350d i balans bieli

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarekC
    Uzależniony
    • 2005
    • 647

350d i balans bieli

Wczoraj pofociłem trochę dla treningu. O ile w świetle dziennym aparat radzi sobie dobrze, to w sztucznym (jarzeniowe i żarowe) już nie bardzo. Kolory różnią się od widzianych gołym okiem. Zmiana WB w menu niewiele pomaga. Jak sobie z tym poradzić ??
    Pozdrawiam
    Marek
  • Semtex
    Początki nałogu
    • 2005
    • 347

Ja proponuję żebyś używał szarego wzorca - wtedy będzie ok albo prosciej fotografował w RAW-ach i potem na kompie dopasowywał - ten drugi wariant jest według mnie najlepszy
    Ostatnio edytowany przez Semtex; 2067.
    5d + plecak

Komentarz

• MarekC
      Uzależniony
      • 2005
      • 647

czyli karta 18% szara ?? w czym wywołujesz RAW'y ??
      Pozdrawiam
      Marek

Komentarz

• Semtex
        Początki nałogu
        • 2005
        • 347

Kup sobie wzorzec - oczywiście jak chcesz się bawić i za kazdym razem przed foceniem ustaw sobie balans bieli , co do Raw-ów to generalnie używam PS -a ale jest taki prosty dobry i darmowy program raw shooter - który w sumie nieżle działa nie jest to PS ale do prostej obróbki wystarcza.
        5d + plecak

Komentarz

• Pawel Woo
          Bywalec
          • 2005
          • 177

Jedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł, a z moich doświadczeń wynika, że zwykle tak jest. Nawet żarówki energooszczędne w jednym pomieszczeniu potrafią mieć drastycznie różną temperaturę. Jeden krok w bok i ....
          A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
          Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.

Pozdrowienia
          Pawel Woo

Komentarz

• C41photocrew
            Zablokowany
            • 2005
            • 528

z tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)

Komentarz

• MarekC
              Uzależniony
              • 2005
              • 647

Zamieszczone przez C41photocrew
              z tego co wiem to chyba wyszedl FW do 350d poprawiajacy WB ale chyba tylko z lampa blyskowa (ale nie jestem w 100% pewny)

mam 1.0.2 jest nowszy ??
              Pozdrawiam
              Marek

Komentarz

• ms714033
                Bywalec
                • 2005
                • 176

Zamieszczone przez MarekC
                mam 1.0.2 jest nowszy ??

Z tego co wiem, to nie ma.

Być może C41photocrew miał wcześniejszą wersję.

Komentarz

• scooter
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 857

Zamieszczone przez MarekC
                  mam 1.0.2 jest nowszy ??
                  NIE MA !!!

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Pawel Woo
                    Jedna uwaga, zazwyczaj najwiekszym problemem przy świetle sztucznym jest MIESZANE oświetlenie z kilku różnych źródeł (...)
                    A jeszcze gdy doświeltamy lampą - tragedia.
                    Na taką sytuację szara karta czy też denko od Pringelsów nic nie pomaga. Zostaje RAW i kupa roboty.

Jest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc .

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Semtex
                      Kup sobie wzorzec.
                      Moim zdaniem wywalanie kasy na wzorzec jest może celowe gdy chodzi o używanie go do ustalania ekspozycji. Do WB wystarczy cokolwiek szarego. Ja z powodzeniem używam wydrukowane w skali szarości na papierze foto 10x15 szare tło spreparowane w GIMP :grin:
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• tadek
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 468

Zamieszczone przez Vitez
                        Jest na to inny sposob zamiast kupy roboty z RAW - ustawic ekspozycje tak by swiatlo zastane bylo zabite a oswietlenie szlo tylko z lampy. Wtedy z balansem bieli nie bedzie problemow ale z jakoscia oswietlenia moga byc .
                        potwierdzam jak robie lampa swoja to czasem wychodzi jakies takie rozowe-purpurowe ale jak dopalam lampa studyjna 500ws to przy przyslonie 18 do 25 wszystko jest jak najbardziej ok
                        350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

Pracuję...