Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj kupiłem (niestety używane) lampy studyjne CY400 2 sztuki + softboxy itd... Dopiero dziś zaczyna próbować sprzętu... i tu rozczarowanie bo albo ja nie umiem albo nie wiem co.. opisuję problem..
Aparat Canon20D ustawiam na statywie. Ustawienia aparatu czas migawki 1/200 oraz f 4. Tryb manualny. lampy wyzwalane kabelkiem z gniazda w aparacie.. Przy takich ustawieniach co 5-7 zdjęcie jest naświetlone poprawnie a reszta albo zupełnie nie naświetlona nie widać nawet konturów modela albo naświetlone połowicznie.. dokładnie pół zdjęcia naświetlone a pół czarne.... (oczywiście po każdym zdjęciu czekam aż lampy się naładują co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym) acha .. lampy błyskają za każdym razem..
natomiast przy ustawieniach aparatu czas: 1/40 f 22 tryb również manualny naświetla idealnie wszystkie klatki...
dzwoniłem do człowieka od którego kupiłem sprzet ale on broni się, ze jest sprawny a wina musi być po mojej stronie... złe ustawienia aparatu...
czy ktoś może mi pomóc?
acha.. może umieszcze fotki jak to wygląda choć nie wiem czy są potrzebne
dzwoniłem do funsports .. Ktoś z kim rozmawiałem powiedział, że synchro nie ma tu raczej nic do rzeczy... powiedział również, że czas 1/200 jest całkiem normalny.. i nie powinno być problemu... a mo problem zaczyna sie już od czasu 1/60!!!!!! nie wiem co jest... jestem lekko załamany... no nic.. ide szukać przyczyny..
acha powiedział też, że jeśli lampa błyska to znaczy, że jest sprawna.. ehk... w sumie to chyba mnie pocieszyło troszke...
te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.
A w aparacie synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?
Może tu jest problem, chociaż to trochę dziwne, że tylko niektóre zdjęcia są źle naświetlone. ??:
te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.
Zobacz to: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#faq5
Znalazłem to na innym wątku. Wynika z tego, że zdjęcie może być niedoświetlone, jeśli lampa nie zdążyła się naładować.
Sprawdź czas ładowania się lampy, może tu jest pies pogrzebany...
żyć mi to nie daje..
napiszę co zaobserwowałem.
Na początku próbowałem podpiąć kabel z jednej lampy do drugiej.. nie pomogło... wymieniłem kabel na drugi... również nic..
dopiero kiedy wyzwalam lampy CY400K lampą wbudowaną (zasłaniam ją kartonem aby nie psuła ekspozycji) nawet przy czasie 1/250s wszystkie zdjęcia naświetlone są prawidłowo...
Patrząc na 2 zdjęcia, które załączyłeś, to niedoświetlone wygląda tak, jakby błysk wyzwalany był zbyt późno lub zbyt wcześnie (nie wiem czy migawka otwiera się na dół czy do góry) w stosunku do otwarcia/zamknięcie migawki.
Chodzi mi o to, że górna część zdjęcia jest lepiej naświetlona, niż dolna. W przypadku problemu z synchronizacją, błysk może być wyzwalany np. w momencie, gdy migawka jest już częściowo zamknięta.
Dlatego pytałem Cię o to, czy synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?
Patrząc na 2 zdjęcia, które załączyłeś, to niedoświetlone wygląda tak, jakby błysk wyzwalany był zbyt późno lub zbyt wcześnie (nie wiem czy migawka otwiera się na dół czy do góry) w stosunku do otwarcia/zamknięcie migawki.
Chodzi mi o to, że górna część zdjęcia jest lepiej naświetlona, niż dolna. W przypadku problemu z synchronizacją, błysk może być wyzwalany np. w momencie, gdy migawka jest już częściowo zamknięta.
Dlatego pytałem Cię o to, czy synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?
Też mam takie wrażenie że błyska zbyt późno albo zbyt wcześnie... zdjęcie 2 jeszcze jest mało niedoświetlone... zdarza się że nie jest wcale a zdarza się że jest w okolicach połowy zdjęcia.
Zamieszczone przez Ramirez
?? sorry ale nie do końca rozumiem.. nie wiem gdzie i jak można ustawić tą lamelkę.. na lampie nie widze żadnych możliwości regilacji oprócz mocy błysku i tego czy lampa modelująca ma gasnąc po zrobienu zdjęcia czy nie. a w aparacie również nie znalazłem takiej opcji... ale być może znów czegoś nie wiem
Nie wiem jak to jest z twoimi lampami bo nie miałem z takimi styczności.
Bawiłem się tylko trochę Elfo.
Z podanych przez ciebie objawów wynikałoby że fotocelę masz ustawioną na drugi błysk co daje poprawne wyzwalanie lamp przy pomocy lampy na aparacie natomiast uniemożliwia poprawne wyzwolenie lamp przy użyciu kabla.
Na twoim miejscu ustawiłbym fotocelę na pierwszy błysk bądź też ją wyłączył.
(Oczywiście gdybam tak sobie tylko bo nie znam dokładnie twoich lamp)
Mateus: A to dziwne, bo lampa wbudowana daje przedbłysk, ktory powinien wyzwolić lampy przed otwarciem migawki.
hehe Metus lampę wbudowaną zasłaniam ręką i ona wyzwala lampy CY400K więc przedbłysk chyba blokuje ręka a błysk wyczuwalny jest przez lampy który je wyzwala... sam nie wiem... ale to dziala...
Ja mam 350D i u mnie jest to w Custom Functions -> Shutter Curtain sync
znalazłem tą funkcję ... zaraz się nią pobawię...
znalazłem też funkcję "flash sync speed in Av mode" ktoś wie co to takiego?? mam ustawione "auto" a tą shutter Curtain sync mam ustawione na 1
a więc... funkcja "flash sync speed in Av mode" nie wpływa na to nic a nic.. myślę że jest to ręczne bądz automatyczne ustawienie max. krótkiego czasu migawki przy użyciu lampy błyskowej.
natomiast funkcja Shutter Curtain sync troche pomogła. w momencie ustawienia na 1 to przy 1/200 nie udało mi sie poprawnie naświetlić klatki a problem pojawiał się juz przy czasie 1/60 natomiast przy ustawieniu na "2" poprawia się.. udaje mi się naswietlić ok 2/3 klatek przy czasie 1/125 ale nadal to nie jest to... a w funsports zapewniali, ze przy czasie 1/200 nie powinno być żadnych problemów... więc to nie jest ograniczenie możliwosci lamp
Komentarz