Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszsyskich.
Od niedawna jestem użytkownikiem lustrznaki i zastanawiam sie bo mam 17-85 IS ale jest ciemniejszy za to o przeszło połowę tańszy od 24-70 , coś ktoś wie bo paru znajomych mi go polecało ale wszyscy są z daleka i nie mogłem się nim osobiście pobawić. Warto dać 4999 ? czy zostać przy moim i sie dalej cieszyć ?
:-d
jak tak twierdzisz ....
tak na marginesie pytanie bo chiałem 5D ale tem coś zmeinili w mocowaniu obiektywu czy jak bym zmeiniał aparat te dwa co mam bedą pasować ?
ta wkalił bo był dal żony a jej nie potrzebny , dpview ma inaczej zkonstruowaną stronke i nie dało się wkleić a stiva 123 i był. najważniejsze zę się sprzedał :-)
ta wkalił bo był dal żony a jej nie potrzebny , dpview ma inaczej zkonstruowaną stronke i nie dało się wkleić a stiva 123 i był.
Przepraszam, ale po jakiemu to jest? Czy ja przez tak krótki okres za granicą aż tak zapomniałem języka??
Nie ma sensu porównywanie 24-70 i 17-85. Jeśli już to 24-70 vs. Tamron 28-75. Mi się wydaje, że jeśli ktoś nie czuje wyraźnej potrzeby wydania 2x tyle na przysłowiową "jakość wykonania" i superszybki focus, to chyba lepiej kupić chwalonego wszędzie Tamrona a za resztę urządzić sobie ze dwie ciekawe wycieczki, na których można tego sprzętu poużywać. Aczkolwiek posiadanie naraz 17-85 i 28-75 jest jakieś takie... dziwne :-) (choć może nie pozbawione kompletnie sensu)
Przepraszam, ale po jakiemu to jest? Czy ja przez tak krótki okres za granicą aż tak zapomniałem języka??
Nie ma sensu porównywanie 24-70 i 17-85. Jeśli już to 24-70 vs. Tamron 28-75. Mi się wydaje, że jeśli ktoś nie czuje wyraźnej potrzeby wydania 2x tyle na przysłowiową "jakość wykonania" i superszybki focus, to chyba lepiej kupić chwalonego wszędzie Tamrona a za resztę urządzić sobie ze dwie ciekawe wycieczki, na których można tego sprzętu poużywać. Aczkolwiek posiadanie naraz 17-85 i 28-75 jest jakieś takie... dziwne :-) (choć może nie pozbawione kompletnie sensu)
Arkan, rzucił tu kiedyś wyzwanie dla 24-70L wystawiając fotkę kobiety zrobioną Tamronem [email protected] zakręconym na 1Ds. Jak ją zobaczyłem to tylko się utwierdziłem, że dobrze zrobiłem spuszczając moją kopię tej boskiej elżbiety
Oczywiście trzeba powiedzieć jasno i wyraźnie: nie widziałem konkurencji dla 24-70L jeśli idzie o wierność barw i kontrast!
Jak trafisz na dobry egzemplarz nie sprzedasz go, żeby niewiem co. Choć trochę ciemne ;-)
Gietrzy: wez pod uwage zarowno Ty, jak i koledzy, ze porownywanie szkiel podpietych do roznych cyfrowych korpusow jest rownie bez sensu, co porownywanie 1Ds z 10D....
Jesli widziales zdjecia Arkana z 1D, to zapewniam Cie, ze COKOLWIEK zalozysz do tego body, to padniesz na podloge! Podkreslam - cokowiek. Nawet przez butelke od coli ten aparat robi super fotki. Po prostu nie jest to smietnik z filtrami AA
Tak wiec spokojnie z tymi podnietami. Wcale nie zrobiles dobrze sprzedajac szklo z literka L, a zwlaszcza 24-70, ktory jest naprawde bardzo dobrym obiektywem i nie wiem skad na tym forum wzielo sie ogolne mniemanie o jego "niesotrosci" , czy tez o nieostrych egzemplarzach...!?
Byc moze wielu z Was mialo wiele takich szkiel i wyciągnęli średnią statystyczną ... ja mialem jedno i nigdy nie narzekalem, ani z EOS3, ani z 10D...
W kazdym razie: ja osobiscie odradzam wszelkie cuda typu Sigma, Tamron i inne.
Stac Cie na 20D lub 1dmkII to kup sobie profesjonalne szklo Canonna.
A testy z cyfrakami logiczne sa jedynie przy zastosowanie tych samych aparatów z dokladnie tymi samymi parametrami oraz obrabianymi plikami w takich samych programach !!
Jesli widziales zdjecia Arkana z 1D, to zapewniam Cie, ze COKOLWIEK zalozysz do tego body, to padniesz na podloge! Podkreslam - cokowiek. Nawet przez butelke od coli ten aparat robi super fotki. Po prostu nie jest to smietnik z filtrami AA
No, Arkan, na takie dictum... ;-)
BTW, nie wiedziałem, że 1Ds nie ma filtra... bo z tego co kojarzę, to markiII (obydwa) już chyba mają?
Jak może w ogóle nie mieć? Przecież to bez sensu. Może mieć co najwyżej inaczej ustawioną częstotliwość graniczną, czy inną stromość nachylenia zboczy, ale filtr AA jest na 100%.
Ma tylko "normalny" a nie zmiekczajacy
Zreszta Panowie, kupcie, pożyczcie i zrobcie tym aparatem fotke najgorszym kitem Canon (czyli 17-40 ) a sami zobaczycie
Jak może w ogóle nie mieć? Przecież to bez sensu. Może mieć co najwyżej inaczej ustawioną częstotliwość graniczną, czy inną stromość nachylenia zboczy, ale filtr AA jest na 100%.
Z strony Kodaka dotyczącej Pro SLR/c :
"Does the DCS Pro SLR/c use an anti-aliasing filter?
No. The DCS Pro SLR/c does not have an anti-aliasing or "blur" filter. Consequently, the DCS Pro SLR/c yields images that are sharper than most other digital SLR cameras."
Komentarz