Czy AF w Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO jest tragiczny?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Czy AF w Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO jest tragiczny?

Czytałem b.zachęcające opinie o tym zoomie i jedyne co mnie wstrzymuje to ponoć strasznie wolny AF. Ktoś na dpreview pisał że czasem kręci 2s(!)...
    Czy tym szkiełkiem można coś focić w zamkniętych pomieszczeniach?
    W grudniu moja córka ma zawody karate i chciałbym coś pofocić dlatego zacząłem rozglądać się z jakimś sensownym tele. Nie mam doświadczenia w foceniu imprez sportowych w halach. Będę miał monopod. Brać tą sigmę czy dać sobie spokój. BTW na L (70-200/4) nie mam kasy. Może coś innego?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Błajo
    Początki nałogu
    • 2005
    • 473

Canon 100-300... ale 2sek to chyba przegiecie...
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

Sigma faktycznie trochę długo kręci, mam 105 macro i coś o tym wiem. Nie mam doświadczenia z 70-300 ale mogę domniemuywać, że jest podobnie. Tutaj więcej powiedzą jej użytkownicy. Canonowskie USM to jest to!!! Osobiście doradziłbym 70-200 4L ale to napisałeś, że obpada...
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

mam nowiutkiego 70-300 APO DG. AF jak to u Sigmy wolny i Servo raczej nalezy uzywac "z pewna taka niesmialoscia" a nie domyslnie.

mnie to osobiscie lotto, bo robie niemal wylacznie zdjecia statyczne (a w kazdym razie nie ptaszki czy wyscigowki). ale jak komus na tym zalezy to warto pomyslec o Canonie 100-300.
        www albo tez flickr

Komentarz

• mirhon
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

Zamieszczone przez akustyk
          mam nowiutkiego 70-300 APO DG. AF jak to u Sigmy wolny i Servo raczej nalezy uzywac "z pewna taka niesmialoscia" a nie domyslnie.

mnie to osobiscie lotto, bo robie niemal wylacznie zdjecia statyczne (a w kazdym razie nie ptaszki czy wyscigowki). ale jak komus na tym zalezy to warto pomyslec o Canonie 100-300.
          Jak jest z tym 100-300, dużo gorszy optycznie od sigmy? Na dpreview jakiś facio pisał że był na safari z tym 100-300 i ma ponad połowe zdjęć do d..
          pisał że miał na 1 dzień 70-200/4L i wszyskie zdjęcia z tego dnia są super.
          Nie chodzi mi o 70-200 - podejrzewam że jest super, ale czy tym 100-300 mogę się bardzo zawieść? Fotki (niektóre) na pbase nie wyglądają źle? Czy USM w tym modelu jest szybki?

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez mirhon
            Jak jest z tym 100-300, dużo gorszy optycznie od sigmy? Na dpreview jakiś facio pisał że był na safari z tym 100-300 i ma ponad połowe zdjęć do d..
            pisał że miał na 1 dzień 70-200/4L i wszyskie zdjęcia z tego dnia są super.
            Nie chodzi mi o 70-200 - podejrzewam że jest super, ale czy tym 100-300 mogę się bardzo zawieść? Fotki (niektóre) na pbase nie wyglądają źle? Czy USM w tym modelu jest szybki?
            ja byłem na safari z 10 letnim 75-300 i jak AF złapał cel to już nie puścił, choć ja wczesniej dwa razy ten obiektyw upuściłem

pewnie **** nie fotograf...
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Jak jest z tym 100-300, dużo gorszy optycznie od sigmy?
              Oba sa porownywalne optycznie.
              Canon ma zalete szybkiego AF, Sigma ma zalete trybu makro. I tyle roznic.

Na dpreview jakiś facio pisał że był na safari z tym 100-300 i ma ponad połowe zdjęć do d..
              Bo wiesz... zdjecia to fotograf robi. Aparat czy obiektyw to tylko narzedzie.

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Zamieszczone przez Vitez
                Oba sa porownywalne optycznie.
                Canon ma zalete szybkiego AF, Sigma ma zalete trybu makro. I tyle roznic.
                Czyli reasumując jeśli nie bawię się w macro to canon lepszy bo ma szybszy AF i MTF? Tak btw ciekawe czy przy tym szkle MTF się przydaje.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Czyli reasumując jeśli nie bawię się w macro to canon lepszy bo ma szybszy AF i MTF? Tak btw ciekawe czy przy tym szkle MTF się przydaje.
                  MTF czy FTM ? bo sie chyba zgubilem...?
                  www albo tez flickr

Komentarz

• mirhon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

Zamieszczone przez akustyk
                    MTF czy FTM ? bo sie chyba zgubilem...?
                    O rany, czeski błąd oczywiście FTM.

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

O rany, czeski błąd oczywiście FTM.
                      ano... to se rozumim, pane Havranek :-) pivecko?
                      www albo tez flickr

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

No to jak z tym FTM? Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, dlaczego to szkło (100-300) ma tak fatalne oceny na photodo, tylko 2.4, to już ponoć bardziej badziewny optycznie Canon EF 75-300/4-5,6 (II lub III) ma 3.1. Z tym MTF to chyba jakaś ściema...

Komentarz

• kleobobi

Witam od dwoch dni jestem posidaczem Sigmy 70-300 DG APO i jestem zadowolony.Nie jest to usm czyli szybki i cichy silnik,ale idzie wytrzymac rekompensuje to cena .Mam jedna uwage testowalem 2 takie obiektywy i byla roznica jezeli chodzi o szybkosc .Kupilem sigme i mysle ze jak uzbieram na canona 70-200 4L to zbyt duzo nie strace na odsprzedazy.

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

jeżeli nie zależy ci na "makro" brałbym Canona, jakość wykonania i USM biją Sigmę na głowę, miałem Sigmę w ręku, tragedia, plastikowa zabawka a nie tele, jakby zaraz miała się rozpaść, to już 75-300 jest lepszy...
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez Tytus
                              jeżeli nie zależy ci na "makro" brałbym Canona, jakość wykonania i USM biją Sigmę na głowę, miałem Sigmę w ręku, tragedia, plastikowa zabawka a nie tele, jakby zaraz miała się rozpaść, to już 75-300 jest lepszy...
                              a ktora Sigme miales w rece? bo tych 70-300 to oni w dorobku chyba z 6 podobnych modeli. przy czym akurat ten najnowszy APO DG jest bardzo solidnie wykonany. przynajmniej moj egzemplarz. bez porownania lepiej niz wspomniany 75-300 Canona (przynajmniej nie-USM)
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...