[jacapa] Po prostu makro
Zwiń
X
-
[jacapa] Po prostu makro
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroTagi: Brak -
Ogólnie podobają mi się Twoje początki.
1 - bardzo ładnie
2 - koniecznie wystempluj białe plamki na łodydze
5 - ciemne plamki do wystemplowania -
Rzeczywiście są jakieś artefakty.
Powiem szczerze , że nie widziałem tego wcześniej.
Oko jeszcze nie takie , muszę zwrócić na takie rzeczy większą uwagę.Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
Pracuję nad tym.
Staram się tylko doświetlać lampą gdy jest za mało światła lub lub rozbijać ostre słoneczne cienie , ale jak widać nie zawsze to się do końca udaje. Najgorzej jest z obiektami ruchliwymi , nie ma szans na poprawkę w razie błędu.
"Przypalenie" jest szczególnie widocznie na 3 , ale tu chodziło o doświetlenie pajączka który był pod liściem w cieniu .
Poniżej fotki pająków robione w pełnym słońcu.
6
7
8
9
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astroKomentarz
-
-
Ostatni czyli 9 to Krzyżak ogrodowy. Poprzednie 6,7,8 niestety nie wiem. Są dość powszechne na nadmorskich wydmach w różnych odmianach kolorystycznych, ale już w centralnej Polsce nie widziałem ani razu , choć dość często zaglądam w różne chaszcze :-D
Właśnie zalogowałem się z innego komputera i muszę przyznać że zdjęcia na tym monitorze wyglądają zupełnie inaczej. Plamki o których wspomniał Toffi są wyraźne i od razu rzucają się w oczy. Na moim laptopie zobaczyłem je dopiero jak się przyjrzałem po jego uwagach. Kompresja też pozostawia sporo do życzenia poza 6,7,8 na wszystkich widać jakieś ziarno , szum najprawdopodobniej jest to efekt zbyt agresywnego wyostrzenia , choć na laptopie było dość miękko.
Teraz mam dylemat czy zmieniać obróbkę pod lepsze monitory czy zostawić tak jak jest , czyli pod mój laptopowy ? Jak myślicie ? Jak to wygląda u Was ?Jacek Paduszyński
-
Pracując na laptopie niestety raczej musisz mieć na uwadze, iż nie widzisz wszystkiego i bardziej się przyglądać. Ty ledwie dostrzegając jakieś artefakty i bagatelizując, inni mogą je widzieć bardzo wyraźnie niestety.Komentarz
-
-
-
Toffic dzięki za uwagi . Widzę że tylko na Ciebie mogę liczyć. Jakoś nikt więcej się nie kwapi ze swoimi uwagami.
Mógłbyś dokładniej napisać jakie refleksy i bliki masz na myśli . Opisz na jednym przykładowym zdjęciu. Widać trochę przepalenia od lampy na nogach pająka , ale mnie się wydają znośne. Blików i refleksów żadnych nie widzę. W tle są takie niby refleksy czy bliki, ale to błyszczy pajęczyna poza głębią , czy to miałeś na myśli ? Można to bez problemu występlować lecz zostawiłem świadomie . Może to błąd ? Sam nie wiem.
Zachęcam gorąco też innych poza niezawodnym Toffic'iem do wypowiedzi , każda uwaga się przyda.Jacek Paduszyński
-
No może źle i nie dokładnie się wyraziłem z tymi blikami. Chodzi mi o te bardzo jasne partie na pająku, takie małe fragmenty, na których są bardzo silne odbicia od lampy. Pajęczyna też to ma na niektórych zdjęciach. No i generalnie (na ostatnich pająkach) ta lampa bardzo spłaszczyła obraz, brak "magii" światła.Komentarz
-
17 i 18 bardzo miłe w odbiorze, a swoją drogą, gdzie polujesz na te stwory?Canon EOS 1000D EF-S 18 - 55 mm Kit + EF 55 - 200 mm f/4.5-5.6 II USMKomentarz
-
Na pierwszych fotkach (mszyce i muchy) zbyt płaskie światło.
Kolorowe szumy nie dodają uroku.
Masz paprochy na matrycy, albo wyczyść matrycę, albo wystempluj paprochy, albo po prostu mniej przymykaj obiektyw.
Na ogół zbyt centralne kadry.
Panuj nad tłem.
Ekrany laptopów są zwykle kiepskiej jakości, nie dziw się, że inni widzą więcej niedoskonałości. Fotki przygotuj pod te lepsze monitory.
Na pająkach zbyt ostre światło.
18. No tego Ci nie daruję, mieć gąsienicę pazia królowej i tylko takie fotki? Podobnie na 16. Nie powiesz przecież, że były tak szybkie, że Ci uciekały
. Z takimi obiektami możesz wypróbować różne kadry do woli. Z dużą i małą GO. Jak w tle jest mnóstwo zielska to przenieś ją na takie samo gdzie jest ładniejsze tło. Albo weź ze sobą nożyczki i przytnij tło za obiektem. Makromaniacy nie takie numery robią. Weź statyw. Nie używaj lampy. Doświetl białą kartką ciemniejszą stronę „modela”. Jak „model” w pełnym słońcu to je przysłoń. Potrenuj na jednym obiekcie różne ustawienia, będziesz wiedział na przyszłość co daje jaki efekt.
Komentarz
lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z 

Komentarz