Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
OK, pokrotce dla nieznajacych angielskiego. Facet sfotografowal
ta sama scene 20D z 28-70L w okolicach 50mm i 5D z 70-200L
w okolicach 80mm. W ten sposob otrzymal bardzo podobne kadry
z tej samej odleglosci z dwoch znakomitych szkiel. Roznice widac
pod tym linkiem, jest moim zdaniem powalajaca. Ocencie sami.
Rzeczywiście różnica powalająca.
Jeśli nie weźmiemy pod uwagę ewentualnych zmian w parametrach obrazu po zmianie ogniskowej w obiektywie, to myślę, że obraz jest zdecydowanie ostrzejszy w 5D w związku z mniejszą gęstością "upakowania" czujników na matrycy.
Dzięki temu szkło nie musi mieć aż tak wysokiej rozdzielczości w 5D, jak w 20D.
Ale tak swoją drogą, to widywałem ostrzejsze zdjęcia z 20D. Trochę to dziwne...
Znowu jakaś marketingowa "paranojka".
nieco inaczej porownuje sie aparaty... i napewno stosuje sie TEN SAM obiektyw
Ja uwazam, ze test ma sens. Jasne, ze naukowo powinno sie wziac
tez sam obiektyw itd, ale on uzyl dwoch najlepszych w swoim zakresie szkiel.
Porownywalnych. 50mm w 28-70L bedzie bardzo dobrej jakosci.
Zrobil zdjecie z tej samej odleglosci, tego samego kadru. Czyli
porownal dokladnie dwa setupy, tak jakby upgrade'owal swoj setup z 20D
do 5D. I roznica jest szokujaca. Moze jego 20D jest kiepskie, bo moje
zdjecia z 20D sa duzo ostrzejsze. Moze to 28-70L jest rabniete...
A moze naprawde jest taka duza roznica w rozdzielczosci. Juz niedlugo
sam porownam :-)
Zawsze zdjecia testowe tego typu robi sie tym samym obiektywem zas roznice w kryciu kadru niweluje sie, zmieniajac odleglosc ustawienia aparatu.. Juz nie pamietam, ale bylo to jakas tam krotnosc ogniskowej.. a w przypadku 20D, krotnosc ekwiwalentu ogniskowej..
Wydrukowałem oba zdjęcia na formacie 25x18 (papier hp premium glossy).
Różnica w ostrości jest zdecydowanie na korzyść 5D.
Ale żeby od razu powalająca?
Moim zdaniem test jes kiepski. A na wydruku zdjęcie z 20D jest dostatecznie dobre. Taka różniaca jakości w żaden sposób nie może uzasadniać różnic w cenie.
Mam inne sample (5D, 20D, 1DsmkII) ściągnięte ze strony Canona i wydrukowane na formacie 20x30cm. I tam widać różnice i to zdecydowanie. No ale tam testy robione były w taki sposób, aby pokazać max możliwości aparatu. I myślę że tylko takie porównania mają sens. No i koniecznie na wydrukach a nie na ekranie.
NIe no co Wy - facet musi miećrąbnięty albo 20D albo szkło - takie nieostrości ??????? 5D to aparacik na który jeszcze soebie nie pozwolę i pewnie kupię ponownie drugiego 20D ale zdjęcia jakie otrzymuję z 20D na pewno nie są tak nieostre ...
1. Zgadzam sie z opiniami, ze testy nalezy robc tym samym obiektywem z przyczyn dla mnie oczywistych, a jesli ktos uwaza, ze nie mam racji, to niech podepnie do puszki dwie takie same elki i... moze byc (podkreslam moze) byc roznie (zachecam do poczytania watkow o loterii przy kupnie roznych szkiel). Co dopiero mowic o dwoch zupelnie roznych szklach.
2. Zdjecie wykonane 20D dyskwalifikuje albo puszke albo obiektyw. Ja musze naprawde sie "starac" aby cos takiego wyprodukowac. Dla mnie dramat i ja jako "total amator" robie lepsze foty moim 20D.
3. Ogolnie uwazam, ze te dwa sample nie pokazuja rzeczywistosci.
oczywiste, ze dwukrotna roznica w cenie nie da dwukrotnie lepszych technicznie zdjec, tylko troche lepsze, ale wlasnie suma tych "troche" daje koncowy efekt
A dlaczego nie zrobić zdjęć:
- 20D + 50/1.4 (lekko cropnięte)
- 5D + 85/1.2L
z obydwoma szkłami przymkniętymi powiedzmy do f/5.6? W takiej konfiguracji można by chyba przyjąć, że obiektyw nie jest czynnikiem mogącym wpłynąć na wyniki
Komentarz