[Reno] moje zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Reno
    Początki nałogu
    • 2004
    • 271

[Reno] moje zdjęcia

tu są: http://www.fotothing.com/Reno/

Proszę o uwagi i rady. Wiem, że fotki są mocno niedoskonałe ale wciąż brak mi koncepcji jak zdążyć uchwycić chwilę, ustawić dobrze aparat, kadr, złapać ostrość tam gdzie trzeba ... ja nie nadążam. Chociaż jest nadzieja, że moje dziecko za parę lat przestanie ganiać jak mały pershing i zechce matce popozować ;o)
  • rysiaczek
    Uzależniony
    • 2005
    • 897

Reno te zdjęcia nie są doskonałe technicznie, nie są świetnie kadrowane, nie mają super światła i głębokiego przesłania. Ale z tych zdjęć naprawdę bije Twoja radość z dzieciaczka i Twoja miłość do Niego. Brawo!
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Reno
      Początki nałogu
      • 2004
      • 271

No właśnie. Ja nie mam specjalnych aspiracji, chcę tylko być porządnym fotografem rodzinnym i wolałabym żeby były doskonałe technicznie, świetnie kadrowane i miały dobre światło ...

Komentarz

• Pikczer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2578

Kiedys, zeby zrobic takie zdjecia (kolory, nasycenie itp.), trzeba bylo zatrudnic profesjonaliste. Teraz dzieki technice ogolniedostepnej, stac zwyklego szarego czlowieka na to, aby kupic sobie kompakta cyfrowego i cykac fajne fotki.
        Pamietam, jak uzywalem Canona 50E (analog)... nie bylem zachwycony z rezultatow i troszke mnie to zrazilo. Ale po jakims czasie dostalem w swoje raczki Olympusa C-5050. Szok!!! Zdjecia ostre, kolory nasycone, efekt od razu widoczny. Troszke zabawy w Photoshopie i zdjecia na wystawe marsz
        Nie bede sie wypowiadal na temat Twoich zdjec, bo... nie mi je oceniac. Ja sam caly czas sie ucze kadrowania, doboru przeslony, pomiaru swiatla, czulosci itp.
        Nie rezygnuj, czytaj, rozmawiaj z ludzmi, analizuj swoje zdjecia, wymieniaj spostrzezenia. To jest moja rada.

Pozdrawiam
        pikczer

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Sa ludzie, ktorzy cykaja poprawne techicznie fotki i sa tacy co maja tego swiadomosc
          Ci pierwsi, to ludzie, ktorzy nie zastanawiaja sie nad swoja poprawnoscia, robia to automatycznie. Grupa druga, przeczytala duzo teorii (a, ze ciezar na zdjeciu powinien sie rozkladac od lewej gory do prawego dolu a nie inaczej itp.).
          To jest tak jak z prowadzeniem samochodu. Na poczatku Cie meczy, a potem wypoczywasz siedzac w fotelu i sluchajac muzyczki sunac po autostradzie.
          Ty, (jak sam piszesz) jestes na etapie czytania i zdobywania podstawowych informacji. I to jest swietne, bo nie musisz sie na razie przejmowac nieudanymi zdjeciami

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Pikczer
            Ty, (jak sam piszesz)
            vs

Zamieszczone przez Reno
            wolałabym

I znowu za szybko piszecie PANOWIE!
            Zwracajcie uwage na koncowki rodzajowe - czy przypadkiem nie piszecie do kobiety . Po co sie spieszyc? Gdy mozna najpierw dokladnie przeczytac co i w jakim rodzaju pisze osoba ktorej odpowiadacie?

Komentarz

• gawryl
              Uzależniony
              • 2004
              • 810

Zamieszczone przez rysiaczek
              Reno te zdjęcia nie są doskonałe technicznie, nie są świetnie kadrowane, nie mają super światła i głębokiego przesłania. Ale z tych zdjęć naprawdę bije Twoja radość z dzieciaczka i Twoja miłość do Niego. Brawo!
              zgadzam sie z przedmowca.
              dorzuce tylko,ze 1) jesli maja to byc zdjecia rodzinne to za duzy nacisk jest na otoczenie, tak jakbys chciala pokazac i architekture i dziecko, a to zawsze konczy sie nieciekawie - albo rybki, albo ..... wiesz, ze kadrowanie to sposob wyrzucenia z kadru zbytecznych rzeczy, to rezygnacja z czegos na rzecz czegos innego - wiec zdecyduj sie co chcesz pokazac: dziecko, emocje, czy plener 2) widze, ze masz lampe - czemu nie blyskasz? jesli dobrze widzialem, to wszystkie prezentowane fotki sa bez flasha - dlaczego wiec cierpisz na brak swiatla?
              powodzenia w dalszym foceniu!
              350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Reno
                Początki nałogu
                • 2004
                • 271

Zamieszczone przez Vitez
                czy przypadkiem nie piszecie do kobiety
                wiesz, że nawet tego nie zauważyłam?
                Dzięki za czujność- rzeczywiście, przypadkiem jestem kobietą ;o)

Komentarz

• Reno
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 271

Zamieszczone przez gawryl
                  zgadzam sie z przedmowca.
                  dorzuce tylko,ze 1) jesli maja to byc zdjecia rodzinne to za duzy nacisk jest na otoczenie, tak jakbys chciala pokazac i architekture i dziecko, a to zawsze konczy sie nieciekawie - albo rybki, albo ..... wiesz, ze kadrowanie to sposob wyrzucenia z kadru zbytecznych rzeczy, to rezygnacja z czegos na rzecz czegos innego - wiec zdecyduj sie co chcesz pokazac: dziecko, emocje, czy plener 2) widze, ze masz lampe - czemu nie blyskasz? jesli dobrze widzialem, to wszystkie prezentowane fotki sa bez flasha - dlaczego wiec cierpisz na brak swiatla?
                  powodzenia w dalszym foceniu!
                  Dziękuję za uwagi, postaram się skorzystać.
                  I tak robię sensację na placu zabaw więc przyczepię tą lampę, a co tam ;o)

Komentarz

• gawryl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 810

Zamieszczone przez Reno
                    Dziękuję za uwagi, postaram się skorzystać.
                    I tak robię sensację na placu zabaw więc przyczepię tą lampę, a co tam ;o)
                    dziwne - w ,,mojej'' piaskownicy jest nascie tatusiow/mamus z cyfrowymi kompakcikami, kamerami - i zamiast bawic sie z dzieckiem, pozwolic mu sie wychasac - kaza mu spelniac swoj ,,scenariusz foto'' - idz tam, usiadz na tej zabawce, usmiechnij sie, zjedz po slizgawce...ech. dziwne. nikt by nie zwrocil uwagi na jedna osobe z lustrem i zaczepiona lampa powodzenia!

Komentarz

• blizzard
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 76

ech...az milo sie czyta takie posty. Dowodza one, ze jak trzeba to mozna liczyc na Canon boardowiczow :-) choc nie zawsze to widac.
                      Canon 50D|Tamron AF 17-50mm 1:2.8|EFS 17-85mm 1:4-5,6 IS|Canon EF 85mm 1:1,8|Canon A-1|Vivitar 28-210mm 1:3,5-5,6 Macro 1:4x

Komentarz

• Reno
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 271

A to? Gawryl? (przepraszam, że się Ciebie uczepiłam)
                        Lampą żabie po oczach? (wiem, że za ciemno) A może tak: lampę do góry, a tam M. trzyma białą kartkę? (już widzę, jak to robi ... hehehe)
                        Żaba powinna być ostrzejsza?
                        A kadr?

Ostatnio stwierdziłam, że nie ma co się podniecać kupowaniem nowych obiektywów tylko naumieć wykorzystywać to, co mam ale brakuje mi ogniskowej

Komentarz

• gawryl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 810

Zamieszczone przez Reno
                          A to? Gawryl? (przepraszam, że się Ciebie uczepiłam)
                          co prawda nie wiem czemu, bo ja to amator jestem i nauki powinnas szukac u ,,bardziejszych'' (a tacy sa w sporej ilosci na tym forum). ale...i tak dobrze trafilas bo ja gadula jestem
                          Zamieszczone przez Reno
                          Lampą żabie po oczach? (wiem, że za ciemno) A może tak: lampę do góry, a tam M. trzyma białą kartkę? (już widzę, jak to robi ... hehehe)
                          Żaba powinna być ostrzejsza?
                          A kadr?
                          1) zabka moze byc ostrzejsza, wystarczylo zwykle USM na zabce (ale nie na calej warstwie)
                          2) swiatlo jest i tak niezle (zrobilem jedynie autolevels i gamma rozjasnilem, bo wydawalo mi sie zbyt pomaranczowe - choc przyznaje, ze moja korekcja kolorow nie musi byc ok, gdyz siedze w domu i pracuje na badziewnym Hyundaiu, co kolory totalnie przeklamuje.
                          3) nie mecz M. trzymaniem kartki jesli nie chcesz kupowac dyfuzorow i innych softboxow do swojej lampy, to po porstu przyklej karteczke do lampy - widzialem czescto taki patent wsrod fotografujacych lampa. przyklejona kartka jest ustawiona pod katem 45 stopni, lampa natomiast jest ustawiona do gory - i problem z glowy! masz miekkie swiatelko (kartka nie musi byc duza, ale im wieksza, tym lepsza
                          4) kadr...nie wiem - przede wszystkim gratuluje pomyslu - fajnie jest pokazac zabke w malych raczkach dziecka. jest to calkiem nowatorskie, nieoklepane, i wydaje mi sie - warte dalszych fot. to juz jest niezle (IMO). ja mam podobne, z kucajaca moja Natalka nad slimakiem - widac mimike ciekawskiego dziecka, i w swoim zdjeciu postawilem wlasnie na minke - zdaje sobie jednak sprawe, ze brakuje w nim wyrazistosci przekazu, bo za duzo rzeczy dzieje sie w kadrze i ogolnie panuje tam balagan, ale moja mala nie chciala wziasc slimaka do reki
                          Zamieszczone przez Reno
                          Ostatnio stwierdziłam, że nie ma co się podniecać kupowaniem nowych obiektywów tylko naumieć wykorzystywać to, co mam ale brakuje mi ogniskowej
                          a to to racja - swiete slowa.

Komentarz

• Reno
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 271

Gwaryl, dziękuję.
                            Ślimaki są cool - nieźle musiałeś się nagimnastykować, co? jaki obiektyw?

Ja robiłam USM na żabie ale tak delikatnie, boję się przesadzić bo kiedyś po kilku USM wyszła mi kaszanka
                            Poprawki mi się podobają. Ten kolor to chwilowa słabość do robienia zdjęć na balansie bieli "w cieniu", już mi przeszło i wracam do AWB 8)
                            jak to - "kadr - nie wiem"? szczerze mówiąc mam więcej tej żaby w domu 8) więc przyjrzę się pozostałym

Jutro wolne więc jedziemy łapać kolejne żaby. Ja też bym za nic nie wzięła do ręki, brrr, za to Nadia zachowywała się jakby to był kot - głaskała, gadała do niej.

Komentarz

• gawryl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 810

Zamieszczone przez Reno
                              Gwaryl, dziękuję.
                              Ślimaki są cool - nieźle musiałeś się nagimnastykować, co? jaki obiektyw?
                              w exifie masz info - 18mm, czyli (patrzac na moja stopke) to kicior - czesto nim foce, tutaj 50mm byla by zdecydowanie nieprzydatna (w tego tymu rodzinnych fotach warto miec cos szerokiego, 17-40 za drogi dla mnie, a kicior - za ~200 zl - w sam raz! bardzo polecam). a gimnastyka? hehe, cwiczy sie
                              Zamieszczone przez Reno
                              Ja robiłam USM na żabie ale tak delikatnie, boję się przesadzić bo kiedyś po kilku USM wyszła mi kaszanka
                              nie robi sie delikatnie, tylko tak, aby efekt byl widoczny i dobry gdzies na forum sa rady odnoscnie USM, wazne jest to, by do www ustawic radius <=0.3 (tutaj: amount~1.5, radius=0.1, treshold=0) i robic zawsze USM po zmniejszzeniu obrazka
                              Zamieszczone przez Reno
                              Poprawki mi się podobają. Ten kolor to chwilowa słabość do robienia zdjęć na balansie bieli "w cieniu", już mi przeszło i wracam do AWB 8)
                              jak to - "kadr - nie wiem"? szczerze mówiąc mam więcej tej żaby w domu 8) więc przyjrzę się pozostałym. Jutro wolne więc jedziemy łapać kolejne żaby. Ja też bym za nic nie wzięła do ręki, brrr, za to Nadia zachowywała się jakby to był kot - głaskała, gadała do niej.
                              popieram rezygnacje z pochmurnego WB, a moja uwaga ,,kadr - nie wiem'' miala wlasnie sprowokowac poszukani/dofocenie wiecej fot z ta zabka

Komentarz

Pracuję...