[perqsista] Dominikana
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
-
No wiesz, to nie do końca kwestia biedy. Wchodziłem już ze sprzętem w jeszcze biedniejsze miejsca, przy których te na Dominikanie mogłyby się wydawać oazą dobrobytu. Sprzęt można stracić wszędzie - równie dobrze ktoś może mi wyrwać aparat czy torbę w centrum dużego miasta w Polsce, gdzie grasują zawodowi kieszonkowcy czy rozbójnicy. W naprawdę biednych miejscach zwykle jestem obserwowany przez miejscowych z równą ciekawością jak Oni przeze mnie. Wyobraź sobie, że np. przed jakąś mordownią w PL gdzie nikt nie przejdzie bez zaczepki ląduje statek kosmiczny - raczej nikt się nie rzuci bić kosmitów. Mniej więcej podobnie jestem traktowany chodząc po slumsach z 5d;-)Komentarz
-
-
Ale nie bez powodu tamtejsze kurorty wypoczynkowe otoczone są wysokimi murami i mają strażników na wjeździe.
Oczywiście, że sprzęt można stracić wszędzie, ale kiedy jesteś w kraju, w którym średnia zarobków to 200$, a Ty masz na szyi kilka tysięcy, a w dodatku odróżniasz się kolorem skóry, to zawsze prawdopodobieństwo rośnie.
Komentarz
-
-
To jest region Puerto Plata.
W Punta Cana nie ma nic poza kurortami dlatego z góry odrzuciłem tę lokalizację.
Aparat umieszczony w tzw. uniwersalnej obudowie podwodnej czyli w takim lepszym workiem z cylindrem na obiektyw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dominikana to też jest kraj do którego emigruje (na zawsze) wiele tysięcy Europejczyków i Amerykanów i nie żyją tam bynajmniej za hotelowymi murami.Ale nie bez powodu tamtejsze kurorty wypoczynkowe otoczone są wysokimi murami i mają strażników na wjeździe.
Oczywiście, że sprzęt można stracić wszędzie, ale kiedy jesteś w kraju, w którym średnia zarobków to 200$, a Ty masz na szyi kilka tysięcy, a w dodatku odróżniasz się kolorem skóry, to zawsze prawdopodobieństwo rośnie.
Ja wychodzę z założenia, ze najciemniej pod latarnią
Złodzieje zwykle chodzą za ofiarami a nie odwrotnie. Fotografowałem już w 3-cim świecie w miejscach gdzie się żyje za 1$ dziennie i odpukać nic złego mnie nie spotkało. Zwykle mam dobry kontakt z ludźmi i sami chętnie wyrażają zgodę na fotografowanie. Nigdy nie robię nic na siłę. Jeżeli miałbym stracić sprzęt - trudno - fajnie jakbym uratował przy tym twarz i kartę ze zdjęciami
Komentarz
-
-
ahh, brakuje mi jakiegoś wyjazdu a uwielbiam się tułać z plecakiem, im dalej od kurortów tym lepiej...
świetne ujęcia, zwłaszcza tubylców, ładne widoczki, baaaardzo dobra i przyjemna obróbka !
gratuluje!Komentarz
-
Fajnie ogląda się te foty, podwodne dodają zupełnie nowego spojrzenia, gratuluje.
Widziałeś zdjęcia Światka z Haiti?papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 IIKomentarz
-
Komentarz
-
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 IIKomentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 

Komentarz