sigma EX 50/2.8 Makro a canon 50/1.8 II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AJas

Prosze o radę. Chcę kupić standardową 50-kę i obiektyw makro. Sigma 50/2.8 EX makro oferuje jedno i drugie.
    Czy ten obiektyw wart jest zainteresowania? Czy lepiej kupić canona 50/1.8 II (sprawy finansowe ważne), a na makro np 100-kę poczekać.
    Jeśli ktoś korzysta z powyższej sigmy proszę o opinię.
  • JaW
    Początki nałogu
    • 2004
    • 258

Re: sigma EX 50/2.8 Makro a canon 50/1.8 II

Zamieszczone przez AJas
    Prosze o radę. Chcę kupić standardową 50-kę i obiektyw makro. Sigma 50/2.8 EX makro oferuje jedno i drugie.
    Czy ten obiektyw wart jest zainteresowania? Czy lepiej kupić canona 50/1.8 II (sprawy finansowe ważne), a na makro np 100-kę poczekać.
    Jeśli ktoś korzysta z powyższej sigmy proszę o opinię.
    Te 50-tki Macro to sa raczej marne do makro... Skala odwzorowania 1:2 i zeby ją uzyskać to trzeba wepchnąć obiektyw owadowi w oko (no, prawie )
    Proponuję darowac sobie i uzbierac na porzadne szkielko do makrofotografii - najtanszy (chyba ponizej 2000 zł) i bardzo dobry jest Tamron 90mm, który sprawdzi sie tez jako szklo portretowe.
    Do standardowej 50 f/1.8 mozesz dokupic bardzo tanio jakies dodatki (soczewki czy konwertery) i tym sposobem fotografowac robaczki składajac kase na porzadne szkło.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez JaW
      Proponuję darowac sobie i uzbierac na porzadne szkielko do makrofotografii - najtanszy (chyba ponizej 2000 zł) i bardzo dobry jest Tamron 90mm, który sprawdzi sie tez jako szklo portretowe.
      Najtanszy a bardzo dobry i polecany jest Soligor 100 3.5 macro (z dodatkowa soczewka 1:1 - czesto w komplecie) . Do znalezienia uzywany za ok 400-500 zl ale rownie trudny (bo rownie popularny i dobry) do znalezienia jak Canon 70-210.

Dokladnie ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26699824

Komentarz

• JaW
        Początki nałogu
        • 2004
        • 258

Zamieszczone przez Vitez
        Najtanszy a bardzo dobry i polecany jest Soligor 100 3.5 macro (z dodatkowa soczewka 1:1 - czesto w komplecie) . Do znalezienia uzywany za ok 400-500 zl ale rownie trudny (bo rownie popularny i dobry) do znalezienia jak Canon 70-210.

Odniosłem wrazenie ze pytajacy miał na mysli raczej dobry, jasny i ostry obiektyw macro, a nie półsrodek w rodzaju Soligor + soczewka. Forumowiczka Atamanka ma duze doswiadczenie z tym Soligorem, teraz przesiada się na Tamrona 90mm, wiec moze wypowie sie za kilka dni odnosnie porownania tych szkiełek?
        Pozdr - JaW
        Moja galeria Fotojaw
        Moje zdjęcia na plfoto
        Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Aszu
          Uzależniony
          • 2004
          • 707

50 Canona kosztuje - tak mi sie cos przypomina z giełdy jakieś 1500 PLN u MAREO200 z Allegro.

[ Dodano: 14 Lipiec 2004 ]
          Właśnie wszedłem na Allegro i proszę:
          Canon 50/1,8 II NOWY http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28203207 w cenie 470 PLN

Z kolei canon 50 1,4 usm-nowy fabrycznie zapakowany
          roczna polska gwarancja
          http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27708060
          za 1500 PLN

A tu z obrazkiem ta tańsza 50 ka Canona http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28226247
          //mj

Komentarz

• JaW
            Początki nałogu
            • 2004
            • 258

Zamieszczone przez Aszu
            50 Canona kosztuje - tak mi sie cos przypomina z giełdy jakieś 1500 PLN u MAREO200 z Allegro
            Dlatego do makrofotografii imho lepiej dolozyc kilka stowek i kupic Tamrona 90mm.

Zamieszczone przez Aszu
            Właśnie wszedłem na Allegro i proszę:
            Canon 50/1,8 II NOWY http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28203207 w cenie 470 PLN
            Kupilem wlasnie 50mm f/1.8 u Tommiego - nowka za 450 zł (ale moze mialem znizke stalego klienta? )

Zamieszczone przez Aszu
            Z kolei canon 50 1,4 usm-nowy fabrycznie zapakowany
            roczna polska gwarancja
            http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27708060
            za 1500 PLN
            To juz wyzsza klasa - swietne szklo, ale w tym wątku akurat nikt o to nie pytał...
            Pozdr - JaW
            Moja galeria Fotojaw
            Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• Aszu
              Uzależniony
              • 2004
              • 707

ale w tym wątku akurat nikt o to nie pytał
              standardową 50-kę
              canon 50 1,4 usm
              Zależy co dla kogo jest standardem. ale ok. protestu nie składam.
              Kupilem wlasnie 50mm f/1.8 u Tommiego - nowka za 450 zł (ale moze mialem znizke stalego klienta?
              I jak się spisuje szkiełko?
              //mj

Komentarz

• JaW
                Początki nałogu
                • 2004
                • 258

Zamieszczone przez Aszu
                I jak się spisuje szkiełko?
                Nie mialem okazji potestowac ostrosci na modelkach (moze w piatek bedzie jakas mala sesja), ale z cech uzytkowych to od razu rzucila mi sie w uszy głosnosc - jak mała wiertarka pracuje ten USM . Poza tym kręci pierscieniem ostrosci przy AF-ie i trzeba go odpowiednio złapac zeby bylo ok - ale to trudne, bo szkielko malutkie i nie bardzo jest za co łapać.
                AF szybki, działa normalnie - czasem sie pomyli w trudnych warunkach, ale rzadko. Leciutki, zgrabny i jasny obiektyw, juz marzą mi sie eksperymenta z f/1.8 i małą GO z tym związaną, mniammmm
                Pozdr - JaW
                Moja galeria Fotojaw
                Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• AJas

Precyzuję moje rozważania co do sigmy.
                  Sigma 50/2.8 makro 1:1, inaczej bym się nie zastanawiał (w jednej z opini mówiono o 1:2). W tescie np. PhotoZonema ma wysoką lokatę.
                  Jeśli by przy zdjęciach "nie makro" można uzyskać co najmniej porównywalną jakość jak canon 50/1.8 to byłoby na plus sigmy (mimo że jest ciemniejszy). Dlatego zależy mi równiez na opiniach od fotografujących tą sigmą ich ocena jakości szkła.
                  To prawda, że chodzi mi o jasny obiektyw 50mm ale jesli można to połączyć z makro jak w przypadku sigmy to czemu nie.
                  Dodam jeszcze obecnie nie pytam o 50/1.4 (finanse)choć wiem że jest lepszym obiektywem od 1.8.
                  1.8 wydaje mi się ma dobra cenę co do jakości. Więc tak wymyśliłem albo 1.8 albo sigma z makro.

Komentarz

• Jarbas
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 71

A że uzbrajam się w kolejne w szkła właśnie dostałem EF 50mm f1,8 II. Zabieram się za testy, mam nadzieję że podzielę się wrażeniami
                    Canon EOS 300D

Komentarz

• Atamanka

Zamieszczone przez JaW
                      Zamieszczone przez Vitez

Odniosłem wrazenie ze pytajacy miał na mysli raczej dobry, jasny i ostry obiektyw macro, a nie półsrodek w rodzaju Soligor + soczewka. Forumowiczka Atamanka ma duze doswiadczenie z tym Soligorem, teraz przesiada się na Tamrona 90mm, wiec moze wypowie sie za kilka dni odnosnie porownania tych szkiełek?
                      [ Dodano: 15-07-2004 ]
                      Zamieszczone przez JaW
                      Zamieszczone przez Vitez

Moj tamron na razie w dalszej przyszlosci, bo sprzedajacy gdzies go posial( taktak, majac kilkanascie szkiel, w tym same L i inne cacka zgubil tamrona). Soligor jest fajny, uzywam go nie tylko do macro, ale i na koncertach.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Atamanka
                        Soligor jest fajny, uzywam go nie tylko do macro, ale i na koncertach.
                        To mozesz rozwinac czemu jednak zmieniasz na Tamrona? Dlaczego Soligor niewystarczajacy?

(Lubie wnikac w takie przesiadki sprzetowe jak np dlaczego z 420EX na 550EX albo dlaczego z 50 1.8 na 50 1.4)

Komentarz

• Atamanka

Zamieszczone przez Vitez
                          To mozesz rozwinac czemu jednak zmieniasz na Tamrona? Dlaczego Soligor niewystarczajacy?

(Lubie wnikac w takie przesiadki sprzetowe jak np dlaczego z 420EX na 550EX albo dlaczego z 50 1.8 na 50 1.4)
                          Zadna tajemnica. Soligor zaliczyl afrykanska glebe i chyba sie lekko przyciemnil po naprawie, czasami wariuje AF. Dlatego go wymieniam.

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Vitez

Zadna tajemnica. Soligor zaliczyl afrykanska glebe i chyba sie lekko przyciemnil po naprawie, czasami wariuje AF. Dlatego go wymieniam.
                            Hej
                            tu Damian
                            a miał działać idealnie

ale się nie gniewam, szukam właśnie Sigmy 105mm
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• Rudi
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 241

szukam właśnie Sigmy 105mm
                              Posiadam takowy obiektyw i jeśli chcesz mogę podesłać parę fotek. Ja jestem z niej bardzo zadowolony, bardzo dobrze spisuje się przy portretach, różnych imprezach jako krótkie tele no i w makro .

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...