Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura.
Moje radosne przemyślenia:
- Bardzo potrzebuję ff, przy okazji 24-70 będzie świetnym podstawowym szkłem.
- Nie wiem, na co mi te 12mpix (najczęściej max jaki robię to 20x30cm)
- Niestety miałem okazję dowiedzieć się, co znaczy AF w jedynkach. W piątce nie będzie tak fajnie..
- Zdaję sobie sprawę, że od razu nie będzie dobrego softu do konwersji RAW z 5D.
- 1D jest już znaną konstrukcją, 5tka pewnie będzie jeszcze miała swoje bugi.
- Jakby nie patrzeć, 1ka to jednak stara konstrukcja..
Oszklenie chwilowo pomijam, choć w przypadku 5D sprawa jest zdecydowanie prostsza.
Cena obu puszek jest podobna. Nie mam zielonego pojęcia co myśleć. POMOCY!!!!
Ja bym brał 5D. Co full frame, to full frame. A co do odbitek, to zawsze sięmoże przydarzyć, że będziesz potrzebował większe niż 20x30. No i z tego co mi się zdaje, to 5D będzie bardziej ciche od 1 (śluby).
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura...
Mój znajomy mawiał bardzo mądrze tak - ja ci dobrze radzę, zrób jak chcesz :-D
I to jest naprawdę bardzo dobra rada. Tym bardziej, że tej PiątkiDe jeszcze nikt z nas nie ćwiczył i dopiero za kilka miesięcy okaże się, czy ma jakieś bugi (o czym sam piszesz). Daj Bóg, jesli tylko software'owe; a co jeśli bedą tam jakieś niedoróbki mechaniczne
Osobiście najbardziej obawiałbym się nieskutecznego AF. No bo jeśli to będzie AF z dziesiątki/dwudziestki opakowany w korpus z matrycą FF, to ja dziękuję. A znając już trochę strategię Canona, to tak może być :-(
Moim zdaniem dylemat jest taki:
- ci którzy mają dużo wiary w sobie, powinni celować w 5D,
- ci zaś, którzy lubią się asekurować powinni celowac w jedynkę, nawet starą.
Wybór należy do Ciebie.
Jurku, ale jest pewna grupa ludzi (z którą zresztą nie mam nic wspólnego ;-) ) którzy na FF czekają jak na zbawienie... i są ważniejsze niż różnice w AF. I jeśli Jarek się do niej zalicza, to pozostaje mu tylko upewnić się, że nie ma jakichś ewidentnych bugów (stąd trzy miesiące) i siup do sklepu :-)
A tak z drugiej strony, wyczytałem gdzieś, że po dokładnym przeliczeniu 1Dmk2 ma cropa 1.255. To w sumie już nie tak dużo ;-)
Wybór wcale nie jest prosty. Główne przeznaczenie: śluby, makra, architektura.
Moje radosne przemyślenia:
- Nie wiem, na co mi te 12mpix (najczęściej max jaki robię to 20x30cm)
- Niestety miałem okazję dowiedzieć się, co znaczy AF w jedynkach. W piątce nie będzie tak fajnie..
- Zdaję sobie sprawę, że od razu nie będzie dobrego softu do konwersji RAW z 5D.
- 1D jest już znaną konstrukcją, 5tka pewnie będzie jeszcze miała swoje bugi.
- Jakby nie patrzeć, 1ka to jednak stara konstrukcja..
Oszklenie chwilowo pomijam, choć w przypadku 5D sprawa jest zdecydowanie prostsza.
Cena obu puszek jest podobna. Nie mam zielonego pojęcia co myśleć. POMOCY!!!!
1Dynka. To proste. Jedyną wadą, którą musisz brać pod uwagę to waga. Dasz radę biegać z tym bydlakiem cały ślub i pół wieczora?
Dlaczego 1Dynka:
- dawałeś radę na 1.6 to dasz i na 1.3? - C'mon!
- 1.3 i tak poszerzy Ci trochę horyzonty.
- nie wyciąga wad obiektywów tak jak FF
- 8fps, w razie czego, np. gdy sypią ryż czy inne pszenice przed kościołem
- 5D to czy komuś się to podoba czy nie prototyp
- 5D wbrew pozorom jest drogi.
- mniejsze ryzyko awarii
Dlaczego 5D:
- FF -> cały ślub na upartego zrobisz jednym 24-70L <- duży kurna plus
- focus and recompose masz opanowane, nauka przewijania 45 pkt AF zajmie Ci troszeczkę.
Nie chce mi się pisać dalej. IMHO musisz wybrać czy to Ci się opłaca? W ile zwrócą Ci się ficzery 5D. Sam kiedyś o tym pisałeś.
Dzięki za rady. Na korzyść piątki przemawia u mnie jeszcze jeden argument: mam wielką ochotę sprawić sobie za jakiś czas 24mm z pokłonem. Przy mnożniku x1.3 trochę mijałoby się to z celem.
Więcej będę pewnie wiedział, gdy uda mi się spotkać z Corwinem (zaproponował mi możliwość pomacania jego sprzętu).
Wiecie coś na temat niezależnego oprogramowania do RAW (np. C1)?
gietrzy:
- waga 1ki mnie nie przeraża.
- przy x1.3 będę musiał zostawić 17-40, którego nie będę potrzebował przy 5D.
- 8fps to nie dla mnie. Wolę wcześniej pomyśleć, niż później w tym przebierać. Mam jeszcze odruchy ze slajdu, daję sobie radę z 1kl/s
- 45pkt AF znam, bardzo długo miałem EOS3.
- całego ślubiu nie da się zrobić jednym, czy dwoma szkłami. Przynajmniej ja nie potrafię. Do wagi torby i waliz ze światłami już się przyzwyczaiłem
- ficzery (których nie wykorzystam) i cena 5D już jest wliczona w zamiary
- sam nie wiem, czy AF z 1ki jest mi potrzebny. Już bardziej matówka z 5ki do makra.
gietrzy:
- waga 1ki mnie nie przeraża.
- 8fps to nie dla mnie. Wolę wcześniej pomyśleć, niż później w tym przebierać. Mam jeszcze odruchy ze slajdu, daję sobie radę z 1kl/s
- 45pkt AF znam, bardzo długo miałem EOS3.
- całego ślubiu nie da się zrobić jednym, czy dwoma szkłami. Przynajmniej ja nie potrafię. Do wagi torby i waliz ze światłami już się przyzwyczaiłem
- ficzery (których nie wykorzystam) i cena 5D już jest wliczona w zamiary
- sam nie wiem, czy AF z 1ki jest mi potrzebny. Już bardziej matówka z 5ki do makra.
W połączeniu z tym:
Zamieszczone przez oskarkowy
mówi jednoznacznie - piątka
Edit: patrząc na powyższe cytaty zastosuj się do rady Jurka - weź to, co chcesz i czego potrzebujesz ;-)
Wady i zalety wymienione powyzej to ja tylko dopisze egoistycznie - jak dla mnie 1DmkII lepszy.
Nigdy nie odczuwalem potrzeby fullframe a to jedyna zauwazalna dla mnie przewaga 5D... 1DMkII ma tych zalet nad 5D sporo wiecej.
A ze nie najnowsza konstrukcja? Ludzie nadal 1Ds kupuja i nie narzekaja .
Sprawdzona konstrukcja, bugi naprawione, nowego mozna brac praktycznie w ciemno ze bedzie super a nastepcy co najmniej 1,5 roku nie bedzie widac (chyba ze bridge, ale to raczej nie na ta wiosne).
Komentarz