Co ostrego od pelnej dziury?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArQ
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 25

Co ostrego od pelnej dziury?

Witam Szanownych Forumowiczow!
    Mam ja sobie przy moim 10d taki obiektywik:
    Sigma 24-70mm f3.5-5.6 Aspherical HF
    Jak dla mnie jest zupelnie wystarczajacy biorac pod uwage jego extra cene
    Ma on jednak jedna bube: jest dla mnie wystarczajaco ostry po dosc powaznym przymknieciu
    Po przegladnieciu forum wyrobilem sobie pewne zdanie, jednak nic nie sugerujac chcialbym sie Was zapytac co byscie polecili ostrego od pelnej dziury? Nie musi to byc od razu swiatlo 1,8, ale zeby toto bylo ostre bez przymykania, tak jak np. moje drugie szkielko: 70-200f4. No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach
    Za wszelkie sugestie bede wdzieczny. Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
    pzdr
    ArQ
  • Scaramanga
    Początki nałogu
    • 2004
    • 272

Zamieszczone przez ArQ
    Za wszelkie sugestie bede wdzieczny. Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
    Bierz,stary,Sigme 24-135...Naprawde dobre szklo.
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez ArQ
      Acha, nie interesuja mnie stalki, tylko cos od 24 (czyli slawny Tamronik odpada albo cos jeszcze szerszego.
      Szkoda ze takie kryterium.
      70-200 nie musze przymykac 8) (dla dociekliwych - filtra zdejmowac czy IS wylaczac tez nie musze).

Komentarz

• Błajo
        Początki nałogu
        • 2005
        • 473

Sigma 24-70 F2.8...

"No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach" acha... yyyy to tylko 50mm F1.8
        Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Polaco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1135

Zamieszczone przez Błajo
          Sigma 24-70 F2.8...

"No i zeby sie zmiescilo w kilkunastu stowkach" acha... yyyy to tylko 50mm F1.8
          Ale 50-tka nie jest zbyt ostra od pelnej dziury
          Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
          Troche moich knotow

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Masz wymagania...dobra jakość i niska cena czyli coś co nie istnieje Serio to nie wiem co jest ostre przy pełnej dziurze i ogniskowych od 24 mm. Muszę popatrzec na mojego 17-35, wydawał mi się ostry.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• perlpa
              Początki nałogu
              • 2005
              • 350

Trochę dziwi mnie Twoje upieranie się przy pełnej dziurze. Jeśli weźmiesz obiektyw np. EF 50/1,4 i jakiś ze światłem np. 4.0 to pewnie bez przymykania ten ciemniejszy będzie ostrzejszy tylko jakie to porównanie. Wystarczy tego 1,4 lekko przymknąć i obiektyw ciemniejszy na pełnej dziurze nie ma najmniejszych szans.
              Zastanów się jaka przysłona i jaka ogniskowa Cię interesuje, zrób listę dostęnych obiektywów, przefiltruj ją pod kątem posiadanych środków finansowych. Nie bądź jednak ździwiony jak na liście nic nie zostanie. Niestety przy obiektywach brutalnie sprawdza się powiedzenie że dostajesz dokładnie to za co płacisz, z małymi wyjątkami na plus jak EF 50/1.8 Mk I, Tamron 28-75/2.8 Di...

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Ostra od pelnej dziury jest na pewno Sigma 50/2.8 Macro W przypadku reszty zgodze sie z w pelni z perlpa ... nie ma tak latwo w zyciu niestety.
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• ArQ
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 25

Hmm... dziekuje bardzo za wszelkie sugestie
                  Jestem jednak tradycyjnie w kropce po zadaniu pytania na forum
                  Naprawde nie da sie niczym innym jak tylko Lka albo stalka uzyskac takiej ostrosci jak w mojej cherlawej Sigmie 24-70 po przymknieciu jej o pare dzialek? :O
                  A np. Canon 24-85?
                  A czy wymieniane tu Lki wszystkie mozna podpiac do 10d?
                  A czemu sie upieram przy pelnej dziurze? Bo jestem czlek wygodny i czasem lubie sobie zmienic tryb M na P i nie martwic sie, ze przy mniejszym swietle aparat otworzy mi na maxa przeslone i bede mial niezbyt ostre foty:-p

pzdr
                  ArQ

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez ArQ
                    Naprawde nie da sie niczym innym jak tylko Lka albo stalka uzyskac takiej ostrosci jak w mojej cherlawej Sigmie 24-70 po przymknieciu jej o pare dzialek? :O
                    Przy Twoich założeniach (ostre przy pełnej dziurze) nie. Kropka. A to też nie wszystkie L-ki/stałki, tylko raczej te lepsze (albo ich lepsze egzemplarze hehe ;-) )
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Odpowiedzi na powyzej zadane przez ArQ pytania: nie, nie, tak.

Komentarz

• ArQ
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 25

I znowu zaczynam tesknic do poczciwego G2...

Komentarz

• djtermoz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 995

Juz chcialem napisac ze np. 200/2.8L jest ostry od pelnej dziury ale skoro ma to byc nie-eLka, nie stalka i szerokie na 24mm to naprawde nie wiem. Nie wymagasz przypadkiem za wiele? Moze jeszcze ma kosztowac to kilkaset zl?

Hmm, przez chwile pomyslalem o czyms jak Zeiss 21mm, ale raz ze to stalka, dwa ze bez autofokusa, a trzy ze za jakies $1500-$2000. No ale ostroscia to bije wszystko inne.

Z zoomami to juz nie ma tak lekko (szczegolnie szerokimi)...
                          djtermoz@pbase

Komentarz

• ArQ
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 25

Zamieszczone przez djtermoz
                            Juz chcialem napisac ze np. 200/2.8L jest ostry od pelnej dziury ale skoro ma to byc nie-eLka, nie stalka i szerokie na 24mm to naprawde nie wiem. Nie wymagasz przypadkiem za wiele? Moze jeszcze ma kosztowac to kilkaset zl?
                            No wlasnie wydawalo mi sie, ze nie wymagam zbyt wiele. Jednak okazuje sie, ze dokladajac do mojej Sigmy [ok.300zl chyba kosztuje] jeszcze 1.000zl z okladem nie uzyskam takiej ostrosci przy pelnej dziurze jak w tej Sigmie przy przeslonie rzedu 7,1-8,0. Jestem zalamany...
                            A przypomne, ze zalozylem sobie na zakupy nie kilkaset zl, a kilkanascie stowek

ArQ

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez ArQ
                              I znowu zaczynam tesknic do poczciwego G2...
                              G2 tez nie jest ostry od pelnej dziury (zrob w RAW w G2 to sie przekonasz). Za to jego software ladnie wyostrza zdjecia.

Komentarz

Pracuję...