Miłe zaskoczenie Tokiną 28-70 f2.6-2.8 PRO II (AT-X 270)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Calliactis
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

Miłe zaskoczenie Tokiną 28-70 f2.6-2.8 PRO II (AT-X 270)

Skoro juz używana Sigma 24-70 f2.8 EX odmówiła mi kilka dni temu posłuszeństwa spadacją nie-delikatnie ze stołu, z pomocą mojego małego, młodego nie-znajomego... musiałem sobie poszukać czegoś nowego...
    Ehhh... szkoda obiektywu - był niezły... ale...
    Udało mi się sprzedać Tokinę 24-200 i za to co z niej zostało + część kosztów obiektywu zwróconych przez 'nie-znajomego' udało mi się nabyć kolejną Tokinę tym razem model AT-X 28-70 f2.6-2.8 PRO II... Dzisiaj zabrałem obiektywik na małe testy i muszę przyznac, że zostałem mile zaskoczony jej jakością...
    Nie tylko mowa o wykończeniu, ale równiez, a raczej przede wszystkim o foceniu...
    Z opisów wynikało, ze jest to obiektyw raczej 'słaby' - ze względu na mydlenie przy f2.6 do f3.5 oraz słabą ostrość nawet przy f8.0...
    No cóż - nie zawsze wato wierzyć w to co piszą ludzie, którzy czesto nie potrafią zbyt dobrze obsużyć obiektywu (opinie 'złe' pisały zazwyczaj osoby posiadające EOS'a 3000 [analog] lub coś minimalnie lepszego i które chciały mieć idealnie ostre zdjęcia przy f2.8... - no cóż - nie dogodzi im nawet chyba sam Canon z e'Lkami...)

Posiedziałem, popstrykałem, popatrzyłem... Veni, Vidi, Vici...

Spostrzeżenia na pierwszy rzut oka:

- ostrość 'poprawna' przy f2.6 lub f2.8 w całym zakresie ogniskowych i na 90% obszaru kadru (na zupełnych rogach ciut rozmywa)
    - 'mydlenie' (wygląda jak przesadzony softfocus) następuje przy 28mm i przesłone f2.6 - przy przełączniu na f2.8 lub f3.5 efekt ten jest już niewidoczny
    - praca AF szybka, pewna, stosunkowo cicha (głośniejszy od HSM czy USM, ale sporo cichszy od KIT'owego lub też 50 f1.8)
    - BOKEH miły dla oka (rozmywa w kształt trudno wyodrębnialnego ośmiokąta)
    - pierścień ostrości - chodzi płynnie, z (jak to miło mawiają) 'szlachetnym oporem' :-)... Posiada przesuwany mechanizm do przełączania w tryb AF i MF
    - pierścień zoomowiania - jw...
    - przełącznik AF/MF - typowy dla Tokiny - zwykły plastikowy - działa poprawnie, spełnia swoją funkcję (aby przełączyć w tryb AF->MF i na odwrót MF-AF należy przełączyć zarówno przycisk jak i przesunąć pierścień ustawiania ostrości...)
    - kolory naturalne, o dobrym nasyceniu - brak tendencji do przechodzenia w jakimś kierunku
    - obudowa solidna, tylko metal! waga - ciężka! ;-) - wygląd i funkcjonalność, oraz trwałość - BDB+... Sigma była gorzej wykonana - niestety...
    - nie ma tendencji do FF czy BF... ostrzy na to na co chcesz! ;-)
    ...

No cóż - popstrykam jeszcze trochę i podłączę tutaj też ilka fotek to sami ocenicie - narazie zostawiam Wam tekst na zachętę ;-)...

BTW: Czy ktoś miał jakis problem z tą Tokiną, komuś 'odmówiła działania'?
    5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
  • Błajo
    Początki nałogu
    • 2005
    • 473

oooo ja bardzo o fotki poprosze... najlepiej bez obrobki

http://yousendit.com/ <--- tam mozesz upnac.
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

A ile wyszlo Cie to szkielko ? Moglbys tez zapodac jakies zdjecia bo dobrze wiadomo ze pojecie ostre, kontrastowe itd dla kazdego znaczy cos zupelnie innego.
      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

Hmmm... Miałem 28-70 2,6-2,8 i mam 28-80 i jakkolwiek mogę sporo dobrego o nich powiedzieć to na pewno nie to że na dSLR są ostre od pełnej dziury...

Może dlatego że autor wątku testował z D30 który (co prawda nie mialem więc zgaduje ) ze względu na relatywnie małą rodzielczość matrycy nie jest tak wymagający w stosunku do szkieł jak puszki np 8MPix.....

Komentarz

• Calliactis
          Początki nałogu
          • 2005
          • 353

Co prawda to prawda... D30 może mniej wymaga od szkieł, ale...

no właśnie - ale...

sprawdziłem z 350D... dla mnie to szkło jest ostre... jutro podeślę zdjęcia - i owszem - od pełnej dziury nie jest ostre... ale oglądałem fotki z 28-70 f2.8 L i musze powiedzieć, że on też od pełnej dziury ostry nie jest... powoduje podobne 'mgiełki' na długim końcu przy f2.8....

Ale jutro podrzucę, to każdy zobaczy...
          5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
          rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• Błajo
            Początki nałogu
            • 2005
            • 473

Ale jutro podrzucę, to każdy zobaczy...
            Czekamy
            Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• gr86
              Początki nałogu
              • 2005
              • 328

zobacze jak ma się mój model Tokiny ze stałym światłem do tego ze zmiennym 2,6-2,8, czekam z niecierpliwością

Komentarz

• pawelloon
                Bywalec
                • 2005
                • 128

...udało mi się nabyć kolejną Tokinę tym razem model AT-X 28-70 f2.6-2.8 PRO II... Dzisiaj zabrałem obiektywik na małe testy i muszę przyznac, że zostałem mile zaskoczony jej jakością...
                a jak oceniasz jakość optyczną Sigmy w porównaniu z Tokiną przy różnych przysłonach. Interesuje mnie ostrość i kontrast

Komentarz

Pracuję...