350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karol-29

350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca

Witam milych forumowiczow - prosze wesprzyjcie poczatkujacego ... Niedawno pozyczylem od kolegi lampe Canona 420 EX. Niestety nie moge zrozumiec jednej rzeczy - jezeli robie z nia zdjecia, aparat nastawiony w trybie automatycznym wybiera czas 1/90 s i odpowiednia przyslone. Jezeli pozniej w identycznych warunkach robie zdjecie z priorytetem czasu - nie jestem wstanie nastawic takiego czasu - miga mi brak mozliwosc doboru przyslony (oczywiscie czulosc nastawiona jest identycznie). Mimo to po zrobieniu zdjecia naswietla sie ono prawidlowo (zapala sie zielona lampka na moment na lampie). Co o tym sadzicie - wina aparatu, moze lampy a moze jeszcze cos innego?
    Prosze o info.
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Aparat ZAWSZE dobiera paramatry ekspozycji do swiatla zastanego ...a lampa jedynie doswietla. Jesli chcesz robic sensowne zdjecia z flashem to tylko i wylacznie tryb M. Ustawiasz sobie czas/przyslone/ISO tak jak Ci pasuje a lampa blysnie z taka sila aby poprawnie naswietlic takie E-TTLowe czarymary

polecam:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Komentarz

• Karol-29

Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
      Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
      Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?

Komentarz

• Ramirez
        Początki nałogu
        • 2005
        • 335

Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.

Komentarz

• Karol-29

OK.
          Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej. Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.

Komentarz

• DoMiNiQuE
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3548

Zamieszczone przez Karol-29
            Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
            No przeciez Ci napisalem, ze aparat pokazuje ekspozycje ZAWSZE dla swiatla zastanego. tym sie nie stresuj. W momencie nacisnieciua lampa blyska 2 razy (choc tego nie widac ). Za pierwszym razem wysyla blysk, pomiarowy na podstawie ktorego pody dobiera sobie sile lampy (ewentualnie czas albo przyslone w zaleznosci od trybo ofkors) a za drugim razem nastepuje wlasciwy blysk.

Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
            Mowilem, ze czarymary Bez znajomosci zasadzy dzialania E-TTLa trudno to zrozumiec ...po to podalem Ci linka.

Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?
            Nie (patrz wyzej)

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

OK. Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej.
              nie ma znaczenia czy lampa wbudowana czy zewnetrzna. swiatlomierz zawsze bedzie pokazywal to samo.

Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.
              czy ja o czyms nie wiem? moj tak nie robi

BTW: no chyba, ze focisz na zielonym to nie wiem jak to jest ...jeszcze nie probowalem
              Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez Ramirez
                Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
                Aparat czasu ani przyslony nie zmieni po nacisnieciu * tylko dobierze sobie sile blysku i zablokuje ekspozycje.

edit:
                http://photonotes.org/articles/eos-flash/
                Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• maciekw
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 76

Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.

Komentarz

• Maku70
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 66

Dzięki za wyjaśnienia, też nad tym medytowałem z dwa dni, czemu w TV migocze mi przesłona a nie powinna
                    coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/

Komentarz

• Karol-29

Dzieki wszystkim za wyjasnienia

Komentarz

• rysiaczek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 897

Zamieszczone przez maciekw
                        Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.
                        Mierzy scenę już podczas naświetlania, nie ma przedbłysku, reaguje 'na bierząco' - jak stwierdzi, że scena jest poprawnie naświetlona, to skończy i już
                        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

W zasadzie identycznie jak e-ttl. Przez obiektyw

Najwieksza roznica to polozenie czujnikow i ilosc pol pomiarowych. W e-ttl'u jest to ten sam miernik, ktory mierzy zastane i znajduje sie komorze z wizjerem (w popularnych cyfrakach obecnie 35 pol). We wczesniejszych systemach (ttl, a-ttl) byl to czujnik OTF (off the film) i mierzyl swiatlo odbite od powierzchni filmu... Nie mam dokladnej listy, ale byly to czujniki jedno i wielo polowe (trzeba pogrzebac w specyfikacjach puszek).
                          ...

Komentarz

• maciekw
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 76

Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???
                              Nie żebym był gołosłowny, ale skoro masz takie rozterki, to do kościołów chadzaj jedynie bez aparatu... ;-)

Ktoś kto dziś używa TTL'a (i ma dobre wyniki), to wg mnie osoba doskonale wiedząca co robi, co chce uzyskać i _pracująca_ na systemie TTL nie od wczoraj.

A żebym nie pisał pustych farmazonów, tu masz link w temacie - warto poczytać. :smile:
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

Pracuję...