Sandisk EXTREME III - oryginał?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Sandisk EXTREME III - oryginał?

Mam nadzieje, że to poprawny dział...

Mam okazję kupić na jednym forum od znajomego taką CFkę w bardzo promocyjnej cenie.
    Ponoć kupione od tego typa: http://allegro.pl/item750132437_sand...gratis_fv.html

Tutaj zdjęcie sprzętu:

Wygląda na oryginał, ktoś ma jakieś obiekcje? Akurat chciałem zakupić 2-3 takie karty na Agito i teraz się zastanawiam czy nie wziąść tej tutaj. Karta nówka ponoć.
  • ostrowin
    Bywalec
    • 2008
    • 103

Dopóki nie wezmiesz do ręki to się nie dowiesz .

Sam kiedyś kupiłem podróbę i zorientowałem się o tym tylko po transferach.
    30D + 17-40+ Plástico Fantástico

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Tylko gorzej jak kupisz katrę oryginalną na 1 GB z podrobioną etykietą na 8 GB, ja taką trafiłem.

Komentarz

• tom517
        Początki nałogu
        • 2007
        • 495

Ta chyba wygląda na wyjętą z blistra, z tego co do tej pory się spotkałem wszystkie Sandiski CF były w blistrach, których się nie da otworzyc, trzeba wyciąć. Ale przyznam że nie jestem w stanie rozpoznać, bo np 3 kupiłem oryginalne w MM 4GB, w różnych odstępach czasu, a każda trochę inaczej wygląda.

Komentarz

• najeli
          Uzależniony
          • 2008
          • 992

Nie dam głowy (nie piszę z domu i nie mogę sprawdzić), ale moje wyglądały tak samo. Nie jestem pewna, czy zachowałam pudełko, ale reszta wygląda analogicznie. Też 8gb w wersji III. Kupowałam w sklepie, którego nie podejrzewam o kanty, rok temu w cenie 149zł sztuka.
          www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
          C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

Kupiłem kartę IV extreme 8GB w oryginalnym pudełku na allegro od pewnego typa, polak który siedzi w UK, wyjąłem z blistra bardzo podobny zestaw, płytka ,etui a tu zamiast 8 GB jak na karcie ->w rzeczywistości 1GB :-(.dlatego nie kupuję więcej u niesprawdzonych sprzedawców .

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Olać. Kupie w Agito. Choć mam tu w ręce jedną z Agito i nie ma ESP technology na niej. Ale pewnie już za nowy rzut?

Komentarz

• HUBERTUS
                Coś już napisał
                • 2008
                • 86

po pierwsze musi być wszystko zapakowane w zgrzewany blister
                po drugie na odwrocie koperty (tej od płytki) musi być kod aktywacyjny do programu służącego do odzyskiwania utraconych danych
                po trzecie rachunek i gwarancja na 10lat jakiej udziela producent
                raz napatoczyłem się na podróbkę 8GB IV i nie polecam takowych okazji
                straciłem połowę zdjęć zapisanych na karcie
                karta okazała się wolniejsza od III i posiadała bad sektory
                Lepiej dać nieco więcej ale mieć pewność że kupuje się to czego się chce!
                Pozdrawiam
                30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Komentarz

• Chris_11
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 572

Ja dwa dni temu odebrałem Extreme III zakupiony w Fotojokerze. Co prawda nie 8., ale 4GB i potwierdzam, że jest w blistrze. Nie miałem natomiast oprogramowania, a jedynie w blistrze był kod aktywacyjny do programu, który można ściągnąć ze strony.
                  Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• matzone
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 46

Dziś przyszła paczka z zakupioną w sklepie internetowym Agito kartą pamięci Sandisk Extreme III 16 GB. Była zapakowana w zgrzewany blister. Karta jest identyczna jak ta pokasana na stronie Sandiska. Numer seryjny umieszczony na dłuższym boku (symbol i napis MADE IN CHINA). W zgrzanym blistrze była kartka na której był adres strony z programem RescuePro i kodem aktywacyjnym. Program pobrałem ze strony producenta i go aktywowałem. Wszystko jak do tej pory zagrało.
                    Pojemność po sformatowaniu karty wynosi około 14,89GB. Wątpliwości pojawiają się przy testowaniu prędkości zapisu i odczytu. W programie HD Tach karta Sandisk 16GB Extreme III (30MB/s)uzyskała srednie predkości 11,2 MB/s a karta Sandisk 4GB Extreme III (20MB/s) wynik 12,8MB/s.
                    Czy na takie dziwne wyniki może mieć wpływ czytnik? Ten, który testuje karty to jakiś no name USB2.0 Hi-SPEED. Teoretycznie karta 16GB powinna być szybsza ?
                    Możecie coś doradzić?

Komentarz

• APP
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 664

Tak, czytnik może wpływać (i często wływa na wyniki -vide wątek o czytnikach /link/, choćby ostatnie strony). Nawet program, którym wykonywane są operacje ma wpływ (choć w podanym przypadku mówimy o konkretnym tescie -możemy założyć, że ten HDtach był względnie nowy?)

Swoją drogą, czyżby SanDisk przestał załączać RescuePro na płycie?
                      Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• matzone
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 46

Sandisk zaczyna oszczędzać. W komplecie zabraklo też tego badziewnego pokrowca na kartę pamięci, bida nastała
                        Ostatnio edytowany przez matzone; 9848.

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

Właśnie odebrałem nowego Sandiska Extreme (bez numerka, nie-pro, wersja 60MB/s) i plastik w końcu można zwyczajnie otworzyć, bez kaleczenia palców i używania nożyczek :-)
                          Moim zdaniem teraz się nie opłaca już kupować Extreme IV - ceny są wyższe niż Extreme (bez numeru), a wydajność niższa.
                          RescuePro na płycie nie ma od dawna, jest za to link do strony WWW gdzie można go ściągnać + kod do aktywacji.
                          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Daniell
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 152

Witam

Kupiłem kartę pamięci Sandisk Ultra 30MB/s (jest to nowa seria która wkrótce zastąpi karty Extreme III) i po przetestowaniu jej w programie HD Tach jestem trochę zaniepokojony jej parametrami. To co mnie niepokoi to bardzo poszarpany wykres(przeprowadziłem test również z 3 innymi kartami sandiska i był on znacznie bardziej "równomierny") oraz słaby wynik Average read. Dla porównania stara karta Extreme III w wersji 20 MB/s osiągneła wartość Average read 19,3 MB/s (burst speed 19,6 MB/s) Poniżej zamieszczam zrzut z programu. Ograniczeniem nie jest czytnik pamięci ponieważ dla karty Extreme IV osiągnął on prędkość (31,2 MB/s). Czy wynik programu HD Tach daje podstawy do stwierdzenia że z kartą coś jest nie tak

Proszę Was również o informacje w jakim programie można w prostu sposób zmierzyć rzeczywistą prędkość odczytu/zapisu karty ponieważ wyniki programu HD Tach nie są dla mnie zbyt zrozumiałe

Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• KMV10
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2320

Nie przejmowałbym się zbytnio - podróby były wolniejsze, ale nie ma oczywiście pewności czy nie przyspieszyły - najważniejsze czy karta pochodziła z oficjalnego kanału dystrybucyjnego?

Zamieszczone przez matzone
                              .
                              Czy na takie dziwne wyniki może mieć wpływ czytnik? Ten, który testuje karty to jakiś no name USB2.0 Hi-SPEED. Teoretycznie karta 16GB powinna być szybsza ?
                              Możecie coś doradzić?
                              Jak najbardziej czytnik może mieć znaczenie. Ja po serii idiotycznych testów (typu 7 MB/s dla Extreme III) wywaliłem czytnik, kupiłem Sandiska na USB i problem się skończył.
                              Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

Pracuję...