Jaki statyw oświetleniowy kupić

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myszazgawota

Jaki statyw oświetleniowy kupić

Mam zamiar kupić statyw oświetleniowy
    Zastosowanie praca w plenerze
    Proszę osoby które korzystają z takiego sprzętu o pomoc w wyborze
    Będę wdzięczny za wszystkie opinie

Jacek
  • SWD
    • 2008
    • 11

Mam model w806, wykorzystuje go w pomieszczeniu i w plenerze. Jestem zadowolony. Dobrze wykonany, wystarczajaco stabilny zeby utrzymac 580ex z softboxem 40x40.
    Galeria Canon-Board

Komentarz

• zaitsev
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1660

W803 w studio trzyma CY100MR z softem 60x90.

Komentarz

• Hadrian
        Coś już napisał
        • 2004
        • 79

może warto napisać co sie chce na tym statywie umieścić

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Czego by nie stawiać, to statywy Quantuum Air to udźwigną i się raczej nie rozpadną z hukiem roztrzaskując nietanią lampę. A do zestawu 2 styatywów Quantuum dodaje fajny futerał, który w Twoich plenerowych zastosowaniach może okazać się niezwykle praktyczny.

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

hmm.. no i dołączam się do pytania - mam zamiar kupić 2 statywy (na razie do 580tek z PW i softami) bo mi się nie chce kombinować i na manfrotto kombinować - ten air fajny tyle że za cenę jednego mam 2 te w806.. albo kupić 2 szt. air 260cm po stówce..
            porównywał ktoś "na żywo" w806 z tymi quantuum air?
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• astroadamo
              Coś już napisał
              • 2009
              • 87

Mam air i 806. Większych różnic nie ma. Olbrzymią przewagą air jest to zabezpieczenie powietrzne. Sprężynki w w806 raczej za dużo nie dają.
              W Air mocowanie ("grzybek") można przymocować jeszcze po bokach.
              Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez arturs
                hmm.. no i dołączam się do pytania - mam zamiar kupić 2 statywy (na razie do 580tek z PW i softami) bo mi się nie chce kombinować i na manfrotto kombinować - ten air fajny tyle że za cenę jednego mam 2 te w806.. albo kupić 2 szt. air 260cm po stówce..
                porównywał ktoś "na żywo" w806 z tymi quantuum air?
                Stawiasz na jednym statywie 580EX + PW, tj. sprzęt o łącznej wartości ok. 2500zł a zastanawiasz się nad "oszczędnością" rzędu 40 zł?

Komentarz

• czerwiniak
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 196

Zamieszczone przez Kolaj
                  Czego by nie stawiać, to statywy Quantuum Air to udźwigną i się raczej nie rozpadną z hukiem roztrzaskując nietanią lampę. A do zestawu 2 styatywów Quantuum dodaje fajny futerał, który w Twoich plenerowych zastosowaniach może okazać się niezwykle praktyczny.
                  Dawaj linka bo też jestem zainteresowany. Ew na priv
                  5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                  ---------------------------------------

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez Kolaj
                    Stawiasz na jednym statywie 580EX + PW, tj. sprzęt o łącznej wartości ok. 2500zł a zastanawiasz się nad "oszczędnością" rzędu 40 zł?
                    to nie jest kwestia oszczędności i właśnie dlatego pytam..
                    nie widziałem żadnego a różnica nie jest duża więc to nie jest kwestia ceny - często jest tak że coś się niby różni a jak się naocznie zobaczy to okazuje się że to to samo chińskie badziewie ..
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      patrzac na sklepy i allegro są wersje ważące 1,7kg i 2,5kg
                      Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez czerwiniak
                        Dawaj linka bo też jestem zainteresowany. Ew na priv
                        Proszę:
                        http://tinyurl.com/3x5rnta

Zamieszczone przez sebcio80
                        jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
                        No nie wiem. Im cięższy tym ciężej nosić. Nie często używam takiego sprzętu w plenerze, więc może brak mi doświadczenia ale wydaje mi się, że wygodniej jest przygnieść podstawę lekkiego statywu torbą czy plecakiem niż się tarabanić z dodatkowymi kilogramami.

Chyba, że tylko przyjeżdżasz autem, rozstawiasz wszystko, pstrykasz i z powrotem do samochodu. Wtedy to nie ma problemu.

Komentarz

• checiu
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 170

ja mam 2 w806 i widziałem Quantuumy i uwzględniając cenę pokrowca teoretycznie quantuum wychodzi taniej... ale nie do końca ten pokrowiec powiem Wam jest taki sobie.
                          Widzialem w E-trade gdzie kupowałem statywy - też pokrowiec na nie za jakies 70 pln więc teoretycznie wychodzi 10 pln drożej, ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma. Ale docelowo dokupię pokrowiec chiński do chinczykow i 2 quantuumy, żeby mieć 2 statywy
                          Quantuuma statywy są lżejsze (mają największą rurę mniejszej średnicy niż chińczyki.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          znaczy się 2 zestawy 4 statywy szkoda że nie ma edit...
                          Ostatnio edytowany przez checiu; 13305. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez checiu
                            ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma.
                            Nie chcę reklamować ani przekonywać, bo nie mam porównania z innymi, ale do futerału Quantuuma spokojnie mieszczą się oprócz statywów 2 parasolki. Wykonanie w mojej ocenie jest dość solidne.

Ale w istocie w Quantuumie najbardziej podoba mi się nie tyle dodatek w postaci futerału co poduszka powietrzna zamiast sprężyny amortyzującej. Można sobie odkręcić śruby i lampa powoli sobie do nas zjeżdża spod sufitu.

Komentarz

• enter
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1201

do futerału quantuma mi wchodzą 3x air 260 uchwyt do blend monopod z głowicą 4 parasolki 2 uchwyty na lampy systemowe i parasolki przewód 5m E-TTL do lampy

statywy są bardzo bezpieczne nawet jak nie dokręcisz śrub to lampa nie runie w dół tylko powolutku zjedzie na dół
                              i nie są tak ciężkie żeby przeszkadzały w plenerze

do statycznej pracy w studiu warto jednak kupić coś o szerszym rozstawie nóg i bardziej sztywnego a za razem o większej masie aby obniżyć środek ciężkości

Komentarz

Pracuję...