Witam i mam pytanie czy moze mi ktos powiedziec o tym szkle jak w tytule.Na ebay d jest to szklo do kupienia za cene ok.640 euro ale transport z Hong Kongu 3-4 dni .Na www.pricegrabber.com w Stanach ten obiektyw kosztuje 760 usd.Ceny zblizone jednak to made in HK wydaje mi sie podejrzane.Czy jakosc bedzie ta sama co kupionego w USA.Prosze o pomoc poniewaz musze podjac pilnie decyzje ktory kupic gdyz niedlugo wraca kolega z USA.Pozdrawiam Slonka
sigma 100-300 f.4 made in Hong Kong
Zwiń
X
-
sigma 100-300 f.4 made in Hong Kong
Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.Tagi: Brak -
-
odświeżam temat.
Nie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie. Mailuję ze sprzedawcą z Hong Kongu (eBay) który proponje mi wysyłkę sprzętu jako "gift" z zaniżoną wartością. Jak myślicie, czy to pomoże mi ominąć cło/VAT?Komentarz
-
Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.
Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).
Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:Komentarz
-
na aukcji jak wół stoi, że wysyłka to zdaje się 25 euroZamieszczone przez marabut199Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.
Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).
Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.
do mnie ten facet nigdy nie odpisał i w końcu olałem go, bo i z tego szkła zrezygnowałem
ponoć w Belgii ktoś od niego kupował i wszystko było ok, ale proponuję wejśc najpierw w kontakt z kupującymi (sprawdzić w komentarzach)20Dset
maj łeb...Komentarz
-
ja kiedys sciagnalem od goscia o nicku cheong 80-200L w b.dobrej cenie. co prawda dowalili mi clo, ale sprzedawca obiecal ze uda sie tego uniknac... wiec zwrocil mi rownowartosc oplaconego cla
niestety gosc wycofal sie z handlu sprzetem.. a tak mi sie przynajmniej zdaje - mam nadzieje ze to nie ja go tym clem z torbami puscilem
Komentarz
Komentarz