M42 makro???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

M42 makro???

znacie jakieś dobre szkło makro na M42

zastanawiałem się (teoretycznie, bo mam przecież Sigmę) czy nie da się jakiegoś fajnego i taniego szkła makro z gwintem kupić, skoro AF nie jest tu do niczego potrzebny...jedyny problem to ostrzenie przy F22.....
    20Dset
    maj łeb...
  • mxdanish
    Uzależniony
    • 2005
    • 632

Zamieszczone przez Tytus
    znacie jakieś dobre szkło makro na M42

zastanawiałem się (teoretycznie, bo mam przecież Sigmę) czy nie da się jakiegoś fajnego i taniego szkła makro z gwintem kupić, skoro AF nie jest tu do niczego potrzebny...jedyny problem to ostrzenie przy F22.....
    Jak bez pierścieni i mieszka to Industar 50/2.8 jest niezły, a z pierścieniami lub mieszkiem to sonnarek 135/3.5. Z tym że jak ktoś wcześniej (w innym topiku) zauważył: szkła m42 na allegro drożeją (nie na tyle żeby przebić canonowe makro )

Problem z ostrzeniem przy f22? Jeżeli dobrze rozumiem o co Ci chodzi to odpowiadam, że w szkiełkach m42 przynajmniej ja ostrze przy największym otworze a później dopiero przymykam przesłonę.

Jeżeli się mylę to z pewnością ktoś mnie zaraz poprawi
    Pozdrawiam
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Tyle ze przymykanie przeslony do f22 zajmuje krotka chwile i moze powodowac poruszenie aparatu, ktore konczy sie przesunieciem plaszczyzny ostrosci.

Tytus, foty z sonara + mieszek tradycyjnie w mojej galerii.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Tyle ze przymykanie przeslony do f22 zajmuje krotka chwile i moze powodowac poruszenie aparatu, ktore konczy sie przesunieciem plaszczyzny ostrosci.

Tytus, foty z sonara + mieszek tradycyjnie w mojej galerii.
        no własnie, bez statywu i przyklejenia robala kropelką nie ma szans na ostrzenie i późniejsze przymykanie przesłony

mieszek jest ok ale skraca odległość ostrzenia...
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• mxdanish
          Uzależniony
          • 2005
          • 632

Zamieszczone przez Tytus
          Ale w przypadku sonnara (na przykład ) nie robi się z tego odległość 3 cm tylko ok 30-40cm (zależy od stopnia wysunięcia mieszka)a to nie jest już tak źle.
          Zamieszczone przez Tytus
          no własnie, bez statywu i przyklejenia robala kropelką nie ma szans na ostrzenie i późniejsze przymykanie przesłony
          Tyż racja, chyba że robal będzie nam pozował
          5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
          RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez mxdanish
            Ale w przypadku sonnara (na przykład ) nie robi się z tego odległość 3 cm tylko ok 30-40cm (zależy od stopnia wysunięcia mieszka)a to nie jest już tak źle.
            hmmmm

nigdy nie byłem w te klocki dobry, ale jeżeli tak to robi się z tego niezła odległość...

Zamieszczone przez mxdanish
            Tyż racja, chyba że robal będzie nam pozował
            jest jeszcze inny sposób, przed foceniem na godzinę robala do lodówki, zimno go spowalnia
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez Tytus

przesada, moje robale zywe, nieprzyklejone i bez statywu.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

Z moim sonarem nauczylem sie poslugiwac przyciskiem manual/automat. Namierzam wstepnie obiekt, wyostrzam na pelnej dziurze, przelaczam przycisk domykajac przyslone i wale seriami liczac ze cos ostrego wyjdzie
                A w zaciszu domowym, ze statywem to juz nie ma najmniejszego problemu.
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• birez
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 609

Zamieszczone przez gonzo44
                  Z moim sonarem nauczylem sie poslugiwac przyciskiem manual/automat. Namierzam wstepnie obiekt, wyostrzam na pelnej dziurze, przelaczam przycisk domykajac przyslone i wale seriami liczac ze cos ostrego wyjdzie
                  A w zaciszu domowym, ze statywem to juz nie ma najmniejszego problemu.
                  Question: Masz jakas specjalna przejsciowke, czy upitoliles bolca ?
                  Bo u mnie przejsciowka wciska bolca, przez co niezaleznie czy manual czy automat, przyslona sie domyka wraz z kreceniem pierscieniem...

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

Sonnara uzywam tylko do makro, wiec na stale mam przykrecony najmniejszy pierscien bez popychacza przyslony.
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• storm
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 183

Sonnar + Mieszek przydatny przy np owadach ktore sa bardziej plochliwe,
                      Aktualnie testuje Industara 50ke, przyznaje ze jakosc bardzo fajna, ale co najwyzej do zdjec natury, kropelek i malo poruszajacych sie obiektow.
                      Zalety m42 sa przedewszsytkim w cenie, i w jakosci.

Zamieszczone przez birez
                      Question: Masz jakas specjalna przejsciowke, czy upitoliles bolca ?
                      Bo u mnie przejsciowka wciska bolca, przez co niezaleznie czy manual czy automat, przyslona sie domyka wraz z kreceniem pierscieniem...
                      Mozna kupic pierscien posredni z kabelkiem ktory popycha przeslone..
                      Ale nie bardzo widze zastosowania tego w polu.

Komentarz

• mxdanish
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 632

Zamieszczone przez storm
                        Aktualnie testuje Industara 50ke, przyznaje ze jakosc bardzo fajna, ale co najwyzej do zdjec natury, kropelek i malo poruszajacych sie obiektow.
                        Mam w/w Industara i próbowałem z mieszkiem ale trzeba być tak blisko obiektu (3-5cm) że o robieniu żywych owadów raczej można zapomnieć
                        Ale tak jak mówisz jakościowo - super.

Komentarz

• Andee
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 503

Ja stosuje Industara 2.8/50 i Pentacona 1.8/50, z tych 2 wole Pentacona, raczej nieuzywam przeslony powyzej 8... Uzywam mieszka ale przymierzam sie do pierscieni.

Mam tez Sonnara 3.5/135, nieprobowalem z nim makro ale chyba musze sprawdzic jak wychodza z niego fotki...

Fotorgafuje tylko zywe owady w naturalnym srodowisku, marne efekty mozna zobaczyc tu: www.andee.nwz.pl
                          Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

Pracuję...