekund, a potem komputer wiesza się. Przy miejszej rozdzielczości np. 720 (z 500D) nie ma żadnego problemu.
Jak myślicie, co może być przyczyną takiego zachowania przy odtwarzaniu FullHD i co ewentualnie zmienić, abym mógł normalnie obejrzeć film?
Po co cały "pack" on też potrafi w penych okolicznościach namieszać, czysty system plus kodeki od jabluszka, jeśli wówczas nie da rady no to jest problem..., każdą razą przynajmniej po moich doświadczeniach ominjac wszelkie "packi" powód ....są mało przewidywalne
Do obróbki fullHDków z 5d mkII kompa z 4 GB ramu można sobie w tyłek wsadzić. Krótko i na temat. Sam mam podobną konfigurację i montaż materiału video wybiłem sobie skutecznie z głowy.
Po co cały "pack" on też potrafi w penych okolicznościach namieszać, czysty system plus kodeki od jabluszka, jeśli wówczas nie da rady no to jest problem..., każdą razą przynajmniej po moich doświadczeniach ominjac wszelkie "packi" powód ....są mało przewidywalne
Mogę prosić o jakąś linę do wersji niezbędnych kodeków na system 64bit, bo ja mam właśnie te z packa i ni chu, chu... A, i w czym to wtedy odpalać jeśli nie w Media Player Classic Home Cinema?
Zamieszczone przez Cichy
Do obróbki fullHDków z 5d mkII kompa z 4 GB ramu można sobie w tyłek wsadzić. Krótko i na temat. Sam mam podobną konfigurację i montaż materiału video wybiłem sobie skutecznie z głowy.
Zamieszczone przez Vitez
No właśnie - te 4GB Cię mocno ogranicza. 64bitowy system, fajny procek a tylko 4GB ramu .
To jest jedno z 2 "wąskich gardeł" które typuję jako domniemane źródło problemu. Pozostaje jeszcze karta graficzna, chociaż słyszałem, że i na znacznie słabszych nie było problemu, tyle że na monitorach o mniejszej rozdzielczości (no właśnie może to karta nie wyrabia z obrazem na Full HD?). W takim razie zamienić ram na wersję 1600MHz, i może z niższym CL (nie wiem jakie to ma przełożenie), czy dołożyć jeszcze 2x2GB kingstona 1333 (wtedy miejsce na ram zostanie całkowicie wykorzystane i w sumie byłby 8GB)? Pamięć mogę dołożyć i potraktować jako dodatkową inwestycję lub mogę też zrobić to kosztem karty graficznej - mogę zamienić na tańszą, tylko jaka karta da sobie radę z filmem z 5Dmk2 na monitorze 24" Full HD?
Nadmienię jeszcze, że w Indeksie wydajności systemu Windows (nie wiem jaka jest rzeczywista przydatność tego wyliczenia, a na ile marketing) mam takie wyniki:
procesor - 7,3 (jako ciekawostkę podam, że wcześniej miałem "najmłodsze dziecko" Intela czyli i5 -661 - dwa rdzenie, taktowane 3,33GHz i wtedy wynik był 7,1, a jeszcze wcześniej miałem Q8200 - cztery rdzenie taktowane 2,33 GHz i wynik 5,9)
pamięć ram - 5,9
grafika - 7,1
grafika w grach - 7,1
podstawowy dysk twardy - 5,9
Jak widać z powyższego najbardziej odstaje dysk twardy i ram.
Przekoduj cały materiał na inny format... MOV nieźle się przycina z C5DMK2.
na i386 pewnie tak, ale na i5 - "no way"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez zakręcony
... A, i w czym to wtedy odpalać jeśli nie w Media Player Classic Home Cinema?
bardzo dobry, ale przyznaję się że coraz częsciej korzystam z standartowego wmplayer-a. Począwszy od mkv przez mov, a skończywszy na rm.
...czy dołożyć jeszcze 2x2GB kingstona 1333 (wtedy miejsce na ram zostanie całkowicie wykorzystane i w sumie byłby 8GB)? Pamięć mogę dołożyć i potraktować jako dodatkową inwestycję lub mogę też zrobić to kosztem karty graficznej - mogę zamienić na tańszą, tylko jaka karta da sobie radę z filmem z 5Dmk2 na monitorze 24" Full HD?
nie dramatyzujmy z tą ilością RAMu. Na 4 też to pięknie chodzi
pamięć ram - 5,9
dziwnie mało wypada ten RAM 1333. Na moich 800 mam 6.6
Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414.
Powód: Automerged Doublepost
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS
W takim razie zamienić ram na wersję 1600MHz, i może z niższym CL (nie wiem jakie to ma przełożenie)
Nawet nie procenty co promile. W epoce ddr2 to przerabiałem - pomiędzy szarymi 800mhz a mega wypasionymi crucialami 1200mhz(do tej pory sobie pluje w brodę ten zakup a 2gb kosztowało wtedy ponad 1,2k pln) różnice były widoczne jedynie w testach syntetycznych.
Lepiej więcej gorszych niż mniej super wypasionych. A na cyferki w windowsie to patrzył bym jednak z przymrużeniem oka...
A mógłbym prosić bardziej łopatologicznie, bo oczywiście odnalazłem po lewej stronie zakładki x64 Components addon i Windows 7 Codecs, ale jakoś nie mogę trafić na miejsce "zasysanie".
Zamieszczone przez t00ncio
dziwnie mało wypada ten RAM 1333. Na moich 800 mam 6.6
Mnie też się tak wydaje, system widzi go w całości (4GB), więc niby dlaczego taki słaby wynik osiąga? A może to kwestia otoczenia w jakim ten ram pracuje (płyta z podstawką LGA1156, Win 7 64bit)? Taki sam wynik ram-u, czyli 5,9 miałem na komputerze z Q8200 4x2,33GHz/soket 775/ ram 3GB/ Win Vista 32bit. Dziwne, nie?
Ja bym wgrał kodeki gordianknota http://www.free-codecs.com/download/...Codec_Pack.htm
chyba są najbardziej uniwersalne i pracują naprawdę stabilnie, ale pamięć to powinno się dołożyć 64bitowy Winda7 może obsłużyć 64 GB, a ty mu jedynie 1/16 możliwości dajesz, przypuszczalnie tej pamięci faktycznie użytkowej wolnej będziesz miał koło 3gb, sprawdzisz sobie w menadżerze zadań.
A mógłbym prosić bardziej łopatologicznie, bo oczywiście odnalazłem po lewej stronie zakładki x64 Components addon i Windows 7 Codecs, ale jakoś nie mogę trafić na miejsce "zasysanie".
Ja bym wgrał kodeki gordianknota http://www.free-codecs.com/download/...Codec_Pack.htm
chyba są najbardziej uniwersalne i pracują naprawdę stabilnie, ale pamięć to powinno się dołożyć 64bitowy Winda7 może obsłużyć 64 GB, a ty mu jedynie 1/16 możliwości dajesz, przypuszczalnie tej pamięci faktycznie użytkowej wolnej będziesz miał koło 3gb, sprawdzisz sobie w menadżerze zadań.
proponujesz dołożenie RAMu, bo OS 64bit pozwala na więcej - ale polecasz kodeki 32 bitowe. Dlaczego sie ograniczać ? Człowiek sie natrudził, wydał pieniądze na nowy sprzęt, więc idzmy z duchem czasu i wyciśnijmy z nowego sprzętu pełnię możliwości.
Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414.
Powód: Automerged Doublepost
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS
Dlaczego proponujecie koledze dołożenie RAMu? Może lepiej na początek sprawdzić czy rzeczywiście go brakuje?
Obróbka wideo wbrew pozorom nie wymaga dużo pamięci. Nie musimy zaczytywać całęgo filmu do pamięci, jak w przypadku zdjęcia w PS. To byłoby totalnie pozbawione sensu. Ważne, aby dysk nie był wąskim gardłem i aby procesor nadążał dekodować.
Komentarz