Wczoraj pofociłem trochę dla treningu. O ile w świetle dziennym aparat radzi sobie dobrze, to w sztucznym (jarzeniowe i żarowe) już nie bardzo. Kolory różnią się od widzianych gołym okiem. Zmiana WB w menu niewiele pomaga. Jak sobie z tym poradzić ??
350d i balans bieli
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
Kup sobie wzorzec - oczywiście jak chcesz się bawić i za kazdym razem przed foceniem ustaw sobie balans bieli , co do Raw-ów to generalnie używam PS -a ale jest taki prosty dobry i darmowy program raw shooter - który w sumie nieżle działa nie jest to PS ale do prostej obróbki wystarcza.5d + plecakKomentarz
-
Jedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł, a z moich doświadczeń wynika, że zwykle tak jest. Nawet żarówki energooszczędne w jednym pomieszczeniu potrafią mieć drastycznie różną temperaturę. Jeden krok w bok i ....
A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.
PozdrowieniaPawel Woo
Komentarz
-
z tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)Komentarz
-
Zamieszczone przez C41photocrewz tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)
mam 1.0.2 jest nowszy ??Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Zamieszczone przez MarekCmam 1.0.2 jest nowszy ??
Z tego co wiem, to nie ma.
Być może C41photocrew miał wcześniejszą wersję.Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pawel WooJedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł (...)
A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.
Jest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc
.
Komentarz
-
Moim zdaniem wywalanie kasy na wzorzec jest może celowe gdy chodzi o używanie go do ustalania ekspozycji. Do WB wystarczy cokolwiek szarego. Ja z powodzeniem używam wydrukowane w skali szarości na papierze foto 10x15 szare tło spreparowane w GIMP :grin:Zamieszczone przez SemtexKup sobie wzorzec.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
potwierdzam jak robie lampa swoja to czasem wychodzi jakies takie rozowe-purpurowe ale jak dopalam lampa studyjna 500ws to przy przyslonie 18 do 25 wszystko jest jak najbardziej okZamieszczone przez VitezJest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc
.350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canonaKomentarz
Komentarz