kabel synchro ettlII for Canon - problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RAdoCanon
    Bywalec
    • 2008
    • 116

kabel synchro ettlII for Canon - problem

Ostatnio zakupiłem kabel synchro do mojego canonka http://www.jabbafoto.pl/opis/327384/...-5m-canon.html
    Na początku nie było problemu z wyzwalaniem błysku na ettl jak i na manualu. Na dzień dzisiejszy problem jest w tym, że po podpięciu kabla aparat widzi lampę lecz lampa nie chce błyskać na ettl ani na manualu. Gdy podepnę lampę bezpośrednio do korpusu wszystko jest ok. Ma ktoś może taki kabelek i taki problem ????
    5dm2
  • obywatelgc
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 48

Witam tak bywa z zamiennikami
    miałem podobny problem ale z zamiennikiem innej firmy ,
    sprawę załatwiła wymiana u sprzedawcy na sprawny i do dziś mi działa ale używam go sporadycznie więc może dlatego jeszcze działa ,
    jeżeli jest jeszcze na gwarancji to proszę zażądać u sprzedawcy wymiany na nowy , z resztą nikt takich kabli nie naprawia bo to mija się z celem, gdyż jest to nie opłacalne ,
    życzę pozytywnego załatwienia sprawy
    Pozdrawiam

Komentarz

• RAdoCanon
      Bywalec
      • 2008
      • 116

dzięki za odp
      5dm2

Komentarz

• adamowski1
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 18

A może styki są zabrudzone,lub któryś nie dociska,kiedyś tak miałem,pomogło przeczyszczenie styków.

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

sprobuj zalozyc ferryt, moze pomoze.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Mam cos podobnego, dziala.

Komentarz

• RAdoCanon
              Bywalec
              • 2008
              • 116

Zamieszczone przez dzik
              Mam cos podobnego, dziala.
              masz na myśli kabel czy ferryt?
              5dm2

Komentarz

• RAdoCanon
                Bywalec
                • 2008
                • 116

próbowałem z tym ferrytem i dalej nie działa
                5dm2

Komentarz

• donald7000
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 382

Zapomnij o ferrycie. Nie masz kontaktu między lampa a puszką.
                  Jeśli to to badziewie które jest na zdjęcia z podpiętego linka to najprawdopodobniej, jeden ze styków kostki do lampy nie łączy.
                  Jeśli masz 580 II z gumową osłoną zwykle tak będzie się działo. Miałem to samo i oddałem ten kabel. Oczywiście może się zdarzyć że jeden z przewodów gdzieś dostał zimnego lutu i koniec komunikacji między puszką a lampą.

Komentarz

• Canion
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 551

swego czasu kupiłem dokładnie taki przewód jak w linku i owszem, błysk wyzwalał i na tym koniec. ettl nie przenosił. sprzedawcy wiedzą ze te przewody są felerne a mimo to wciskają kolejnym klientom. dodam że po reklamacji przysłano mi drugi i ten też nie działał. wieć to ewidentna wina produktu a nie konkretnego egz. oddaj i zapomnij . szkoda nerwów

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

ja kupilem podobny przewod, tzn widac ze produkowane sa w jednej fabryce w Chinach, tylko ze kabel jest podwojny, perypetie zwiazane z nim opisywalem w innym watku,
                      cytuje:
                      Zamieszczone przez sebcio80
                      pytanie po częsci związane z przedłużaniem przewodu...

zakupiłem podwójny przewód: http://www.allegro.pl/item785133272_...ex_ii_50d.html

i niestety nie działa ETTL z 580EX II, niewazne czy podlacze jedna czy dwie lampy, wyzwala tylko pelnym blyskiem, jeszcze dziwniejsze jest to ze wczoraj dzialo wspomaganie AF a dzis nie dziala...

za to po podlaczeniu Sigmy 500 DG Super ETTL działa...

ktoś wie o co chodzi?
                      kabel jest ok, sprawdzilem miernikiem

zreszta skoro lampa Sigmy dziala to musial byc ok, wydaje mi sie ze winna jest stopka, ktora jest metalowa, i gdzies musi albo robic zwarcie na stykach albo zle przywierac

PW przychodza do mnie jutro, ale na pewno nie beda dzialac, dopoki nie rozwiaze problemu z tymi 580EX II
                      wszystko wyglada ok, rozwiazalem problem, chociaz nie jego istote... ale wszystko dziala,

podpielem do body najpierw oryginalny przewod Canona, rzecz jasna pojedynczy, a do niego ten podwojny... wszystko dziala jak trzeba,

jak podepne najpierw podwojny do body a potem do jednego konca pojedynczy Canona to tez ta jedna lampa dziala ok, wiec problem nie tkwi w stopkach, bo w obudwu konfiguracjach dziala wszystko ok, problem musi byc gdzie indziej, tylko gdzie?

tak czy siak ta informacja moze komus sie przyda kto zamierza kupic owy przewod i uzywac go z 580EX II

przy dwoch lampach, blyska jakies +2/3 eV wiecej niz przy jednej lampie, biorac pod uwage ze lampy Canona najczesciej o tyle niedoswietlaja to jest idealnie :-)
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• RAdoCanon
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 116

dałem sobie spokój z tym kablem i kupiłem wyzwalacz radiowy...oczywiście tania chińszczyzna, ale jak na razie wszystko działa.
                        5dm2

Komentarz

• nightartist
                          Zablokowany
                          • 2008
                          • 33

miałem 4 takie kable, 3 musiałem wymienić - gdyby nie to że wymiana kosztowała mnie 15zł/za kabel *koszt wysyłki - kupiłbym pewnie oryginalny.

Komentarz

Pracuję...