Zastanawiam się choć wiele już o tym było na forum jakie argumenty możecie wytoczyć by nie kupować Sigmy 70-200 f 2,8 DG .... tylko własnie Canona. Różnica w cenie znaczna bo jakieś 1000 - 1500 zł i musze znaleźć poparcie argumentami by tak uczynić i wydać więcej
W grę nie wchodzi raczej f/4. A i jeszcze jedno gdzie można kupić to szkiełko najtaniej na fakturę może wiecie ???
Gdzie i dlaczego kupić własnie 70-200 f/2,8L
Zwiń
X
-
-
-
Hehe, nie ma to jak dolozyc do piecaZamieszczone przez mmszaZ dwojga złego
Komentarz
-
wszystko zaleszy po co ci ta sigma lub ten canon..
foty z mojej sigmy na pelnej 2.8
Jesli nie specjalnie sie przejmujesz testami, tablicami, wodotryskami i wychwalana szczelnoscia to kup sigme.
Odnosnie tej szczelnosci.. troche biegam z nia po ulicy.. bywala w roznych warunkach i nie mam syfu w srodku.. Nie widzialem tez ani jednego posta o paprochach w srodku na innych forach gdzie swoje za i przeciw wystawilo kilkuset userow.
Robi fajne plastyczne portrety, dlugi dystans na 2.8 nie polecany bo faktycznie mydli ale to raczej zrozumiale dla 2.8 i np 400metrówCanon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.Komentarz
-
Canon tez nie. Tylko wersja z IS jest uszczelniana 8)Zamieszczone przez DarekSzuRozumiem, że Sigma nie jest uszczelniana ???Komentarz
-
-
Co do zastosowań to potrzebuję szkła do raczej do fotografowania z użyciem monopodu, statywu - nie pracuję jak na razie w sytuacjach dynamicznych zdjęć. Do studia wystarczy mi 24-70 L + 50 1,4 w reportażu 17-40 4 tez radzi sobie dośćdobrze prawie na pełnej dziurze - długasa potrzebuję czasami do krajobrazu - w sumie sigma sporo tańsza.Analog i cyfraKomentarz
-
nie raczej nie dg.. za droga to juz wolalbym dolozyc jednak do canona..
dg od nie dg nie rozni sie znaczaco .. w samplach dokladnie to samo. uzywane kupisz swobodnie do 2600 zlCanon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.Komentarz
-
a czemu nie Tokina AF 80-200mm f/2,8 AT-X PRO?
przejrzałem własnie sobie ofertę krotkich tele i cenowo wypada najlepiej, jakosciowo - ciezko cos na ten temat znalesc, ale to co jest to same pozytywy... nówke w USA masz za 550$, w polszy za 2700zł... jak ci nie zbywa kasy to moze to to ci wystarczy
Komentarz
-
Racja - temat do dalszych przemyśleń i analiz. Już nawet zacząłem myśleć o nowym canonie 70-300 z ulepszonym stabilizatorem obrazu - może dla mnie i to by wystarczyło ..... Do zastosowań zarobkowych takiego obiektywu na razie nie potrzebuję a jedynie do pstryknięcia od czasu do czasu miłych zblizeń .....Analog i cyfraKomentarz
-
Panowie, z tym uszczelnieniem to chyba przesada
Z tego co pamietam, to większość L'ek nie jest w pełni uszczelniona. Do pełnego bezpieczeństwa pracy Canon zaleca stosowanie filtrów wskazanych marek. W końcu inaczej uszczelnianie body nie miałby wiekszego sensu, gdyby nie dało sie zbudować całego szczelnego zestawu.
Komentarz
-
I jeszcze co do wyboru: Ja za swoją Sigmę zapłaciłem 699$ z wliczonym transportem. Odpowiednik Canona kosztuje analiogicznie około 1150$. Jeśli masz możliwość kupna w USA i przywiezienia sprzętu, wtedy zapłacisz odpowiednio: 2275PLN i 3740PLN.
Jeśli nie zależy ci na f2.8 to polecam bardzo sigmę 100-300/4, dokładnie w połowie tego zakresu cenowego, z rewelacyjną jakośćią optyczną.Komentarz
-
A jednak kupiłem 70-200 sigmę APO HSM co po odliczeniu VAT ipodatków zbije mnie po kieszeni jakieś 2000 zł. Za moment pierwsze podpięcie do body i testy ...Analog i cyfraKomentarz
-
Kilka fotek z ręki na f 2,8 - bez zarzutów jesli chodzi o ostość - mniej podoba mi się bokeh ale nie jest źle, studio f 8 1/250 ostrość rewel;acyjna - kolory, kontrast - OK. Jeszcze myślę, że szybkie testy w plenerze wykonam ale jak na tą chwilę nie jestem rozczarowane wręcz przeciwnie. Acha, do tego nie wiele cięższy od 24-70 L canona
No ale bezmonopodu chyba ani rusz .... i po co było go kiedyś sprzedawać ... ech .....
Analog i cyfraKomentarz
-
e tam... pocwicz troche rece
i szybko przywykniesz bez monopodu operowac ta sigma
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.Komentarz
Komentarz