pentacon 50mm/1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

pentacon 50mm/1.8

Przypomnialem sobie o sprzecie jaki jest w posiadaniu mojej rodziny, jest nia praktica VLC2

Z tego co sie zorientowalem posiada calkiem dobre szkielko (mam w tej chwili kita) pentacon 50mm 1.8, ktore mysle wykorzystac do widoczkow i byc moze czasem do portetow.
    niestety do tej pory sadzilem ze takie szkla maja mocowanie M42 ale drazac dalej natrafilem na pojecie mocowania PB uzywanego wlasnie w prakticach
    http://foto.recenzja.pl/Subjects-ind...pageid-16.html

z topicu
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2063
    wyczytalem ze nie ma mozliwosci bezposredniego zamontowania tego szkla do gwintu M42

nie posiadam jeszcze przejsciowki M42->EF wiec nie mam jak sprawdzic jaki bagnet posiada ten pentacon, a zakup pierscienia wlasnie uzalezniam od tego czy on mi sie przyda

czy jest jakies oznaczenie na obiektywie lub sposob na rozpoznanie jaki bagnet posiada takowe szklo ? dodam tylko ze osobiscie nie mialem jeszcze mozliwosci dobrze sie mu przyjrzec - lezy u rodzicow, a cierpie na chroniczny brak czasu

tutaj znalazlem dosyc ciekawa strone o mocowaniach
    http://rick_oleson.tripod.com/index-99.html
    ale nic mi sie jasniej nie zrobilo
    Canon 30D
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

M42 to po prostu gwint o średnicy 42mm.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• TommyTheCat
      Bywalec
      • 2005
      • 222

to w takim razie zostaje znalezc na sieci widok bagnetu PB
      ale z tego co pamietam z dawnych lat, faktycznie on sie odkreca jak klasyczny gwint, wiec moze mam szczescie
      Canon 30D

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

przypuszczam, że bagnet PB, jak to bagnet, nie jest gwintem, czyli zwykłą śrubą, tylko ma jakieś zaszczepki,zapadki, gadżety.

Jak masz śrubę, to masz M42.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Popatrz na zdjęcia M42 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64224640

Komentarz

• TommyTheCat
            Bywalec
            • 2005
            • 222

no tak, a jak jest z jego faktyczna jakoscia optyczna ? przeznaczenie jak
            wyzej napisalem

edit: teraz widze wyraznie ze to duzo latwiejsze niz myslalem, wszystko dlatego ze nie mam go przed soba
            Canon 30D

Komentarz

• czajna
              Początki nałogu
              • 2005
              • 401

VLC2... sentyment... cały czas jeszcze nim pstrykam ... a co do obiektywu gwint M42 tyle że z 3 elektrycznymi stykami które w dodatkowo były uposażone te obiektywy... a sam obiektyw wg mnie bardzo dobry... w miare ostry i za tą cenę idealny...

Komentarz

• czajna
                Początki nałogu
                • 2005
                • 401

nie trzeba nic zaślepiać... tak jak w helisoach jest sam bolec do przeniesienia przysłony to w pentaconie są jeszcze te styki które wspomagały ustawianie czasów i przysłony elektrycznie, nie z samego body tylko również przez obiektyw... a podana w linku przejciówka jest ok...

??? jakoś przedostatni post TommyTheCat'a zniknął ???
                Ostatnio edytowany przez czajna; 1760.

Komentarz

• TommyTheCat
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 222

tak, sorry czajna, ja usunalem
                  sam przymyslalem pytanie i doszedlem do takiego wniosku jak piszesz
                  sadzilem ze zrobilem to dosyc szybko, jak kasowalem nie bylo Twojego postu, ale jak widac byles szybszy

dla porzadku dodam ze pytalem, czy te styki trzeba izolowac
                  Ostatnio edytowany przez TommyTheCat; 1156.
                  Canon 30D

Komentarz

Pracuję...