Compakt z matrycą APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Compakt z matrycą APS-C

Wiedziałem, ze to kiedyś nastąpi. Ale nie sadziłem, że SONY będzie tym kto to uczyni:http://www.dpreview.com/news/0509/05090801sonydscr1.asp

Dzisiaj na fotopolis podobno ma być test tego sprzętu.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

ciekawe rozwiazanie - tego sie chyba malo kto spodziewal, tym bardziej po tym jak Sony wszedl w spolke z Minolta co do mocowania obiektywow... hmmm..

nie twierdze ze taki aparat nie znajdzie nabywcow - wrecz przeciwnie.. swietna jakosc zdjec, niskie szumy, obiektyw o (narazie teoretycznie) dobrych parametrach... czego moze chciec wiecej ktos kto do tej pory kupowal 300D z kitem i nie planowal wiekszej rozbudowy?
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• mganko
      Bywalec
      • 2005
      • 127

piękna sprawa taki aparacik, a jeszcze ten wyswietlacz na ktory mozna spogladac od gory, to by mi pasowalo do studia

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

jak dla mnie jest to dslr killer przynajmniej jesli chodzi o tanie lustrzanki w stylu 300D i zapowiadany przez canona 1000D
        Instagram

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

No no... Na CF'y... Ciekawe posuniecie ze strony sony
          Ciekawe jak szybkosc tej zabawki...
          ...

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

szybka nie bedzie bo RAW'y maja po 20 MB

ale histogram 'live' to jest naprawde niezla funkcja
            Instagram

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Raczej chodzi o szybkosc AF - ciekawe jaka bedzie. Czy z polki dSLR czy kompaktow.

A co do jakosci zdjec czy szumow to mam watpliwosci - skoro ma live view to znaczy ze matryce jest ciagle odslonieta jak w kompaktach = grzeje sie ciutke i poziomu szumow wyjatkowo niskiego to bym sie nie spodziewal, chyba ze agresywnym software'owym odszumianiem.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Moim zdaniem to ciągle nie to. To jest naprawdę tylko kompakt z większą matrycą. Owszem, szumy, GO itp. - ale ciągle AF ustawiany przez komputerek analizujący obraz na matrycy. To na co naprawdę sporo ludzi czeka, to taki sam aparat, ale z prawdziwym AF. Choćby i z ruchomym lustrem. Albo po prostu dostosowana do dzisiejszych realiów kalka E10/E20 z układem półprzepuszczalnym i podglądem na matrycy :-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sv

teraz juz wiadomo, co nikon wmontuje do d200 ciekawe tylko jak uzasadnia roznice w cenie: d200 body 2000$ a soniak z optyka zeissa za 1000$, a dodatkowo zero problemu z paprochami na matrycy

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 995

Zamieszczone przez muflon
                    Moim zdaniem to ciągle nie to. To jest naprawdę tylko kompakt z większą matrycą. (...) To na co naprawdę sporo ludzi czeka, to taki sam aparat, ale z prawdziwym AF. Choćby i z ruchomym lustrem.
                    To tylko kompakt. To prawda. Ale jesli wbudujemy mu AF z prawdziwego zdarzenia i lustro (czyli optyczny wizjer rowniez) to bedzie to juz lustrzanka nie kompakt. Tyle ze bez wymiennej optyki.
                    Sam pomysl natomiast nie jest zly. Moze w przyszlosci APS-C trafi do kompaktow a lustrzanki beda full-frame?

OT: ...a mnie sie ostatnio bardzo podoba Lumix DMC-LX1.
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez djtermoz
                      To tylko kompakt. To prawda. Ale jesli wbudujemy mu AF z prawdziwego zdarzenia i lustro (czyli optyczny wizjer rowniez) to bedzie to juz lustrzanka nie kompakt.
                      Walić lustro i optyczny wizjer - dla głodnej wyświetlaczy publiki mogłoby nawet być nieruchome lustro półprzepuszczalne tylko w kierunku matrycy (tył) i czujników (AF) a do podglądu EVF :-) Ale niech do cholery będzie porządny AF!.
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez muflon
                        ...Ale niech do cholery będzie porządny AF!.
                        Z moich skromnych doświadczeń z kompaktami wcale nie wynika, aby AF działał w nich gorzej niż w amatorskich lustrzankach. Mam na myśli procentowy udział zdjęć "nie wiedzieć czemu" nieostrych.
                        http://plieth.com

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

technicznie soniak odstaje od dslr'a ale marketingowo to jest killer... a to marketing sprzedaje towary a nie technika :-) wiec nadal twierdze to co twierdze
                          Instagram

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez djtermoz
                            OT: ...a mnie sie ostatnio bardzo podoba Lumix DMC-LX1.
                            A ja bym chcial by mnie bylo stac na to :
                            http://www.leica-camera.com/produkte...l/index_e.html

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                            Z moich skromnych doświadczeń z kompaktami wcale nie wynika, aby AF działał w nich gorzej niż w amatorskich lustrzankach. Mam na myśli procentowy udział zdjęć "nie wiedzieć czemu" nieostrych.
                            Nie chodzi o precyzje AF a o szybkosc.

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

tak naprawde szybkosc AF w takiej Minolcie z serii A jest niewiele gorsza od 300D z kitem... ulamek sekundy... tak wiec dla kogos kto nie robi zdjec super hiper sportowych obiektow poruszajacych sie baaaardzo szybko tak szybki AF o ktorym piszecie jest zbedny..
                              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...