Mam mala prosbe czy ktos z Szanownych forumowiczów moze mi poradzic ( poczatkującemu) jaki obiektyw wybrac do canona 350d ( mam zamiar go kupic ale slyszalem ze lepiej samo body + jakis inny obiektyw niż ten standardowy). Narazie jakies zdjecia budynków, krajobrazy, ludzie i makro. Wiem ze za dużo mam wymagań. Prosilbym o przykladowe propozycie. I jeszcze jedno na com szczegolne zwrócić uwage przy wyborze ( chodzi mi o te parametry - bo dla mnie nic nie mówią - co one oznaczaja). Z góry dziękuję za wszelką pomoc i może ktoś mnie zrozumie.
Obiektyw?!?!
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jesli to a byc tylko jeden obiektyw to srednio to widze, ale do krajobrazow i budynkow moze byc np. Canon 17-40, a do macro Canon 100 F/2.8.
BTW kto Ci powiedzial ze kit'a nie warto brac ? Jak na ta cene jest to bardzo fajne szklo... -
EF 28-135 ISZamieszczone przez grregorry1jaki obiektyw wybrac do canona 350d ( mam zamiar go kupic ale slyszalem ze lepiej samo body + jakis inny obiektyw niż ten standardowy). Narazie jakies zdjecia budynków, krajobrazy, ludzie i makro. Wiem ze za dużo mam wymagań.
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Komentarz
-
coz kity sa warte okolo 300zl trudno dostac cos podobnego w tej cenie Polaco ma racje, a na forum kazdy Ci poradzi inaczej bo kazdy ma inne zazwyczaj juz na cos ukierunkowane "zaplecze sprzetowe" (no chyba ze maja rosla stopke wteyd to ludzie tenesasnu
jeden woli tele drugi wide, ja nie sprzedalem kita, przydaj mi sie gdy moj krotki spacer zoom jest czasem za waski, jestem tez zadowolony z tego ze nie kupilem miast niego tele, bo zmuszony bylem kupic analoga i teraz moje cyfrowe krotkie tele jest niezlym standadowym obiektywem do analoga... pozdrawiam...
Komentarz
-
-
Moja rada:
Przestań na razie myśleć o obiektywach, kup kita ( w tej cenie nie kupisz nic lepszego ). Do makro dokup soczewkę +4D. Na początek starczy.
Jeśli jeszcze nie masz książki o fotografii to ją kup.
np. Andreas Feininger - Nauka o fotografii
po jaki czasie będziesz wiedział jakich obiektywów potrzebujesz ( zakresy ogniskowych , jasność, jakość, itp. ).
Edit: i najważniejsze: rób zdjęcia :-Dcanon | tylko zdjęcia pamiątkoweKomentarz
-
najwazniejsze!! tylko nie rob zdjęc tablic testowychZamieszczone przez jacami najważniejsze: rób zdjęcia :-D
Komentarz
-
Ktoś na tym forum miał podpis w stylu "wiekszość obiektywów jest lepsza niż większość fotografów". Sporo w tym prawy. Jeśli masz limitowane środki weź kita, jeśli masz fundusze to powybrzydzaj. Uniwersalny najbardziej jest Tamron 28-75 do szerokiego kąta 17-40 Canona lub coś tańszego jak np. Tamron 17-35. Niezłą prasę ma Canon 28-135 no i Sigma 70-300. Zobaczymy jak wypadnie nowy 24-105 Canona ale to wszystko to spore wydatki a liczą się pomysły.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
-
albo kit'aZamieszczone przez dfilipWez na poczatek EF-S 18-55 3,5-5,6 :wink:
Loading sig, please wait...
|||||||||||||----35%----------------
Canon EOS systemKomentarz
-
A ja polecam kupić stałke 50 1.8, poza świetną jakością - szkło żyleta, to przyzna kazdy, bardzo pomocne zwłaszcza dla kogos kto zaczyna dopiero focić albo przesiadł sioe na cyfrę. Pomocne oczywiście w kadrowaniu. wymaga od fotografującego trochę inwencji i spacerowania. naprawde goroąco polecam 50 i jako szeroki może byc ten nieszczęsny KIT, przy f8 też niezłe:-)EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.Komentarz
-
-
-
Poza tym zdaża się że zoom jest po prostu nieodzowny - zwłaszcza przy reporterce typu u cioci na imieninach. I w tym wypadku możliwość zoomowania jest ważniejsza niż jakość.
Przy "prawdziwej" reporterce też, zwłaszcza przy szerokim kącie.Komentarz
-
ja nie do konca sie zgadzam z przedmowcami. kit-owy obiektyw generalnie uchodzi w tloku podpiety do 300d z 6 milionowa matryca. z 350d sobie nie poradzi i jesli dopiero zaczynasz przygode z cyfra, radze stalke 50 mm. unikniesz rozczarowan i stresu. cena zblizona a jakosc nieporownywalna. na krajobrazy i ludzi (zwlaszcza) w zupelnosci wystarcza.20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetówKomentarz
Komentarz