Sigma 18-50 DC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • student_22
    Coś już napisał
    • 2005
    • 78

Sigma 18-50 DC

Cześć wam!
    Czy ktoś z was jest może szczęśliwym posiadaczem Sigmy 18-50 f/3.5-5.6 ?
    Jeśli tak to czy mógłbym poznać wady tego obiektywu (zalety znam ze strony producenta). Najlepiej jakby używał jej ktoś do kitu 300D albo 350D ale nie koniecznie.
    A może ktoś mi poradzi: w/w Sigma czy Kit Canonowski 18-55 ?
    350D+18-55+28-75+70-300+190PROB+486RC2+JUPITER3,5/135+NOVA4
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

podobne szkla, ponoc z przewaga canona
    czytalem jakis czas temu tutaj opinie kogos kto kupil sigme a pozniej zamienil na kita bo nie byl zadowolony, moze gdzies to znajdziesz w archiwum
    popatrz tez na fotki z tego szkla na www.pbase.com (wpisz nazwe obiektywu w wyszukiwarke)
    Canon 30D

Komentarz

• C41photocrew
      Zablokowany
      • 2005
      • 528

szczerze odradzam!! choc wiem ze ewnie kusi cena :/

Komentarz

• robson
        Bywalec
        • 2005
        • 228

tez mialem mozliwosc uzywania tej sigmy i odradzam... mydlo mydlo i jeszcze raz mydlo... nawet po domknieciu do f/9...

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• C41photocrew
          Zablokowany
          • 2005
          • 528

robson ty masz 20 sigmy...i jak sie sprwuje?? bo ja mam dylemat zostawic 24 czy wziasc 20

Komentarz

• robson
            Bywalec
            • 2005
            • 228

jak dla mnie jest ok... przy pelnej dziurze jest miekko, ale dla mnie akceptowalnie. poza tym wole miec mozliwosc zrobienia zdjecia i jego daleszej edycji w PSie niz nie zrobic w ogole AF dosc szybki i precyzyjny... USM to nie jest, ale nie przesadzajmy, zreszta sam masz sigme to wiesz jak jest a nie wiem czy warto wymieniac dla tych 4 mm...w tym wzgledzie decyzja nalezy do Ciebie

moje fotki --->www.robson.deviantart.com

Komentarz

• student_22
              Coś już napisał
              • 2005
              • 78

TO co doradzacie ? Na początek niedrogie bo naprawdę nie mam kasy i najlepiej od razu z szerokim kątem bo potrzebuje ? Kit lepszy niż ta sigma ?

Komentarz

• Polaco
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1135

Jak nie masz kasy, bierz kita. Nie ma co sie za bardzo zastanawiac...
                Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                Troche moich knotow

Komentarz

• C41photocrew
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 528

kit kit

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Mialem i ta Sigme i spilowanego kita i poradzilbym jednak Sigme. Jakosc optyczna czy szybkosc AF - porownywalne.
                    Zalety Sigmy to: mocna budowa, metalowy bagnet, mocowanie EF (ale tylko DC czyli crop 1.6 = do D60 i 10D mozna zalozyc bez problemow) a nie EF-S.
                    Zalety kita nad Sigma - brak.

Komentarz

• student_22
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 78

Vitez a nie masz jakis kilku fotek tego samego tematu z Sigmy i z Kita ?
                      A moze ogólnie jakies ciekawe fotki z jednego albo z drugiego które wykazywały by wady?
                      Jak możesz podeślij na maila: [email protected]

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Gdzies zagrzebane po plytkach mam. Jak nie zapomne to podesle ale nie dzis.
                        Tzn z Sigmy na pewno, kita mialem tylko chwilke i nie wiem czy zachowaly mi sie z niego jakies zdjecia.
                        To jest na pewno z tej Sigmy ale z wielkosci plfotowej i po obrobce niewiele wywnioskujesz: http://www.plfoto.com/mini/402415.jpg .

Komentarz

• student_22
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 78

Dzięki Vitez. Niezła fotka i naprawdę niezły szeroki kąt (oczywiście w porównaniu do 36mm których teraz używaem) na którym mi tez w sumie zalezy bo robie sporo architekrury.

Zamieszczone przez robson
                          tez mialem mozliwosc uzywania tej sigmy i odradzam... mydlo mydlo i jeszcze raz mydlo... nawet po domknieciu do f/9...
                          A ty to też zauważyłeś ? BO włąsnie prawie byłem przekonany do tej Sigmy a Robson jako już 2 osoba napisła mi że na dużych przesłonach podono straszne mydło i nawet winiety w co w ogóle mi się nie chce wierzyć ???

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez student_22
                            A ty to też zauważyłeś ? BO włąsnie prawie byłem przekonany do tej Sigmy a Robson jako już 2 osoba napisła mi że na dużych przesłonach podono straszne mydło i nawet winiety w co w ogóle mi się nie chce wierzyć ???
                            Tej Sigmy uzywalem dosc dlugo (jakies 8 miesiecy, ale sporadycznie) - do 10D jako 'kitowiec' bo lepsza wg mnie od spilowanego kitowca byla - sporo solidniejsze wrazenie dawala.
                            I zadnej winiety nie zauwazylem.
                            Co do mydla... od f5.6 na szerokim kacie (18mm) i od f8 na waskim (50) - uzywalna. Po lekkim potraktowaniu wyostrzaniem w Photoshopie i na tych przeslonach - bardzo porzadne fotki.
                            Tylko unikac pelnego otwarcia bo mydlo.
                            Czyli tak jak pisalem - optycznie ta sama klasa co kitowiec.
                            AF - odrobine glosniejszy, predkosc porownywalna.

Komentarz

• stolo
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 52

Wtrące tylko tyle:

Chciałem sobie kupić sigme 18-50 F3.5-5.6 (EF) bo brakowało mi szerokiego kąta. U oficjalnego przedstawiciela Sigmy usłyszałem bym dał sobie spokój z tym obiektywem i poczekał zbierając na model 18 - 50mm F2.8 DC. Jeżeli takie rzeczy słyszy się od kogoś komu powinno zależeć na sprzedaży.... Z "żalu" kupiłem nóweczkę 70-300 F/4-5,6 APO DG MACRO za....600zł i zbieram oczywiście na model F2,8.

Pozdrawiam

8) 8) stolo 8) 8)
                              40D+1xSigma+1xTamron+2xCanon+Manfrotto+inne duperele

Komentarz

Pracuję...