Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pewien dylemat/problem związany z zakupem obiektywu/ów. Otóż...
Kupiłem niedawno 350D z KITem i... Myślę o zakupie Tamrona 28-75 F/2,8, ale niestety nie jest on szeroki, a zależy mi też na krajobrazach. Co możecie polecić szerokiego i zarazem jasnego? Czy sugerować się jasnością do szerokiego szkła? Czy wystarczy np. KIT. Zależy mi też na portretach i czy ten Tamron mi wystarczy, czy powinienem pomyśleć o jakieś 50 F/1,8, ale w sumie 50 to po przeliczeniu 80. O większych ogniskowych na razie nie myślę. Co możecie doradzić? Oczywiście w rozsądnej cenie.
Proszę mi wybaczyć zbyt lamerskie pytania - jestem tutaj nowy,
W innym wątku już ktoś Ci napisał, że starczy kit. Jasność nie jest tak istotna, gdyż zazwyczaj możesz użyć statywu oraz często potrzebna jest duża GO.
Nie rozumiem co do mnie mówisz ;-)
Inwestować 350-400 zł.??? Ten obiektyw jest darem losu. Ma b. dobry stosunek ceny/możliwości. Chyba, że pisałeś o 50/1.4
Hmm...
Skoro 28-75 pokryje ogniskową 50 to czy jest sens kupowania 50 ile by nie kosztowała? Wszak Tamron nie jest tak jasny, ale przecież nie jest aż tak ciemny.
Hmm...
Skoro 28-75 pokryje ogniskową 50 to czy jest sens kupowania 50 ile by nie kosztowała?
Jest
Zamieszczone przez tomurbanowicz
ale przecież nie jest aż tak ciemny.
Tak Ci się tylko wydaje. Mówiąc wprost jest za ciemny do zdjęć w świetle zastanym.
Jeśli cały czas przewidujesz błyskać to kup kit x2 tj. 18-55 i 55-200. I też z lampą wyciągniesz.
Czyli tak:
Canon EF 50 mm
Tamron 28-75 F/2,8 czy może Tamron 28-105 F/2,8 (tataj szukam merytorycznego uzasadnienia dlaczego ten drugi to TANDETA)
KIT do krajobrazów? Czy coś lepszego do pejzarzy?
Co sądzicie o takim zestawieniu?
miałem przez jakiś czas pożyczoną 50tke, mimo iż jest to b.dobry obiektyw za tą cenę, to wolałem tą kasę dołożyć do tamrona.
Po prostu 50ki używałem w bardzo ograniczonym zakresie, w domu trochę za wąsko, a w plenerze wolałem zoom-a.
tomurbanowicz --> Jesli czegoś szerokiego potrzebujesz tylko do krajobrazów (a zatem i tak duże GO będzie ci potrzebne) to kit będzie ok. Tamron 28-75 to generalnie bardzo dobre szkło, tylko trzeba uważać bo można trafić na kiepski egzemplarz a tych wydaje się być dosyć sporo. Jeśli chciałbyś go uzupełnić o szeroki kąt na podobnym poziomie jakościowym to wybór powinien iść w kierunku Tamron-a 17-35 F 2,8-4. To szkło jakością dorównuje słynnej Canonowskiej L-ce 17-40 F4 a kosztuje pare ładnych stówek mniej. Ostatnia sprawa to portrety. Otórz widziałem wiele portretowych zdjęć zrobionych Tamron 28-75, i o ile trafisz na porządny egzemplarz, to do portretów ten obiektyw wystarczy w zupełności, ma bardzo ładny bokeh i wyraźnie rozmywa tło (przesłony 2.8-3.2)
Zapraszam pod link tam toczy się dyskusja o tych dwóch obiektywach: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5611
Dziękuję, ale jak się tu poznać czy będzie to dobry egzemplarz? Wg jakich kryteriów go ocenić? Przyznam, że raczkuje w obiektywach - wcześniej robiłem G5...
Generalnie najważniejszym kryterium jest ostrość. Jesli zrobisz nim zdjęcia to oblukaj 100% powiększenie (taka wartość lupki ustawiona np. w Adobe Photoshop). Jeśli zdjęcia zrobione przy przesłonie 2.8 są idealnie ostre w miejscu na który nastawiana była ostrość dla granicznych i środkowej ogniskowej (np. 28mm, 50mm, 75mm) to masz żylete nie obiektyw , jeśli idealna ostrość jest dla 3.2 to jest to b.dobry obiektyw. Natomiast jeśli taka prawdziwa ostrość zaczyna ci się od F4 lub dalej, to jeśli możesz powinieneś wymienić na inny egzemplarz. Ten obiektyw należy do najlepszej lini Tamrona (coś jak L u Canona) tak więc to co możesz wybaczyć kitowi, jemu wybaczać nie należy.
Przykładowe sample zdjęć robionych przy pomocy dobrych i złych egzemplarzy znajdziesz na forum jak poszukasz w dziale Obiektywy i Lampy blyskowe (przy pomocy wyszukiwarki) hasła Tamron 28-75. Sam to ostatnio przerabiałem i niestety albo i na szczęście czytania i oglądania jest na parę ładnych godzin.
Generalnie najważniejszym kryterium jest ostrość. Jesli zrobisz nim zdjęcia to oblukaj 100% powiększenie (taka wartość lupki ustawiona np. w Adobe Photoshop). Jeśli zdjęcia zrobione przy przesłonie 2.8 są idealnie ostre w miejscu na który nastawiana była ostrość dla granicznych i środkowej ogniskowej (np. 28mm, 50mm, 75mm) to masz żylete nie obiektyw ,
dla mnie sprawdzanie ostrości w powiększeniu 100% nie ma większego sensu
bo soft aparatu ingeruje w to jak zdjęcie wygląda dla plików jpg, a w rawie
program konwertujący ten raw do jpg wyostrza.
Ja dla uproszczenia przyjąłem że zdjęcia mają wyglądać dobrze na odbitkach 20/30cm, oraz przygotowane na strone www, resztą się nie przejmuje
Komentarz