Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ostatnio zakupiłem kabel synchro do mojego canonka http://www.jabbafoto.pl/opis/327384/...-5m-canon.html
Na początku nie było problemu z wyzwalaniem błysku na ettl jak i na manualu. Na dzień dzisiejszy problem jest w tym, że po podpięciu kabla aparat widzi lampę lecz lampa nie chce błyskać na ettl ani na manualu. Gdy podepnę lampę bezpośrednio do korpusu wszystko jest ok. Ma ktoś może taki kabelek i taki problem ????
Witam tak bywa z zamiennikami
miałem podobny problem ale z zamiennikiem innej firmy ,
sprawę załatwiła wymiana u sprzedawcy na sprawny i do dziś mi działa ale używam go sporadycznie więc może dlatego jeszcze działa ,
jeżeli jest jeszcze na gwarancji to proszę zażądać u sprzedawcy wymiany na nowy , z resztą nikt takich kabli nie naprawia bo to mija się z celem, gdyż jest to nie opłacalne ,
życzę pozytywnego załatwienia sprawy
Pozdrawiam
Zapomnij o ferrycie. Nie masz kontaktu między lampa a puszką.
Jeśli to to badziewie które jest na zdjęcia z podpiętego linka to najprawdopodobniej, jeden ze styków kostki do lampy nie łączy.
Jeśli masz 580 II z gumową osłoną zwykle tak będzie się działo. Miałem to samo i oddałem ten kabel. Oczywiście może się zdarzyć że jeden z przewodów gdzieś dostał zimnego lutu i koniec komunikacji między puszką a lampą.
swego czasu kupiłem dokładnie taki przewód jak w linku i owszem, błysk wyzwalał i na tym koniec. ettl nie przenosił. sprzedawcy wiedzą ze te przewody są felerne a mimo to wciskają kolejnym klientom. dodam że po reklamacji przysłano mi drugi i ten też nie działał. wieć to ewidentna wina produktu a nie konkretnego egz. oddaj i zapomnij . szkoda nerwów
ja kupilem podobny przewod, tzn widac ze produkowane sa w jednej fabryce w Chinach, tylko ze kabel jest podwojny, perypetie zwiazane z nim opisywalem w innym watku,
cytuje:
Zamieszczone przez sebcio80
pytanie po częsci związane z przedłużaniem przewodu...
i niestety nie działa ETTL z 580EX II, niewazne czy podlacze jedna czy dwie lampy, wyzwala tylko pelnym blyskiem, jeszcze dziwniejsze jest to ze wczoraj dzialo wspomaganie AF a dzis nie dziala...
za to po podlaczeniu Sigmy 500 DG Super ETTL działa...
ktoś wie o co chodzi?
kabel jest ok, sprawdzilem miernikiem
zreszta skoro lampa Sigmy dziala to musial byc ok, wydaje mi sie ze winna jest stopka, ktora jest metalowa, i gdzies musi albo robic zwarcie na stykach albo zle przywierac
PW przychodza do mnie jutro, ale na pewno nie beda dzialac, dopoki nie rozwiaze problemu z tymi 580EX II
wszystko wyglada ok, rozwiazalem problem, chociaz nie jego istote... ale wszystko dziala,
podpielem do body najpierw oryginalny przewod Canona, rzecz jasna pojedynczy, a do niego ten podwojny... wszystko dziala jak trzeba,
jak podepne najpierw podwojny do body a potem do jednego konca pojedynczy Canona to tez ta jedna lampa dziala ok, wiec problem nie tkwi w stopkach, bo w obudwu konfiguracjach dziala wszystko ok, problem musi byc gdzie indziej, tylko gdzie?
tak czy siak ta informacja moze komus sie przyda kto zamierza kupic owy przewod i uzywac go z 580EX II
przy dwoch lampach, blyska jakies +2/3 eV wiecej niz przy jednej lampie, biorac pod uwage ze lampy Canona najczesciej o tyle niedoswietlaja to jest idealnie :-)
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Komentarz